Studiekeuzekind

Studiekeuzehulp: webinar voor ouders en studiekiezers

Studiekeuze kost veel tijd. Hoe kun je als ouder, en leerling, dat studiekeuzeproces goed plannen. De beschrijving van de studenten in dit artikel ging over 1 september. Op 6 oktober geef ik, samen met studenten, opnieuw een interactief webinar. Aanmelden kan via deze knop. We beginnen om 19.30. Studiekeuzehulp: webinar voor ouders en studiekiezers, op 6 oktober met als thema ‘je passie ontdekken’.

Studiekeuzeproces

Leerlingen van de bovenbouw havo en vwo moeten heel wat stappen zetten om tot een goede studiekeuze te komen. Dat kost veel tijd. Het is niet slim om daarmee pas in de eindexamenklas te beginnen. Tijdens het webinar bespreken we stap voor stap de verschillende activiteiten die ouders en leerlingen kunnen zetten in het studiekeuzeproces. Ook in coronatijd.

Studeren

Een degelijk studiekeuzeproces is de beste garantie voor studiesucces. Maar hoe kom je erachter waar je precies voor moet kiezen? Studenten en ik vertellen meer over wat een bacheloropleiding inhoudt. Hoe is de opbouw van een bacheloropleiding? Wat houdt een masteropleiding in? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen een bachelor op een hbo en een universiteit? Elisa en Loraine delen hun eigen ervaringen.

Studiekeuzehulp: webinar voor ouders en studiekiezers, tips van Elisa

Elisa Bant

Elisa is nu een jaar geleden afgestudeerd. Ze heeft een hbo bachelor gedaan. Ze had natuurlijk een master kunnen doen na haar bachelor, maar daar heeft ze niet voor gekozen. En dat hoeft natuurlijk ook niet. Met een hbo bachelor ben je een volwaardige professional die meteen de arbeidsmarkt op kan. Maar Elisa realiseerde zich, heel terecht, dat ze nog veel kan leren. Nu is ze trainee bij Boskalis. Elisa vertelt graag meer over hoe ze tot haar studiekeuze is gekomen. Ze deelt haar ervaringen tijdens de studie en hoe haar voorbereiding op de arbeidsmarkt was. Elisa heeft de major (specialisatie) grond-, weg- en waterbouw gedaan.

Studiekeuzehulp: webinar voor ouders en studiekiezers, tips van Loraine

Loraine zegt: ‘Er zijn altijd meerdere keuzes. Er is niet persé één goede weg om te komen waar je wilt zijn.’ Heel verstandig van Loraine. Zelf heeft ze dat ook in de praktijk ondervonden. Ze heeft verschillende mogelijkheden overwogen en uitgeprobeerd. Na haar vwo heeft ze korte tijd gestudeerd bij Universiteit Utrecht. Nu volgt ze een studie die lijkt op die van Elisa, maar dan op universitair niveau bij WUR. Daarvóór heeft Loraine een tussenjaar gedaan.

Tussenjaar? Bachelor op het hbo? Bachelor op de universiteit?

Beide jonge vrouwen delen op 1 september graag hun afwegingen. Daarbij gaat het niet om een speciale universiteit of hbo. En ook niet om een specifieke richting. Elisa en Loraine vinden het belangrijk om te laten zien dat er veel mogelijkheden zijn na een havo of vwo opleiding. En ook dat het soms goed is een ‘denkpauze’ te nemen in de vorm van een tussenjaar. Tijdens het webinar praten we (kort) over het kiezen voor een tussenjaar.
Overigens gelden bovenstaande afwegingen ook voor leerlingen op het (v)mbo, maar onze expertise heeft vooral te maken met hbo/wo.

Studiekosten, studiefinanciering en arbeidsmarkt

Juist in deze onzekere tijden is het belangrijk ook naar geldzaken te kijken. Wat kost studeren? Hoe zit het met de studiefinanciering? Hoe kun je je kansen op de arbeidsmarkt inschatten en wat verdien je dan na afstuderen? Wat betekent dit voor de aflossing van de studieschuld.
Helaas kunnen we maar kort ingaan op deze onderwerpen, maar in de presentatie, die ik graag toestuur, staan links naar verdiepende artikelen.

Graag vragen stellen!

Het is fijn als ouders en studiekiezers vragen stellen tijdens het webinar. Dat kan via een chat-mogelijkheid. En vragen aan Elisa, Loraine en mij kunnen ook van tevoren worden opgestuurd. Ook na afloop kunnen er nog vragen gesteld worden, via mail of telefoon.
Meedoen aan het webinar geeft geen enkele verplichting, er is geen reclame en we doen helemaal niets met uw/jullie persoonlijke gegevens.

Terugblik op ‘studiekeuzehulp: webinar voor ouders en studiekiezers’

 

 

Mobiele versie afsluiten