1 augustus 2017 | Categorie: Spitsbergen

Klimaatverandering op Spitsbergen

Door Mare van den Heuvel

Ik, Mare van den Heuvel, ben 13 jaar oud en van 16 tot 28 juli 2017 op Spitsbergen. Daar zal ik helpen bij het onderzoek dat er wordt uitgevoerd, o.a. door mijn moeder, en ik krijg een kans om te ontdekken hoe het leven er aan toe gaat op een van de noordelijkste nederzettingen ter wereld, het voormalige mijndorp (en nu onderzoeksstation) Ny-Ålesund. Via dit blog zal ik jullie op de hoogte houden van mijn belevenissen op het prachtige, ruige Spitsbergen.
  • Naam: Mare van den HeuvelMare van den Heuvel
  • Beroep/opleiding: Leerling tweetalig Gymnasium
  • Laatste bezoek aan Spitsbergen?  Nooit, dit is de eerste keer dat ik naar Spitsbergen ga.
  • Hoe ben je bij de expeditie gekomen? Ik reis mee met mijn moeder Martine van den Heuvel-Greve (Marine-bioloog, toxicoloog). Lees hier vanaf het begin van mijn avontuur.

Voor degenen die niet weten wat klimaatverandering inhoudt: het komt er op neer dat het klimaat wereldwijd verandert omdat de temperatuur stijgt. Dit opwarmen komt door het broeikaseffect: er komen meer en meer broeikasgassen (zoals CO2) in de lucht, waardoor de aarde opwarmt. Wetenschappers zijn het er over eens dat de mens dit probleem grotendeels heeft veroorzaakt en verergerd.

“Ik heb de klimaatveranderingen hier zelf gezien en meegemaakt.”

Geir Gabrielsen, Norwegian Polar Instituut

Interview met Geir Gabrielsen

Omdat Geir Gabrielsen van het Norwegian Polar Instituut al heel lang in Ny-Ålesund komt, besloot ik hem een paar vragen te stellen over hoe hij het leven hier meemaakt en wat hij heeft gemerkt van klimaatverandering.

Hoelang kom je hier al?

“Dit is alweer mijn 36e jaar in Ny-Ålesund. Ik was hier elke zomer. De eerste keren als student, en daarna ben ik hier blijven werken. Ik heb de veranderingen hier zelf gezien en meegemaakt. ”

Wat dacht je toen je hier voor het eerst kwam?

“Ik werd meteen verliefd op de plek. Het is hier zo mooi, met een fantastische natuur, de bergen, de gletsjers die uitlopen in de zee. Ook het dierlijke leven is geweldig. Al die zeevogels, zeehonden, walvissen, ijsberen… daar kan ik echt van genieten. Ik ben overal in de omgeving geweest en ik ken het heel goed, dus het is geweldig om hier te werken.”

Heb je veel ijsberen gezien?

“Ja, zeker. Ik heb er meerdere gezien op verschillende plekken in de omgeving. Toen ik hier voor het eerst kwam, in de jaren tachtig en negentig, waren er heel weinig ijsberen. De afgelopen jaren komen er meer en meer beren naar deze regio.”

Heb je veel gemerkt van klimaatverandering?

“Toen ik hier kwam in de jaren tachtig en negentig lag er altijd heel veel ijs in de lente. Het ene jaar lag er natuurlijk meer dan het andere, maar er was altijd heel veel zee-ijs. Sommige gletsjers, zoals de Blomstrandgletsjer achterin het fjord, zaten vroeger helemaal vast aan het land, dus je kon er toen niet naartoe. Pas in 1994 opende die gletsjer zich, en kon je er met een boot naartoe. Dat waren de grootste veranderingen. Maar er waren ook een paar kleinere veranderingen. Zo is de temperatuur in de zomer en winter omhoog gegaan, en is het water in het fjord warmer geworden. En er is iets veranderd in het ecologische systeem: we zitten hier in het noordwesten van Spitsbergen in de overgang van een poolsysteem naar een Atlantisch systeem. Dat heet ‘atlantification’.”

Gingen de dieren hier zich ook anders gedragen?

“Vroeger hadden we hier vooral veel ringelrobben. Nu zijn er daar nog maar heel weinig van, maar er zijn hier wel heel veel gewone zeehonden naartoe gekomen. Ringelrobben horen bij de polen, gewone zeehonden passen meer in een Atlantisch systeem. Dit is dus eigenlijk ook een bewijs voor atlantification.

Verder is de conditie van het zee-ijs in het noorden veranderd. Dit is waarschijnlijk de reden dat de ijsberen hiernaartoe komen: ze kunnen daar niet meer goed jagen en dus zoeken ze hun voedsel hier.

Dus je ziet veranderingen in het eetgedrag van de ijsbeer en in de reproductie van de zeehonden. Maar er komen hier ook meer walvissen vanwege het Atlantische systeem, en sommige zeevogels doen het nu minder goed dan andere.”

De effecten van klimaatverandering zijn hier goed te zien. Het maakt duidelijk dat we echt iets moeten doen. Daarom: STOP KLIMAATVERANDERING NU EN NEEM MAATREGELEN, voordat het te laat is…

Geir Gabrielson en Mare, interview over klimaatverandering

Geir Gabrielsen en Mare voor de ijsbeer in het restaurant van Ny-Ålesund (Foto: Martine van den Heuvel-Greve)

Door Mare van den Heuvel

Ik, Mare van den Heuvel, ben 13 jaar oud en van 16 tot 28 juli 2017 op Spitsbergen. Daar zal ik helpen bij het onderzoek dat er wordt uitgevoerd, o.a. door mijn moeder, en ik krijg een kans om te ontdekken hoe het leven er aan toe gaat op een van de noordelijkste nederzettingen ter wereld, het voormalige mijndorp (en nu onderzoeksstation) Ny-Ålesund. Via dit blog zal ik jullie op de hoogte houden van mijn belevenissen op het prachtige, ruige Spitsbergen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.