14 januari 2020 | Categorie: Resilience of the richest reefs

Veerkrachtige Riffen

Door Lisa Becking

Ik ben een marien bioloog met een langdurige interesse in tropische mariene biodiversiteit. Een belangrijke vraag in mijn onderzoek is hoe gemeenschappen van soorten zich aanpassen aan veranderingen in de omgeving op ecologische en evolutionaire tijdsschalen. Door middel van gezamenlijke onderzoeksprojecten onderzoek ik biodiversiteit met technieken zoals genomica, bio-informatica, omgevingsanalyses, paleontologie en taxonomie. Deze gecombineerde datasets maken een gedetailleerde ontleding mogelijk van de relatieve rollen van ecologische speciatie, kolonisatie, habitatfiltering en isolatie bij de vorming van mariene gemeenschappen. Door me te concentreren op een conceptueel gebied met brede relevantie, overbrugt mijn onderzoek meerdere domeinen: terwijl ik een mariene bioloog ben, werk ik nauw samen met terrestrische biologen die geïnteresseerd zijn in soortgelijke vragen. Hoewel mijn werkveld zich in de tropen bevindt, zijn de principes ook van toepassing op gematigde systemen.

Als je in het nieuws over koraalriffen hoort, is dat meestal alarmerend. Ziekte & dood. Gelukkig zijn er een paar lichtpunten op de wereld waar de riffen nog steeds behoorlijk gezond zijn. Een van die gebieden is Raja Ampat, Indonesië. In 2016 en 2017 waren er wereldwijde coral bleaching events, waarbij wereldwijd veel koralen stierven als gevolg van verhoogde zeewatertemperaturen. Maar de riffen van Raja Ampat waren veerkrachtig en het koraalecosysteem stortte niet in.

Onze vraag is waarom? Wat maakt de koraalriffen in dit gebied zo veerkrachtig en wat kunnen we ervan leren voor het behoud in andere gebieden?

Een van de redenen is dat de riffen in het epicentrum van ’s werelds rijkste mariene biodiversiteit bevinden. Om wat context te geven, er zijn bijna 600 koraalsoorten geïdentificeerd in Raja Ampat, vergelijk dat met ongeveer 100-150 in het Caribisch gebied. Het gebied herbergt twee soorten manta’s, talloze haaien en allerlei wonderlijke wezens zoals de flasher wrasse. Er zijn hectares weelderige groene mangroven en zeegrasgebieden en riffen in verschillende diepten.

Toerisme

Simpel gezegd, het gebied is verbluffend spectaculair, zowel boven water als onder water. Als zodanig wordt het sterk gepromoot als een toeristische topbestemming. Ik zag zelfs advertenties voor Raja Ampat op het Centraal Station in Amsterdam een paar jaar geleden. De eerste keer dat ik in 2007 naar de regio ging, werd het door ongeveer 900 toeristen per jaar bezocht. Sinds 2012 is de toegangelijkheid van het gebied toegenomen, evenals de aantallen toeristen. Dat zijn er nu meer dan 30.000 per jaar (zie grafiek) en het blijft sterk groeien.

Veerkrachtige riffen

Aantal toegangsbewijzen verkocht aan binnenlandse en internationale toeristen

Toerisme kan de lokale economie stimuleren, inkomsten genereren voor patrouillerings- en natuurbeschermingsactiviteiten. Als het echter niet wordt gereguleerd, kan toerisme de riffen schaden. Meer toeristen betekent bijvoorbeeld meer toiletten, wat zich vertaalt in meer voedingsstoffen in het water als er geen goede sanitaire voorzieningen zijn. Hierdoor kunnen algen en bacteriën in de riffen opbloeien, evenals koraalziekte.

Expeditie

Met een divers team van wetenschappers, natuurbeschermers en beleidsmakers zullen we een verkenningsreis door het gebied maken en een 10-daagse workshop op een boot uitvoeren. Hoewel de meeste koraalrifstudies zich richten op het pad van afbraak, willen wij juist een gezond systeem begrijpen. We willen onze opgedane kennis van interacties en dynamiek van het lokale sociaal-ecologische systeem gebruiken om paden te identificeren om veerkracht op te bouwen tegen huidige bedreigingen zoals klimaatverandering en toenemend toerisme.

Door Lisa Becking

Ik ben een marien bioloog met een langdurige interesse in tropische mariene biodiversiteit. Een belangrijke vraag in mijn onderzoek is hoe gemeenschappen van soorten zich aanpassen aan veranderingen in de omgeving op ecologische en evolutionaire tijdsschalen.

Door middel van gezamenlijke onderzoeksprojecten onderzoek ik biodiversiteit met technieken zoals genomica, bio-informatica, omgevingsanalyses, paleontologie en taxonomie. Deze gecombineerde datasets maken een gedetailleerde ontleding mogelijk van de relatieve rollen van ecologische speciatie, kolonisatie, habitatfiltering en isolatie bij de vorming van mariene gemeenschappen.

Door me te concentreren op een conceptueel gebied met brede relevantie, overbrugt mijn onderzoek meerdere domeinen: terwijl ik een mariene bioloog ben, werk ik nauw samen met terrestrische biologen die geïnteresseerd zijn in soortgelijke vragen. Hoewel mijn werkveld zich in de tropen bevindt, zijn de principes ook van toepassing op gematigde systemen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.