Studiekeuzekind

Van havo naar mbo

Het lijkt logisch dat je van havo naar hbo gaat. En van vwo naar de universiteit. Toch is dit niet voor alle leerlingen de juiste route. Ook een andere leerweg kan positief zijn. In dit artikel schrijft Mireille Aalfs meer over de route van havo naar mbo.

van havo naar mbo

Mireille Aalfs, eigenaar van StudieK. Ze begeleidt jongeren en ouders bij een bewuste studiekeuze.

Van vwo naar hbo? Van havo naar mbo?

De meeste leerlingen gaan van vwo naar de universiteit. En havisten gaan meestal naar het hbo. Toch is dit niet altijd de beste keuze. Er zijn genoeg redenen waarom vwo leerlingen soms beter af zijn met hbo. Of in het geval van havo, met mbo. Soms willen studenten wat meer praktisch en doelgericht bezig zijn. Mogelijk is een student gewoon niet zo’n studiebol. Soms willen leerlingen niet zo heel veel tijd aan een studie besteden. Misschien haal je het havo of vwo diploma niet. Of je wilt, zoals in het geval van Mireille, eerst op het mbo uitproberen wat je vindt van een bepaald vakgebied… 1001 redenen.

Mbo en doorstroom

Er zijn vier niveaus op het mbo. Mbo 4 geeft mogelijkheden voor doorstroom naar het hbo. (zie ook het studiekeuzestripboek). Je kunt naar een 2 jarige hbo opleiding, de associate degree. Je kunt ook naar een 4 jarige bacheloropleiding. Er zijn soms wel toelatingseisen.

Hbo en doorstroom

Vanuit het hbo kun je, als je dat wilt, doorstromen naar de universiteit. Soms kan dat met een hbo propedeuse, het eerste jaar dus. Meestal moet je dan nog wel aanvullende vwo certificaten halen. Handiger is de route van hbo bachelor naar een universitaire master. Die master duur 1, 2 of 3 jaar, afhankelijk van het onderwerp. Er zijn ook hbo masters. Er zijn wel toelatingseisen.

Van havo naar mbo. Mireille aan het woord

Maar nu eerst Mireille aan het woord: ‘Weet je dat er verschillende momenten zijn om de overstap te maken van de havo naar het mbo? En dat er op het mbo verschillende opleidingstrajecten zijn voor (ongediplomeerde) havisten? En vooral dat het een hele positieve keuze kan zijn! Hoe dan?’

Als je het havo diploma niet kunt halen

Zit je kind op de havo (in klas 3, 4 of 5), dan is de meest voor de hand liggende vervolgstap, na het behalen van het havodiploma, een hbo-studie. Maar wat als een havodiploma toch niet haalbaar blijkt te zijn? Wat dan? Het zal in eerste instantie een periode zijn van teleurstelling en rouw. Mogelijk niet alleen van de jongere, maar ook van de ouder(s). Wat nu? Verwachtingen bijstellen en perspectief krijgen op andere, nieuwe mogelijkheden.

Starten op het mbo

En wat fijn dat die er zijn! Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) biedt diverse opleidingstrajecten met verschillende startmomenten (in september en februari). Zo kan een jongere met een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo starten met een niveau 4 opleiding. Een praktische route naar een mbo-niveau 4 diploma met veel waarde op de arbeidsmarkt en waarmee ook de stap (alsnog) naar het hbo te maken is. Daarnaast zijn er mhbo-opleidingen (duur maximaal 2 jaar) voor (ongediplomeerde) havisten die jongeren goed voorbereiden op een eventuele hbo-opleiding en waarbij zij al veel praktijkervaring op doen en al goed kunnen ervaren of de sector/branche ook echt bij hen past. Zo kun je nog bewuster voor een passende hbo-opleiding kiezen. Met een mbo niveau 4 diploma ben je toelaatbaar voor het hbo.

Van havo naar mbo. Kansen op de arbeidsmarkt

Had je kind al interesse in een bepaalde hbo-studie? Kijk dan eens of er iets soortgelijks ook in het mbo is. Er zijn ontzettend veel verschillende beroepsopleidingen in het mbo, dus een goed alternatief zal zeker te vinden zijn! En realiseer je ook dat een mbo-diploma ook goede kansen biedt op de arbeidsmarkt en een goed betaalde baan. Zeker in de bepaalde sectoren. Niet voor niets worden mbo-studenten tegenwoordig de “nieuwe elite” genoemd.

Van havo naar mbo. Ook mét een havo diploma op zak

Ik heb destijds ook voor de route havo-mbo gekozen. Met mijn havodiploma in de pocket had ik geen idee welke hbo-opleiding (van 4 jaar) ik zou willen doen. Ik koos voor een versnelde mbo-opleiding (nu mhbo) van 2 jaar in de hoop dat ik daarna zou weten welke hbo-opleiding te kiezen. Mijn ouders maakten daar gelukkig geen punt van. Op het mbo deed ik ervaring op in het toerisme en de gastvrijheidsbranche en kwam ik er achter dat dit heel goed bij mij paste. Met deze ervaring kon ik bewuster de volgende stap zetten naar het hbo. Dit werd de Hogere Hotelschool.

Van havo naar mbo: een volwaardige route

Wat de reden ook is om de overstap te maken van havo naar mbo, het kan een hele positieve zijn! Het helpt als je als ouder dit ook als een volwaardige route ziet. Dit geldt ook voor een havo-mentor. Wil je meer weten over het mbo? Je leest het hier. Mireille.

Mobiele versie afsluiten