Planten verbouwen op drijvende eilanden (II)
Het is vandaag alweer veertien dagen geleden dat we de planten op de drijvende eilanden lieten groeien. Lees voor de opzet en start van ons experiment mijn eerste blogartikel hierover. Helaas zijn de planten (waarschijnlijk door de stress) erg achtergebleven in de groei. Ook zijn er luizen van een buurexperiment overgevlogen op onze planten, wat geen positieve gevolgen heeft. Over twee dagen moeten we ze alweer oogsten; de planten zullen dan denk ik niet groot genoeg zijn om een uitspraak te kunnen doen of zij op brak water kunnen groeien of niet. Dan zal je denken: ‘laat ze dan nog even verder groeien!’, maar het vak waarvoor we dit onderzoek moeten uitvoeren loopt alweer bijna op z’n einde. Ook willen wij de drooggewichten van de planten nog wegen als resultaat van de proef. Daarom zullen we ze toch echt 14 juni moeten oogsten.
Zoet- en zoutwater behandelingen
Maar er is wel een klein lichtpuntje: er is een klein verschil zichtbaar tussen de behandelingen. In ons onderzoek hebben we vier soorten behandelingen. Ten eerste een controle groep van spinazieplanten groeiend op een drijvend eiland met zoet water, uit de kraan. Daarnaast hebben we een groep spinazieplanten groeien op water met een zoutconcentratie van 5 g/L (S5) en een groep met 15 g/L (S20) zout in het water. Ook is er nog een controlegroep waarbij spinazieplanten in een pot gevuld met rivierzand groeien. Aan alle behandelingen is dezelfde hoeveelheid digestaat toegevoegd dat als bemesting dient.
Misschien is er iets fout gegaan…
Hoe gaat het op de drijvende eilanden?
De spinazieplanten die groeien in zowel potten als zoet water doen het in vergelijking met de zoutbehandelingen beter. De planten hebben meer (donkere) bladeren en zijn groter. Bij de spinazieplanten die groeien op water met 5 g/L zout is er een bassin waarbij er drie planten dood zijn gegaan en één plant is begonnen met bloeien. Aangezien alle planten in dezelfde omgeving groeien en de verzorging hetzelfde is, ga ik er vanuit dat er iets mis zal zijn in het water. Misschien is er iets fout gegaan in het toedienen van digestaat. De planten groeiend op water met 15 g/L, gaat het, zoals verwacht, nog slechter qua groei. Echter, de meeste planten ontwikkelen zich nog en produceren nieuwe bladeren, dus er is nog hoop op significante resultaten.
Ons buurgroepje in de kas houdt zich ook bezig met drijvende eilanden, maar zij hebben zich gespecificeerd in het telen van sla onder verschillende bemestingsmethodes. Hun onderzoek verloopt tot nu toe erg goed; er is een duidelijk verschil zichtbaar tussen de verschillende behandelingen.
Eerste les
Achteraf gezien was het misschien toch handiger geweest om na vier dagen over te stappen op het telen van tomaten op drijvende eilanden, maar we hebben nou eenmaal de keus gemaakt om verder te gaan met spinazie. We moeten het er nu het beste van maken! En de wijze les is sowieso dat je je ver van tevoren moet voorbereiden op het inzetten van je experiment!
Lees hier verder over de resultaten.