Studiekeuzekind

Studiekeuzeproces en de ondernemer

Misschien volgt u ‘het reisverhaal’ van vader Feike Klomp. Feike’s zoon Ivo begon enthousiast aan een hbo opleiding, maar concludeerde na een paar weken al dat het toch de verkeerde opleiding was. Ivo ging opnieuw ‘op zoek’. Zoon Ivo gaat op zoektocht, maar vader Feike Klomp ook.  Op zijn ‘reis’ ontmoet vader Feike Klomp diverse professionals die iets met studiekeuze te maken hebben en vraagt hen om advies. In onderstaand artikel praat hij met een ondernemer.

Professionals met verstand van studiekeuze

Vader Feike Klomp met zijn zoon mee ‘op reis’ in ‘studiekeuzeland’.

Vader Feike ontmoette veel professionals op ‘zijn reis’, mensen die allemaal van belang waren bij het studiekeuzeproces van zijn zoon. De decaan, de schoolmanager, de stagebegeleider, de docent die de studiematching deed… Ook door de steun van zijn vader en zijn netwerk vindt Ivo zijn weg. Vader Feike Klomp ziet tot zijn plezier dat zijn 18-jarige zoon zijn draai na zijn tussenjaar helemaal gevonden heeft. Ivo stapt elke morgen fluitend in de bus, op weg naar de Hogeschool.
Deze keer spreekt vader Feike een ondernemer, docent bij de Hanzehogeschool Groningen, lokaal politicus en ook vader Ton de Boer. Welke adviezen geeft een ondernemer als het gaat om studiekeuze?

Het studiekeuzeproces van mijn zoon, een hele reis

Feike Klomp: Vorig jaar stopte mijn zoon Ivo al na drie weken met de studie Civiele Techniek aan de Hogeschool. Het beviel niet, hij voelde zich niet op zijn gemak en gaf er de brui aan. Het daaropvolgende tussenjaar bracht hem veel, heel veel. Ivo is veranderd, volwassener.
Sterker… hij was in een positieve flow terechtgekomen. Hij bezocht Open Dagen, haalde zijn rijbewijs en zocht werk om de tijd tot augustus te overbruggen. In een paar maanden tijd zag ik een wat onzekere ‘eigenzinnige’ zoon veranderen in een vrolijke, hard werkende jongen die duidelijk lol heeft in het leven.

Samenwerken en nieuwe vrienden

En nu? Hij is gestart met de opleiding IPO (Industrieel Product Ontwerpen) aan dezelfde Hogeschool. Wat blijkt? Hij vindt het leuk! Hij is samen met klasgenoten bezig met een ontwerpproject. Dat moeten ze binnen een bepaalde tijd gezamenlijk klaren. Het gaat dus niet alleen om leren alleen, ook samenwerken staat centraal, en jawel, ook na school ontmoet hij zijn nieuwe vrienden. Wat een verschil met een jaar geleden. Ivo heeft zijn draai gevonden. Nu is het een kwestie van volhouden natuurlijk.

Het studiekeuzeproces en de ondernemer

Deze keer ga ik in gesprek met Ton de Boer over het studiekeuzeproces en de ondernemer. Ton de Boer is ondernemer op het gebied van de zakelijke dienstverlening en gaf jarenlang les aan de Hanzehogeschool in Groningen. Daar gaf hij de vakken Bedrijfskunde, Waardebepaling commercieel vastgoed en vastgoedmanagement. Daarnaast nam hij deel aan diverse besturen van brancheorganisaties en de laatste jaren is hij lid van de Renkumse gemeenteraad.

Het studiekeuzeproces, de ondernemer waarschuwt

Ondernemer Ton de Boer

Ton de Boer: “Bij de Hanzehogeschool krijg je als docent, naast het lesgeven, ook te maken met het promoten van de school met als doel om jaarlijks weer voldoende studenten te interesseren voor het studeren aan de Hanzehogeschool. Die promotie is er op gericht om het vakgebied zo positief mogelijk onder de aandacht te brengen, zodat het voor studenten en ouders makkelijker wordt om een keuze te maken binnen het studiekeuzeproces.” Maar is dit wel zo makkelijk? “Dit blijft lastig. Zeker als je ziet dat jaarlijks 40 tot 50% van de eerstejaarsstudenten afvalt. Los van het feit dat studenten de studie niet aankunnen, zijn er velen die simpelweg een verkeerde keuze maken. Dit komt vooral door gebrekkige informatie over de inhoud van de studie, maar ook omdat er vaak te makkelijk gekozen is.”

Het studiekeuzeproces, de ondernemer als vader

Als vader van twee zoons heeft Ton de Boer ook de ‘keuzestress’ ondervonden. “Was het voor de oudste een makkelijk keus, voor de jongste zeker niet. De oudste had zich namelijk vooraf goed georiënteerd, en op het moment dat hij een studiekeuze moest maken wist hij wat en waar hij wilde gaan studeren. Als ouders hielden wij ons slechts op de achtergrond, wetende dat het een goede en weloverwogen keuze was.

Meer oriënteren

Voor de jongste lag dat totaal anders. Hij kwam vrij jong van de middelbare school en vond het lastig een goede keuze te maken. Hij wilde zich liever eerst een jaar oriënteren. Wij toonden daar begrip voor en besloten hierin mee te gaan. Wij gaven hem de ruimte om erover na te denken hoe hij zijn toekomst in wilde vullen. Wel nadat we afspraken hierover hadden gemaakt. Het ging goed. Hij heeft gedurende het jaar meerdere open dagen van diverse hogescholen bezocht, en veel met mensen uit de praktijk gesproken. Na dit ‘stappenplan’ is het ook met hem allemaal goed gekomen, alleen dan via een omweg. Zo kan het dus ook.”

Het studiekeuzeproces, de ondernemer adviseert

Ton de Boer wijst er op: verdiep je goed in de studie die je wil gaan volgen. “Wat wil je met de voorgenomen studie in de toekomst bereiken? Waarom en waar? Hiervoor zal je de tijd moeten nemen, je inhoudelijk oriënteren, eventueel deelnemen aan proeflessen van de Hogeschool of Universiteit en van gedachten wisselen met studenten van de opleiding. Maak ook een afweging in welke stad je de studie wilt gaan volgen, praat met docenten van de opleiding en eventueel met mensen die al in het vakgebied werkzaam zijn waarin je later wilt gaan werken. Zoek gerust contact met de decaan van de middelbare school, maar praat zeker ook met je ouders. Kortom, steek hier veel energie in!”

Dit artikel over Ton de Boer is geschreven door Feike Klomp

Reactie op de ondernemer/docent Ton de Boer

Mooi dat Ton de Boer als ondernemer en docent van een Hogeschool met vakkennis praat over het studiekeuzeproces. Met zijn advies ben ik het helemaal eens.
Kortweg adviseren onderwijsprofessionals van middelbare scholen en vervolgonderwijs:

Reactie op de vader Ton de Boer

Heel herkenbaar dat Ton de Boer schrijft dat zijn beide kinderen een ander studiekeuzetraject hebben gevolgd. Een studiekeuze maken is een heel persoonlijk traject. Zijn oudste zoon had daar blijkbaar weinig moeite mee, zijn tweede zoon had meer tijd nodig. Mooi dat Ton die tijd ook gunde aan zijn zoon.
Ouders kunnen hun zoon of dochter goed helpen met het coachen van dit proces. Voor ouders heb ik tien tips voor studiekeuze geschreven. Elke week verschijnt er op dit blog een artikel over een tip voor goede studiekeuzecoaching.

Mobiele versie afsluiten