24 oktober 2019 | Categorie: Studiekeuze

Hbo diploma maar geen uitgesproken studiebol

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

U kent ze wel, en misschien is uw kind wel zo iemand. Met moeite, misschien een keer zitten blijven, de havo gehaald. Praktisch ingesteld en zeker niet ‘dom’. Maar theorie is niet ‘zijn ding’. De havo geeft toegang tot het hbo, maar is deze jongere hier op zijn plaats? Kan dat? Een hbo diploma maar geen uitgesproken studiebol? Ja!

hbo diploma maar geen uitgesproken studiebol

Een praktisch ingestelde havist… Geïnteresseerd in van alles. Zeker niet dom, maar geen boekenwurm. Kan dat? Een hbo diploma maar geen studiebol?

Nieuwe tweejarige hbo-opleiding

Sinds een paar jaar is er een tweejarige hbo opleiding die heel succesvol is. Als paddestoelen schieten deze nieuwe opleidingen uit de grond. ‘Associate Degree’, heet deze opleiding. Frank Brouwers schrijft erover in DecaZine, het vakblad voor havo/vwo decanen. Door dit artikel heb ik me laten inspireren. Wat is een Associate Degree (Ad)?

Voor mbo- ers en havisten

De tweejarige Associate Degree-opleiding is primair bedoeld voor mbo-ers die door willen stromen naar het hbo maar een vierjarige bacheloropleiding te lang vinden. Er zijn ook studenten met een andere achtergrond. Zo’n 30 procent van de studenten heeft een havo diploma. Dit zijn praktisch ingestelde havo leerlingen die een theoretische vierjarige hbo opleiding niet zien zitten. Ook zijn er studenten met een havo achtergrond die het geprobeerd hebben op het hbo maar hun Bindend Studieadvies niet gehaald hebben. Of studenten die het hbo bij nader inzien gewoon te theoretisch vinden.

Praktijkgericht

Een Ad opleiding is een hbo opleiding, maar een die echt praktijkgericht is. Gemiddeld wordt tweederde van de opleiding besteed aan stages en projecten. Er zijn samenwerkingsvormen met het bedrijfsleven en ook met maatschappelijke organisaties.
Er zijn Ad’s op alle vakgebieden. Op studiekeuze123 kun je hier meer over vinden.

Onderwijsniveaus: hbo diploma maar geen uitgesproken studiebol

Het niveau van een Ad zit tussen mbo en hbo in. In DecaZine beschrijft Frank heel helder wat de verschillen zijn:

 • Niveau 4, mbo 4. Je verstaat je vak. Je past standaardprocedures en -methodes toe in je dagelijkse werk. Je werkt vrijwel zelfstandig en werkt samen in een eigen team.
 • Niveau 5, associate degree. Je verbindt vakmanschap met operatie en strategie. Je past theorieën toe op praktische vraagstukken. Je werkt onder begeleiding aan complexe taken en stuurt een operationeel team aan.
 • Niveau 6, bachelor. Je bent een vakman in bredere context. Je vertaalt theorieën naar toepassingen voor praktijkvraagstukken. Je werkt zelfstandig aan complexe taken en werkt samen in een omgeving waar verschillende belangen een rol spelen. Je communiceert met meerdere partijen en overziet de verschillende belangen.

Hbo diploma maar geen uitgesproken studiebol

Er worden binnen een Ad weinig kennistoetsen afgenomen. Een Ad-er staat vanaf het begin midden in de praktijk. De verschillende praktijkopdrachten worden ondergebracht in een portfolio. Die praktijkopdrachten worden beoordeeld door docenten die de praktijk van binnenuit kennen. Vaak werken deze docenten ook op het mbo, het hbo of het bedrijfsleven. Zo blijven de praktijkopdrachten actueel en realistisch.
Op een Ad opleiding krijg je dus wel theorie, maar minder. En de theorie is altijd gekoppeld aan de praktijk.

Collegegeld

In Nederland krijgen studenten korting op het collegegeld. Ze hoeven niet de werkelijke kosten te betalen. Want die werkelijke kosten zijn heel hoog. (€5500-€8000 per jaar per student voor een bacheloropleiding). Volg je voor het eerst een opleiding op een bepaald niveau, dan krijg je ‘subsidie’. Je betaalt niet de echte kosten maar ‘slechts’ zo’n €2000 per student per jaar. Doe je voor het eerst een Ad opleiding dan betaal je dit collegegeld. Doe je daarna nog een hbo opleiding op bachelorniveau dan krijg je opnieuw korting. Je betaalt ook dan ‘slechts’ €2000. Maar haal je twee Ad diploma’s na elkaar of twee bachelordiploma’s, dan betaal je het volle pond voor je tweede opleiding op hetzelfde niveau.

Mijn ouders betrekken bij mijn studie

Studiefinanciering

Natuurlijk is €2000,- per jaar nog steeds veel geld. Gelukkig is er ook voor studenten die een Ad willen volgen studiefinanciering. De student kan geld lenen, hij krijgt de OV kaart en hij komt misschien ook in aanmerking voor een aanvullende beurs.

Werken met een hbo diploma maar geen echte studiebol zijn, is mogelijk

Er zijn Ad opleidingen op alle mogelijke gebieden. Haast alle hogescholen hebben een Ad opleiding. Er zijn 237 Ad opleidingen op alle mogelijke terreinen. Wil je daarna gaan werken? Dat kan. Wil je toch doorstromen naar een bacheloropleiding op het hbo? Dat kan ook. Er zijn dan soms wel toelatingseisen.

Er zijn Associate Degree opleidingen in de volgende richtingen:

Wil iemand de ervaringen met een Ad opleiding delen? Dat kan via onderstaand reactieblok. En mailen kan natuurlijk ook.

 

 

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 4 reacties.

 1. Door: Maureen · 01-06-2022 om 10:18

  Heel interessant. Mijn dochter valt precies in dit profiel. Zelfs na een capaciteitstest op haar huidige HBO opleiding dat ze HBO/WO scoort op inzichten, rekenen, etc. Maar taal en woordenschat tussen MBO/HBO. Dus ze gaat het niet redden. Ziet het negatief in momenteel. En weet het ff niet. Ik ga me erin verdiepen. Want ze is heel erg slim, maar die boeken, woorden en rapporten schrijven is niet haar ding.
  Ze wil wiskundedocent worden dus heb je nog tips dan ontvang ik die graag

  1. Beste Maureen, Is er op het hbo geen speciale ondersteuning mogelijk om te leren hoe je verslagen ed. schrijft? Zoek anders eens contact via een writing lab van een universiteit of hbo (zie dit artikel). Zij weten misschien de weg naar een organisatie of zzp’er die gespecialiseerd is in het ondersteunen van studenten op dit gebied.

 2. Door: Laura · 28-10-2019 om 08:10

  Interessant! Weet je ook wat de positie van mensen met een AD diploma op de arbeidsmarkt is? Voor veel vacatures vragen ze of mbo-4 of HBO. Dit valt er natuurlijk net tussen in dus ik ben wel benieuwd hoe dit in de praktijk gaat.

  1. Dag Laura, een interessante vraag. Ik zal hem eens voorleggen aan het UWV.
   Groetjes, hermien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.