Jongeren die voor hun studiekeuze staan, weten vaak nog niet welk beroep ze later gaan kiezen. Dat is ook nog heel ver weg. Gelukkig weten ze wel vaak wat ze écht interessant vinden, wat ze graag doen. In het studiekeuzeproces is het belangrijk vanuit die interesse te kijken naar interessegebieden of vakgebieden. En na te denken… welk interessegebied past bij mij?
Wat is een interessegebied?
Een interessegebied of vakgebied omvat opleidingen en beroepen rondom een bepaald thema. Op studiekeuzesites en overzichten van studies en beroepen staan die vaak bij elkaar in een hoofdstuk. Daar zit ook een gedachtegang achter. Jongeren kennen meestal niet zo veel beroepen. Ze kennen ook lang niet alle opleidingen die er bestaan. maar ze hebben soms wel een ideaal of interesse. ‘Ik wil later dokter worden’, zo hoor je veel meisjes zeggen. Dat is een mooi startpunt. Maar er zijn natuurlijk duizenden beroepen die met gezondheid te maken hebben, en honderden studies. Deze opleidingen rond het interessegebied ‘gezondheid’ vind je dus samen in een hoofdstuk op een studiekeuzesite of in de Keuzegids.
Dat helpt om opleidingen onderling te vergelijken. En om op andere ideeën te komen. Want misschien is er een studie binnen het interessegebied ‘gezondheid’ die eigenlijk veel beter bij je past.
Welke interessegebieden / vakgebieden zijn er?
Elke overzichtssite heeft een nét weer andere indeling van de interessegebieden. De studiekeuzesite kiesjestudie onderscheidt:
- Onderwijs & opvoeding,
- Taal & communicatie
- Kunst & cultuur
- Economie & bedrijf
- Gedrag & maatschappij
- Gezondheid
- Aarde & milieu
- Exact & informatica
- Techniek
De volgende vraag is… wat doe je hiermee? Welk interessegebied past bij mij?
Totaal geen interesse in…
Jongvolwassenen weten soms niet zo goed wat ze wél willen. Maar ze weten heel goed wat ze absoluut niet interessant vinden. Dat is ook een belangrijke studiekeuzestap. Deze interessegebieden kun je dan afstrepen. Daar hoef je niet meer naar te kijken. Interessegebieden wegstrepen is een veelgebruikte studiekeuzetruc waar leerlingen veel baat bij hebben.
Ik adviseer ouders ook eens echt over interesses te praten met hun kind. Praat niet over een concreet beroep, maar over wat uw kind graag doet. U als ouder weet wel wat uw kind interessant of leuk vindt. Lees op zo’n site eens door welke studies en beroepen er allemaal binnen zo’n interessegebied zijn. Natuurlijk moet de aanstaande student zelf kiezen. Maar ik hoor vaak van studenten dat hun ouders ze op een studie hebben gewezen waar ze zelf nog nooit aan gedacht hadden, en die hartstikke interessant blijkt te zijn.
Motivatie
Het allerbelangrijkste om succesvol te studeren is motivatie. Studenten die uitvallen in het eerste studiejaar geven ook voor het merendeel aan dat ze toch niet gemotiveerd waren voor deze studie. De studie is anders dan ze gedacht hadden. Ze hebben zich onvoldoende verdiept in de studiekeuze. De studie valt tegen. Daarom is denken vanuit interessegebieden zo belangrijk. Kies je een studie die je écht interesseert, dan lukt het wel. Dan kan de student zich inzetten voor de opleiding.
Natuurlijk moet een interessegebied ook bij je passen. Als je niet tegen ‘ziekenhuislucht’ kunt, moet je misschien niet kiezen voor het interessegebied ‘gezondheid’. Het is dus een belangrijke vraag: Welk interessegebied past bij mij?
Zoeken binnen een interessegebied
Als je kijkt op Kiesjestudie, dan zie je onder de knop ‘vakgebied’ de verschillende studies binnen dat vakgebied. Een hele lijst. Om je studiekeuze te verfijnen kun je bijvoorbeeld klikken op hbo of wo. Dan wordt de lijst alweer kleiner. Klik je op ‘kies je studierichting’ dan vind je de keuzes binnen een interessegebied. Zo komt een studiekiezer stapje voor stapje dichter bij zijn of haar ideale studie. Pas op met klikken op ‘kies je stad’. Natuurlijk is de sfeer van een stad belangrijk bij studiekeuze. En ook de keuze of de student nog bij zijn ouders blijft wonen of niet. Maar de keuze voor de studie moet voorap staan. Geen enkele studie is hetzelfde. Soms heten opleidingen wel hetzelfde maar in de ene stad wordt die weer anders gegeven dan in de andere.
Mijn oom heeft de Keuzegids voor hbo opleidingen voor me gekocht. Hij vroeg me twee of drie interessegebieden uit te kiezen. Die hoofdstukken hebben we samen gelezen. Van elke opleiding stond er een korte omschrijving. Zo hield ik nog maar een paar studies over om uit te kiezen. Samen hebben we toen die Open Dagen bezocht, Annemarie
Veranderen binnen een interessegebied
Soms vinden jongeren het eng om ‘een keuze voor het leven’ te maken. Maar studiekeuze is geen keuze voor het leven. De meeste mensen veranderen in de loop van hun carrière van beroep. En al houd je hetzelfde beroep… alle beroepen veranderen razendsnel. Wat wel blijft is dat je meestal binnen hetzelfde interessegebied blijft werken en studeren. Vind je informatica interessant, dan zullen je banen daar vaak mee te maken hebben, al is je functie misschien anders.
Studies lijken op elkaar
Binnen een interessegebied lijken studies vaak erg op elkaar. Mijn advies aan aanstaande studenten is: bezoek meerdere meeloopdagen en vergelijk de opleidingen qua sfeer. Verdiep je ook in de eisen die er aan je gesteld worden.. Hoe worden de studiepunten gehaald? Staat deze opleiding goed aangeschreven? Zijn de studenten tevreden?
Binnen een studie is er veel keuzevrijheid, vooral als je verder bent in de studie. Kom je iets later tot de conclusie dat het toch een iets andere opleiding had moeten zijn? Vaak kan een student zijn vakkenpakket nog aanpassen. De basisvraag is: ‘Welk interessegebied past bij mij?’
Welk interessegebied past bij mij?
Kortom: Als een studiekiezer ontdekt welk interessegebied echt bij hem past, dan heeft hij een belangrijke stap gezet. Sta hier als ouder echt bij stil.
Samengevat: vijf tips voor ‘welk interessegebied past bij mij?
1: Wat vindt mijn kind écht interessant?
Een ‘leuke’ studie is niet goed genoeg. Je moet vooral een interessante studie kiezen, een studie die echt raakt aan je interesse en passie. Welke onderwerpen vindt uw kind al jaren interessant? Welke vaardigheden heeft hij? Waar is hij graag mee bezig?
2: Meer weten
Er zijn veel studies en beroepen binnen een interessegebied. Stimuleer uw kind hier goed naar te kijken. Heeft uw kind interesse in ‘iets met dieren?’ Hij of zij kent waarschijnlijk het beroep dierenarts. Maar er zijn nog heel veel meer mogelijk als je ‘iets met dieren’ wilt gaan doen.
3: Veranderen
Soms lijken studies heel veel op elkaar. Worstelt uw kind met meerdere studies binnen één interessegebied? Na het eerste jaar zijn er bij elke opleiding veel keuzemogelijkheden. Daardoor kun je binnen een studie nog alle kanten op binnen je interessegebied
4: Vastleggen voor het leven?
Jongeren zijn soms bang dat ze zich voor het leven vastleggen met een bepaalde studie. Maar niets is minder waar. De meeste mensen veranderen binnen hun loopbaan van beroep. Maar dat is meestal wel binnen hetzelfde interessegebied.
5: Alles interessant?
Er zijn ook studenten die alles interessant vinden. Ook dan is studiekeuze lastig. Uw kind kan proberen bepaalde interessegebieden ‘weg te strepen’. Als je een interessegebied kunt kiezen zit je al een heel eind goed.