Studiekeuzekind

Uw studerende zoon of dochter blijft bij u wonen?

De Volkskrant bracht vorig jaar een artikelenreeks over het veranderde studentenleven. In elk artikel komen ouders en hun kinderen aan het woord. Voorgaande artikelen gingen over de studie-eisen, een technische studie en studentenverenigingen. Het artikel van Ike Teuling gaat over de thuiswonende student. Voor mij de aanleiding voor dit artikel: Uw studerende zoon of dochter blijft bij u wonen, hoe gaat dat in de praktijk?

Lekker thuis maar met eigen voordeur

Het artikel in de Volkskrant beschrijft een beeld dat ik goed ken: Ouders en volwassenen kinderen maken afspraken over hoe ze samenleven in het ouderlijk huis. De ouders zijn niet meer de ‘verzorgende ouders’, de ‘kinderen’ hebben eigen taken, hebben hun eigen deel (kamer) van het huis, koken voor zichzelf en doen hun eigen was. Geen ‘hotel mama’, maar als volwassenen in één huis wonen

Financiën en Bindend Studieadvies

Steeds meer studenten op de universiteit en hbo kiezen ervoor nog even bij hun ouders te blijven wonen. Het aantal uitwonende wo studenten daalde van 46% naar 16%. Dat heeft vooral financiële redenen. De basisbeurs is afgeschaft en alle studenten moeten het doen met een lening, en eventueel aanvullende beurs. Ook worden er hoge eisen gesteld aan de student. Tijdens het eerste studiejaar moet er een minimum aantal studiepunten worden gehaald (Bindend Studieadvies). Haal je deze studiepunten niet dan moet je ophouden met de opleiding. Daarnaast is het in sommige steden niet zo makkelijk een kamer te vinden.

Op welke kosten moet een inwonende student rekenen?

Uw studerende zoon of dochter blijft bij u wonen, maar wat kost dat? Ook al woont uw zoon of dochter nog (even?) bij u… Het is natuurlijk niet zo dat dit niets kost. Ook in dit geval zal de student kosten maken. Het Nibud gaat er bovendien van uit dat de student kostgeld betaalt. Ik merk dat er ook ouders en kinderen zijn die afspreken dat inwonende studenten bepaalde klusjes of huishoudelijke taken doen in plaats van kostgeld betalen. Alle bedragen zijn gemiddelden.

Reizen

Eerstejaars studenten die ‘op kamers gaan’ schrikken er soms van hoeveel tijd je huishouden ongemerkt kost. Studenten die nog bij hun ouders blijven wonen schrikken van de reistijd. Vaak zijn ze optimistisch ‘ik studeer ook lekker in de trein’, maar dat blijkt vaak een illusie. Op de piektijden zijn treinen en bussen naar de hogescholen en universiteiten vaak overvol en lawaaiig, van studeren komt niet veel. En reizen is vermoeiend.

Studieresultaten

De studieresultaten van zelfstandig wonende studenten en studenten die nog bij hun ouders wonen zijn vergeleken. Over het algemeen zijn de resultaten van studenten die nog even bij hun ouders wonen wat beter. Nog even ‘in het veilige nest’ zijn betekent dat niet alles in het begin helemaal nieuw is. Uitzondering zijn de studenten die studeren in een stad waar haast iedereen ‘op kamers’ is zoals Wageningen. De thuiswonende student is daar een uitzondering en voelt zich soms wat buiten het studentenleven staan. Dat heeft dan weer een negatief effect op studieprestaties.

Zelfstandigheid leren

Natuurlijk moeten studenten wel leren hun eigen verantwoordelijkheid te dragen. Ze moeten leren voor zichzelf te zorgen, hun eigen taken goed te plannen. ‘Volwassen worden’ hoort ook bij studeren. In de Volkskrant zegt ontwikkelingspsycholoog Wim Meeus: ‘Maar als kinderen na hun 25ste nog thuis wonen, zou ik me als ouder er wel druk over gaan maken. We leven in een maatschappij waarin zelfstandigheid een voorwaarde is voor succes.’

Uw studerende zoon of dochter blijft bij u wonen, wat betekent dat voor u als ouder?

Het klinkt allemaal mooi, uw kind leidt zijn eigen leven, heeft zijn eigen territorium in huis en doet zijn eigen huishouding. De praktijk is soms anders. Ik vond het heel lastig mijn inwonende studerende ‘kind’ vrij te laten. Zo ongemerkt zei ik toch nogal eens: ‘Moet je niet studeren?’ ‘Het was wel laat gisteren’ ‘Eet je wel genoeg?’ En ik ken genoeg ouders die, net als ik, zo stiekem toch ‘doormoederden’ bij hun volwassenen kinderen. Daar schiet niemand natuurlijk iets mee op. Uw studerende zoon of dochter blijft bij u wonen?… ook voor u als ouder een uitdaging om de goede manier van samenleven te ontdekken.

Eerst de stad, dan de studie?

In het artikel van de Volkskrant geven de ouders aan: ‘In onze studententijd wilden we graag zo ver mogelijk van huis studeren, dan móésten we wel op kamers’. Zo was dat inderdaad. ‘Ik woon nu al zo lang in dit dorpje.. nu eindelijk naar de grote stad… ennehhh…  Wat kan ik daar eigenlijk studeren?’
Tegenwoordig zie je een omgekeerde trend. ‘Ik heb het goed bij mijn ouders. Er is een universiteit of hogeschool in de buurt… wat kan ik daar studeren?’

Kies eerst de studie en dan de stad!

Tips voor ouders van studiekiezers: Studiekeuze zou je los moeten zien van waar die studie te volgen is. Aanstaande studenten moeten eerst kijken naar wat ze willen studeren. En ook al heet de studie hetzelfde, de verschillen tussen instellingen kunnen erg groot zijn. Kijk ook naar waar je wilt studeren. Op de ene universiteit of hbo zijn er vooral hoorcolleges, op een andere vooral kleine werkgroepen. Op de ene plek worden er hoge eisen gesteld om je Bindend Studieadvies te halen, elders zijn de eisen minder hoog.

Welke sfeer past bij uw zoon of dochter?

En vooral: de sfeer van de instelling kan enorm verschillen. Het is belangrijk dat de student zich ook thuis voelt op een universiteit of hogeschool, ook als dat betekent dat hij of zij dan op kamers moet. Uw studerende zoon of dochter blijft bij u wonen? Gezellig! Maar help hem of haar toch instellingen te vergelijken en op basis daarvan de keuze te maken.

Mobiele versie afsluiten