2 juni 2017 | Categorie: Voedselvoorziening

Planten verbouwen op drijvende eilanden (I)

Door Melindy Dirks

Masterstudent Animal Sciences

De wereldpopulatie neemt gestaag toe; in 2050 verwachten we 9 miljard mensen op deze aardbol. Daarentegen neemt de hoeveelheid potentiele landbouwgrond af door klimaatverandering en bebouwing. We moeten daarom op zoek naar creatieve oplossingen. Onderzoek doen naar het verbouwen van planten op een zo klein mogelijk oppervlakte is gewenst. In de serie ‘planten verbouwen op drijvende eilanden’ neem ik u mee in de ontwikkeling op dit gebied.

Drijvende eilanden

Verticale glastuinbouw is een goede optie. Echter, is er nog geen economisch en technisch verantwoorde oplossing voor het verticaal telen van gewassen die flink in de lengte groeien, zoals tomaten of paprika. Een ander concept richt zich op het verbouwen van gewassen op ‘drijvende’ eilanden. Wageningen University & Research (WUR) start een onderzoek om te kijken wat de invloed van het telen op water is op de groei en de opbrengst van het gewas.
Tijdens het vak ‘Research Methodology in Plant Sciences’ zet ik samen met vijf medestudenten en onderzoekers een onderzoek op met diverse plantensoorten om dit verder uit te zoeken. Kunnen drijvende eilanden een oplossing zijn voor de grote vraag naar voedsel? Is het telen op zowel zoet, brak als zout water mogelijk? Zo ja, dan zijn we een stap verder.

Spinazie in brak water

Vorige week hebben we met de onderzoekers het eerste gesprek gevoerd over de mogelijkheden binnen het concept ‘Floating Food Farms’. Het ‘drijvende eiland’ mogen we naar eigen inzichten ontwerpen en ook kunnen we zelf kiezen welk gewas we willen verbouwen. Het is wel handig te kiezen voor een gewas dat belangrijk is, dus vezelrijk, rijk aan vitamines, etc.
Mijn groep heeft daarom gekozen om het effect op de groei van spinazie onder verschillende zoutconcentraties te meten. De zoutconcentraties zijn zo gekozen dat het gelijk is aan brak water. Spinazie is een gewas dat erg tolerant is voor zout.

Onze hypothese is: De opbrengst na het telen op brak water is rendabel genoeg om in de toekomst spinazie op brak water te kunnen verbouwen.

Ter controle zullen we spinazie in een zandgrond laten opgroeien en op een ‘eiland’ dat op zoet water drijft.

Wat gaan we meten?

Tijdens en na de groei letten we vooral op de verschillen in bladoppervlak, worteloppervlak, chlorofyl hoeveelheid, vers gewicht en droog gewicht van zowel blad als wortels en hoogte van de planten. Het onderzoek wordt in een kas uitgevoerd. Dit is niet echt realistisch, maar zo kunnen we wel alle externe factoren in de gaten houden. Waar nodig kunnen we bijsturen om elke behandeling, op de bewuste veranderingen na, zo gelijk mogelijk te houden.

Spinazie planten op half zeven

Proefopstelling drijvende eilandenHet onderzoeksplan is gemaakt en afgelopen dinsdag was de grote dag. We mochten de spinazie op de drijvende eilanden plaatsen. Vanwege het korte tijdsbestek van dit onderzoek was het niet mogelijk spinazie zelf te zaaien. We hebben de spinazie daarom bij een plantenzaak hier in de buurt gehaald. Deze spinazieplanten zijn dicht opeen gezaaid in een klein potje, terwijl wij de planten graag los van elkaar willen hebben voor het onderzoek. Daarom hebben we de aarde geweekt in water om de wortels zo min mogelijk te beschadigen bij het uit elkaar halen van de planten. Dit bleek nog niet zo makkelijk en we twijfelden aan het resultaat: nadat de wortels in het water of zand waren gezet en de digestaat (dit is vergiste mest en is een restproduct van de biogasproductie) was toegevoegd, hingen de planten op half zeven. We hebben de planten verder met rust gelaten omdat we er geen toekomst meer in zagen. Bovendien hadden we niet de beste dag uitgekozen; door het warme weer was het 39,9 graden Celcius in de kas! We besloten de volgende dag de spinazieplanten te vervangen met tomatenplanten die wél per plantje zijn gezaaid.

Spinazie of tomaat?

Maar een dag later bleek de spinazie weer bijgetrokken! Waarschijnlijk moeten de planten nog een paar dagen de tijd krijgen om helemaal bij te komen, maar ons onderzoek kan misschien toch nog doorgaan. Over twee dagen zullen we de planten beoordelen en nemen we een besluit: gaan we door met de spinazie of stappen we alsnog over op tomatenplanten voor de drijvende eilanden… Spannend!

Lees hier verder om te weten hoe dit afliep.

Door Melindy Dirks

Masterstudent Animal Sciences

Er zijn 6 reacties.

  1. Door: Martin Hubers · 02-06-2017 om 17:27

    Namens de Stichting Drijvende Eilanden wens ik jullie heel veel succes.

  2. Door: José Vijn · 05-06-2017 om 23:13

    Wat een ontzettend leuk project. Heel veel succes met jullie onderzoek. Ik kijk uit naar de resultaten.

  3. Door: Karin de Buck · 16-06-2017 om 08:34

    Leuk onderzoek!
    Jullie weten vast wel dat er in de precolumbiaanse stad Mexico, die Tenochtitlan heette, landboouw werd bedreven, voornamelijk met mais, op drijvende eilanden? Het heette chinampa’s.
    Veel succes met jullie onderzoek.

    1. Door: Melindy Dirks · 20-06-2017 om 16:42

      Hallo Karin,
      Hier waren wij nog niet van op de hoogte, maar bedankt voor de leuke tip! We gaan ons erin verdiepen!

  4. Door: Nynke Groendijk · 10-07-2017 om 10:19

    Voor wat betreft zouttolerante planten, kunnen jullie natuurlijk proberen samenwerking te zoeken met het Zilt Proefbedrijf op Texel. Daar worden proeven gedaan met allerlei gewassen om de zouttolerantie te testen en op die manier boeren in verzilte gebieden meer mogelijkheden te geven. En een vraag over het piepschuim: mooi dat dat natuurlijk gerecycled wordt, maar kan het ook op een andere manier geproduceerd worden dan uit fossiele grondstoffen? Dat zou natuurlijk nog mooier zijn. Succes verder met de testen.

  5. Door: Glitterende Eenhoorn · 25-08-2021 om 16:40

    Wat een super project.
    Ik zou dolgraag in contact treden met jullie.
    Zelf woon ik in de entrepothaven waar de drijvende eilanden van Robert Jasper Grootveld liggen.
    Deze staan vol met reuze pompoenen, vijgenbomen, appels, peren, sla en kruiden en veel meer.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *