Studiekeuzekind

Kamer zoeken, belangrijk voor goede start.

Een kamer zoeken… in sommige steden een hele klus. Kiest uw zoon of dochter hiervoor? Of blijft hij of zij nog even bij u wonen? Steeds meer studenten blijven (nog even) bij hun ouders wonen. Beide heeft voor- en nadelen.

Kamer zoeken? Eerst de stad, dan de studie?

Veel aanstaande studenten bedenken eerst in welke stad ze willen wonen en kiezen vervolgens hun opleiding.” Wat is een leuke studentenstad? Dan ga ik daar studeren.” De laatste jaren zijn er ook steeds meer (44%) aanstaande studenten die ervoor kiezen bij hun ouders te blijven wonen. Dat scheelt in de kamerhuur en dus in de hoeveelheid geld die ze moeten investeren in de opleiding. Beide groepen kiezen eerst de stad en dan de opleiding. Niet zo slim, vind ik. Bij studiekeuze moet de studiekeuze voorop staan. En er zijn grote verschillen tussen opleidingen. Nog thuis blijven wonen? Tips voor ouders. Tips voor studenten

Vergelijken van opleidingen

Ik vind het heel erg belangrijk dat studiekiezers veel tijd besteden aan het vergelijken van opleidingen. Op de eerste plaats WAT ga ik studeren? Op WELK niveau ga ik dat doen? Mbo? hbo? of wo? En tenslotte WAAR ga ik dat doen. Ook al heten opleidingen hetzelfde, het kunnen soms heel andere opleidingen zijn. De website studiekeuze123 of www.kiesjestudie.nl kan de student helpen opleidingen te vergelijken. Een opleiding die bij je past is de basis. Pas dan moet een student moeten nadenken over waar hij gaat wonen.

Kamer zoeken of bij de ouders blijven wonen

Steeds meer studenten blijven bij hun ouders wonen. Vaak is dat om financiële redenen. Ik hoor ook dat eerstejaars studenten het prettig vinden eerst nog bij hun ouders te wonen en pas later een kamer zoeken. Ze vinden het prettig dat niet alles nieuw is. Ze kunnen eerst wennen aan de studie en wat later aan zelfstandigheid.
Ik adviseer ouders en studenten dan goede afspraken te maken. Studenten moeten natuurlijk leren zelfstandig te werken en te denken. En… het is ook niet de bedoeling dat het ouderlijk huis een goedkoop hotel is. Ook wonen bij de ouders kost geld.
Woont de student nog bij de ouders? Onderschat niet hoeveel tijd en energie het reizen kost. Van studeren in de trein of bus komt vaak niet zoveel. En je wordt er wél moe van. Het reizen valt veel studenten tegen.

Een kamer zoeken

Een kamer zoeken valt in veel steden niet mee. Het is dus zaak daar heel vroeg mee te beginnen. In iedere studentenstad vind je een of meerdere kamerverhuurinstanties. Er zijn ook andere sites die een kamer zoeken makkelijker maken. En googelen helpt natuurlijk ook enorm. Via de studenten van de nieuwe opleiding kan een student te weten komen welke kamerverhuurinstanties en Facebookgroepen handig zijn. een goede vraag om te stellen op een meeloopdag. Ik hoor vaak dat studenten zo een (tijdelijke) kamer vinden. Het gaat dan om ouderejaars studenten die bijvoorbeeld een half jaar op stage gaan en hun kamer onderverhuren. Er is in haast alle studentensteden kamernood.

Praktische websites bij het vinden van een kamer:

Alternatieven, bijvoorbeeld de dorpen in de omgeving

Iedere onderwijsinstelling heeft een site waar mogelijkheden op staan. Als een student eenmaal studeert leert hij van medestudenten al snel waar de Facebookgroepen te vinden zijn waar kamers op staan. En via via ontmoet hij ook ouderejaars. Die kennen de wegen.
Stel niet al te hoge eisen. Misschien moet je in het begin tevreden zijn met een tijdelijke kamer… Het kan zijn dat de student alleen een huis vindt met een hospita, en dus bij een particulier inwoont…. of de student moet uitwijken naar een van de dorpen in de omgeving.
Misschien niet zo leuk, maar vanuit een (tijdelijke) kamer is het makkelijker je ideale kamer te vinden.

Bijzondere omstandigheden

Zijn er bijzondere omstandigheden? Bespreek dit dan met de studentendecaan. Ik denk dan aan studenten met bepaalde allergieën voor voeding, lichamelijke beperkingen, of psychische belemmeringen. Iedere hbo of universiteit heeft een studentendecaan. De studentendecaan kan mogelijk via de gemeente iets regelen. Soms is er zelfs huursubsidie mogelijk (kijk ook op financieel slim studeren met een beperking) De studentendecaan is sowieso het aanspreekpunt als er bijzondere omstandigheden zijn voor of tijdens de studie.

Wat kost een studentenkamer?

Er zijn tussen de steden grote verschillen in kamerprijzen. Tip: vaak zijn kamers in de omliggende dorpen een stuk goedkoper. Niet zo leuk misschien, maar geld is natuurlijk ook een belangrijke factor. Studeren is al duur genoeg. En in de omliggende dorpen vind je meestal ook sneller een kamer.

Filmpje over ‘hospiteren kun je leren’.

Webinar over een kamer zoeken

Mobiele versie afsluiten