Studiekeuze123 is een belangrijke onafhankelijke site waar studiekiezers en ouders veel informatie vinden over studiekeuze. Elke week schrijf ik een artikel over een ‘stukje’ van de website van Studiekeuze123. Deze week over: Studiekeuze123: Bezoek Open Dagen, Meeloopdagen of Proefstuderen.
Kijk eens naar de open dagen kalenders van de verschillende instellingen zoals de Open dagen kalender – WUR.
Studiekeuze123: Bezoek Open Dagen
Een studie kiezen is niet makkelijk. Het is belangrijk dat de studiekiezer echt de tijd neemt voor het kiezen van de studie. Daar kan de scholier goed de hulp van ouders bij gebruiken. Een belangrijke activiteit is het bezoeken van Open Dagen. Alle vervolgopleidingen organiseren Open Dagen en u bent als ouder ook altijd welkom. Vaak zijn er zelfs speciale ouderpresentaties.
Het advies van Studiekeuze123: Bezoek Open Dagen is helemaal terecht. Onderwijsspecialisten adviseren minimaal 4 Open Dagen te bezoeken. Begin daar uiterlijk mee in 4 havo of 5 vwo. Ook studenten en scholierenorganisaties adviseren: bezoek Open Dagen!
Open Dagen, wat is dat?
Op een Open Dag laten hogescholen en universiteiten zien we ze zijn. Vaak zijn Open Dagen erg druk. Er zijn lezingen door docenten, studenten houden een praatje, soms is er een informatiemarkt. Er zijn ook meestal presentaties voor ouders. Heel nuttig die te bezoeken. Er wordt bijvoorbeeld achtergrondinformatie gegeven over de instelling, de begeleiding en de studiekosten.
Open Dagen lijken volgens sommige studenten wel een beetje op ‘een kermis’. Opleidingen willen zich zo goed mogelijk presenteren. Studiekiezers vinden wel eens dat er wel wat veel reclame wordt gemaakt. Nuttig dus als u kritisch meekijkt met uw zoon of dochter.
Wanneer zijn de Open Dagen
Bezoek Open Dagen is een nuttig advies van Studiekeuze123 en ze helpen u daar ook mee. U kunt alle Open Dagen op de site vinden. Dat zijn er heel wat. De instellingen leveren zelf de data aan Studiekeuze123 en de site wordt goed bijgehouden. Het is actuele informatie. Plan de Open Dagen goed in. Sommige scholen hebben maar twee Open Dagen per jaar… Open Dagen zijn vaak op zaterdag dus er moet ook vrij gevraagd worden als de aanstaande student een bijbaantje heeft.
Vragen die u kunt stellen op een Open Dag
Een Open Dag moet je ook voorbereiden. Probeer voor uzelf te bedenken welke vragen u wilt stellen. Stimuleer ook uw zoon of dochter vragen voor te bereiden.
Vragen die ouders vaak stellen: Hoeveel docenten zijn er voor de studenten (docent-student ratio). Hoe groot zijn de groepen? Hoe is de begeleiding geregeld? Hoeveel studenten halen het eerste jaar? Hoe zit het met de werkgelegenheid?
Vragen die een studiekiezer kan stellen op een Open Dag
Aanstaande studenten hebben vaak vragen over de vakken die er gegeven worden. Ze vragen naar wat je kunt worden met de opleiding. Ze vragen naar het studentenleven en het wonen op kamers. Scholieren praten vooral graag met studenten en dat is ook een heel goed idee. Studenten kunnen een goed beeld geven van hoe het studeren in werkelijkheid is. Er is een handig vragenlijstje van Studiekeuze123
Meeloopdag, wat is dat?
Na een Open Dag is het verstandig meeloopdagen te bezoeken. Een Open Dag is een algemene kennismaking met de hogeschool of universiteit. je krijgt een globaal beeld van een paar opleidingen.
Een meeloopdag gaat echt over een specifieke opleiding. Je gaat dan echt de diepte in. Er wordt een realisitischer beeld gegeven. De studiekiezer verdiept zich in een opleiding die hem wel wat lijkt. Een meeloopdag is alleen voor aanstaande studenten.
Groepsmeeloopdagen en individuele meeloopdagen
Er zijn groepsmeeloopdagen en individuele meeloopdagen.
Tijdens een groepsmeeloopdag volg je in een groep colleges van die opleiding. De colleges zijn soms een beetje aangepast aan het niveau van de scholier.
Een individuele meeloopdag vinden de meeste aanstaande studenten veel nuttiger. Dan loop je echt mee als een student met een andere student. Je volgt diverse vakken, niet alleen de superleuke. Je ziet de opleiding zoals die echt is.
Ik adviseer altijd meerdere meeloopdagen te volgen. Meeloopdagen zijn door de week en van school krijg je vrij hiervoor. Vraagt u als ouder hoe het ging? Stelt u vragen over de meeloopdag?
Proefstuderen, wat is dat?
Proefstuderen lijkt soms erg op een groepsmeeloopdag. Je volgt een of meerdere colleges. Soms is proefstuderen ook een onderdeel van de studiekeuzecheck. Je krijgt dan een college en je sluit dat vaak af met een toets. Is proefstuderen een onderdeel van de studiekeuzecheck dan helpt dat om te kijken of je echt past op deze opleiding.
Altijd Open Dagen bezoeken
Ik adviseer in het vooreindexamenjaar (of eerder) minimaal vier Open Dagen te bezoeken. Het is zinvol als een studiekiezer ook aan vier meeloopdagen meedoet. Dat kan deels in het eindexamenjaar.
De aanstaande student leert meer over de inhoud van de opleidingen en het instituut. Maar het grote voordeel is dat de student ook de sfeer proeft. Hij ziet welke studenten en docenten er zijn. Past hij bij deze mensen? Dat kan niet met alleen informatie zoeken op het internet.
Ik had mijn zoon gewezen op een opleiding, maar die vond hij helemaal niets. Waarom niet? vroeg ik. Er zitten daar geen leuke studenten, was het antwoord. Gek.. hoe kon hij dat weten? Heb je dan een Open Dag bezocht? Nee, dat zie ik aan de foto’s op de brochure…Ik was stom verbaasd. Een moeder.
Waarom zoveel aandacht voor Open Dagen van Studiekeuze123?
Helaas valt een flink deel van de studenten uit in het eerste studiejaar. De helft van de uitvallers zegt dat ze te weinig aandacht hebben gegeven aan hun studiekeuzeproces. Ze hebben toch de verkeerde opleiding gekozen. Een deel zegt ook dat ze zich teveel hebben laten beïnvloeden door de reclame van de opleiding. Open Dagen bezoeken is dus echt heel erg belangrijk.
Meer tips van Studiekeuze123 voor de voorbereiding op een open dag
Meer over Studiekeuze123
Artikel 1: Wat is Studiekeuze123.nl
Artikel 2: Interessetesten wat heb ik eraan?
Artikel 3: Hbo? universiteit? Wat past bij mijn kind?
Artikel 4: Open Dagen bezoeken
Artikel 5: Welke hogescholen en universiteiten zijn er?
Artikel 6: Welke studies zijn er?
Artikel 7: Wat is een leuke studie, Nationale Studentenenquête
Artikel 8: Toelating tot de hogeschool of universiteit
Artikel 9: Wat verdient mijn kind na afstuderen?