Is je zoon of dochter net begonnen aan het eerste studiejaar op hbo of universiteit? Gefeliciteerd. Je kind gaat vast een leuke tijd tegemoet. Maar het eerste studiejaar is wel een spannend jaar. Ook voor jou. Daarom: tien tips voor ouders van eerstejaars.
Tip 1: De student is verantwoordelijk
Een student wordt door de hogeschool en universiteit als volwassen beschouwd, ook als hij of zij nog maar 17 is. Omwille van de privacy zal de correspondentie van de hbo of universiteit naar de student gaan, niet naar jou. Dat is wel even wennen voor ouders. De student wordt op zijn verantwoordelijkheid aangesproken. Je zult geen rapporten of inzage in cijfers krijgen van de hogeschool of universiteit. Ook krijg je geen bericht als er iets niet zo goed gaat.
Tip 2: Geniet
De meeste studenten hebben een leuke studententijd. Geniet mee met je kind. Natuurlijk vraag je naar studieresultaten, maar vraag ook naar de sfeer op de opleiding en hoe het gaat met de nieuwe vrienden. Misschien merk je het thuis niet zo, maar eerstejaars zeggen dat ze het contact met thuis belangrijk vinden. Dit zijn de twee belangrijkste tips van de tien tips voor ouders van eerstejaars.
Tip 3: Vraag eens naar de vakken
Het eerste studiejaar is meestal niet het interessantste. Het bestaat vooral uit basisvakken. Voor de meeste studenten is dit helaas ‘verplichte kost’. Dat valt nogal eens tegen. De student koos voor deze opleiding om de leuke vakken die hij verderop in de opleiding krijgt. Vraag eens naar de vakken die je kind nu krijgt. En kijk ook nog eens naar de opleidingsbeschrijving op de site. Zie je de relatie met de mooie vakken in de toekomst? En belangrijker nog… ziet je kind de relatie nog? Laat hem of haar anders eens met ouderejaars praten.
Tip 4: Wie is de studieadviseur van je kind?
Weet je wie de studieadviseur of de studieloopbaanbegeleider van je kind is? Heeft je kind hem of haar al ontmoet tijdens de introductie? De studieadviseur is het eerste aanspreekpunt voor de student. Vindt de student de opleiding te makkelijk? De studieadviseur ziet misschien mogelijkheden om de studie te verbreden of te verzwaren. Valt de studie tegen? Is het erg moeilijk? De studieadviseur kan tips geven. Stimuleer je zoon of dochter intensief contact met de studieadviseur te houden. Daar moet de student zelf het initiatief toe nemen. Overigens zijn er wel verschillen in de kwaliteit van de begeleiding en de hoeveelheid tijd die de studieadviseur heeft. Je kun studies op dit punt vergelijken met behulp van de studiebijsluiter.
Tip 5: Zijn er speciale omstandigheden? Wie is de studentendecaan?
Zijn er speciale omstandigheden in de familie? Heeft je kind extra ondersteuning nodig? Heeft je kind last van dyslexie? Autisme? Een andere belemmering? Is er een speciale studievaardigheidstraining nodig? De studentendecaan kan in al deze gevallen helpen. De studentendecaan hoort graag zo snel mogelijk van deze zaken. Dan kan er meer gedaan worden. De student heeft zelf de regie, zoals eigenlijk met alles op het hbo of de universiteit. Hij moet zelf naar de studentendecaan toegaan.
Tip 6: Voorkom onnodige studiestress
Veel studenten lijden onder studiestress. Als ouder kun je er wel iets aan doen om onnodige studiestress te voorkomen. Lees de vijf artikelen hierover. De studentenpsycholoog is er speciaal voor studenten die dit soort problemen ondervinden.
Tip 7: Het jaarrooster bekijken
Ieder jaar zijn er weer ouders die zich afvragen of er nou nooit tentamens en tentamenuitslagen zijn. Die tentamens komen er al snel. Op het jaarrooster kun je zien wanneer de tentamens zijn en ook staat op de site van de opleidingen wanneer die uitslagen bekend zijn. Die uitslagen worden aan de student gegeven, niet aan de ouders. In januari nog geen tentamenuitslagen gehoord? Kan het zijn dat de student iets verzwijgt?
Tip 8: 40 uur studeren per week
Iedere student wordt geacht 40 uur per week te werken. Heeft je kind maar weinig les (contacturen)? Dan betekent dat dat hij veel zelfstudie moet doen. Je kind kan in het eerste studiejaar 60 studiepunten verdienen. De manier waarop die studiepunten verdiend worden is heel verschillend. Op sommige scholen heeft de student bijvoorbeeld 12 uur les per week en moet hij 28 uur huiswerk maken. Op andere plekken is het precies andersom. Dan heeft de student 28 uur per week les en hoeft hij nog maar 12 uur huiswerk te maken. Lees alles over studiepunten. Vooral als je kind moeite heeft de studiepunten te halen.
Tip 9: Let op het Bindend Studieadvies
Tijdens het eerste studiejaar moet je meestal een bepaald minimum aantal studiepunten halen. Haal je die studiepunten niet, dan moet je vaak stoppen met de opleiding. De hoeveelheid studiepunten die je moet halen verschilt erg per opleiding. Universiteiten zijn hierin strenger dan hogescholen. Zoek dit vooral eens op. Rond Kerst krijgt de student een waarschuwing als het niet goed gaat met de studiepunten. Lees alles over Bindend Studieadvies
Tip 10: Laatste tip van de tien tips voor ouders van eerstejaars: blijf de ouder
Tip 1 (student is verantwoordelijk) en tip 2 (geniet) zijn de belangrijkste van de tien tips voor ouders van eerstejaars.
Maar tip 10 is de basis voor de ouder-kind relatie. Blijf vooral de ouder van je kind, je bent geen vriend of vriendin, die heeft hij of zij genoeg.
De student heeft in het eerste studiejaar vooral een wijze coach nodig. Een coach die hem vrij laat, maar ook steun geeft in spannende tijden. Een thuisbasis.
Laat je kind merken dat je er voor hem bent. Ga ook eens bij je kind op bezoek als hij op kamers woont. Maar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Doe dit nooit onverwacht.
Lees meer over tien tips voor ouders van eerstejaars over studiesucces.