Studiekeuzekind

Studieadviseur is vraagbaak voor studiesucces

Is de opleiding te zwaar of blijkt het toch niet de goede keuze te zijn? De student kan het beste zijn problemen zo snel mogelijk bespreken met zijn studieadviseur of studieloopbaanbegeleider. De studieadviseur is vraagbaak en belangrijk voor studiesucces.

Geen mentor meer, studieadviseur is vraagbaak

Op de middelbare school had uw zoon of dochter een mentor, soms zelfs meerdere jaren achter elkaar dezelfde. De mentor had regelmatig contact met uw kind in de mentorlessen en tijdens het mentorspreekuur. U hebt de mentor van uw kind ook regelmatig gesproken. Tijdens de beroemde ‘tien-minutengesprekken’ ging het waarschijnlijk over profielkeuze, studievoortgang en studiekeuze.
Op het hbo en de universiteit is dat heel anders. Voor u is de belangrijkste verandering dat er geen ‘tien-minutengesprekken’ bestaan. Voor uw zoon of dochter is het grote verschil dat er veel meer zelfstandigheid van hem of haar wordt verwacht. Dat valt een aantal studenten zwaar. Een kwart van de studenten die uitvallen in het eerste jaar zegt dat hbo en universiteit enerzijds de opleidingen heel rooskleurig voorspiegelen op voorlichtingsdagen, maar anderzijds (te?) weinig hulp bieden als er problemen zijn.

Hoeveel begeleiding is er op hbo en universiteit?

De begeleiding van studenten is belangrijk. Instellingen die echt investeren in begeleidingstijd hebben over het algemeen ook minder studieuitval. (vergelijk opleidingen met de studiebijsluiter)
Er zijn grote verschillen tussen onderwijsinstellingen in de hoeveelheid begeleidingsuren. Er zijn ook verschillen in de percentages studenten die het eerste jaar halen. U vindt ook vergelijkingen in de Keuzegids. Met een beetje puzzelen kunt u zicht krijgen op de kwaliteit van het onderwijs van de verschillende opleidingen en zo uw zoon of dochter helpen te vergelijken. Vaak denken ouders dat er op het hbo meer begeleiding is dan op de universiteit. Dat is niet altijd zo. Wel valt op dat kleinere hbo’s en kleinere universiteiten vaak meer tijd hebben voor studenten dan de grotere.

Studiesucces, studieadviseur is vraagbaak

De studieadviseur is er als er problemen zijn, bijvoorbeeld als het bindend studieadvies niet wordt gehaald. De studieadviseur is er ook als de opleiding te makkelijk is. Een student die de opleiding wil verbreden of verzwaren kan ook bij de studieadviseur terecht. Meestal bekijkt de studieadviseur ook welke studenten in aanmerking kunnen komen voor het ‘honours programma’, dat is een speciaal programma voor excellente studenten die een extra zware opleiding willen volgen. Niet alle studenten komen in aanmerking voor een programma voor hele goede studenten en ook niet alle studenten willen dat.

Mijn studieadviseur zei dat ik het excellentieprogramma mocht volgen, maar dat heb ik niet gedaan. Ik ben namelijk ook een fanatiek sporter, dat wil ik niet opgeven. Ik ben wel een paar extra vakken gaan doen op zijn aanraden. Dat zijn vakken die ook een relatie hebben met sporten, bijvoorbeeld ‘voeding voor topsporters’, Wim

De studieadviseur voor iedereen, voor de zwakkere studenten en ook voor de goede student.

Studenten moeten zelf initiatief nemen

Begeleiding wordt je niet op een presenteerblaadje aangereikt. De student zal zelf het initiatief moeten nemen. Dat is vooral heel belangrijk als er speciale omstandigheden of belemmeringen zijn. Vindt uw zoon of dochter het prettig als u meegaat naar zo’n adviesgesprek? Soms zal een studieadviseur dat goed vinden, maar het verzoek moet nadrukkelijk van uw zoon of dochter uitgaan. De studieadviseur zal nooit zelf contact opnemen met ouders of ‘achter de rug om van de student’ over studievoortgang communiceren. Onderwijsinstellingen vinden het belangrijk dat de privacy van de student gewaarborgd is.

Andere tips voor studiesucces?

De tips voor studiesucces zijn o.a. gebaseerd op onderzoek in opdracht van de VO-Raad en ervaringen van studieadviseurs, docenten en opleidingsdirecteuren. Elke week ga ik dieper in op een tip. Wilt u reageren? Graag!
De andere tips voor studiesucces zijn:

Mobiele versie afsluiten