Studiekeuzekind

Gratis studiekeuze test: check de studie!

Voor een goede studiekeuze is genoeg weten over de inhoud en opzet van de studie nog belangrijker dan veel zelfinzicht. De beste gratis studiekeuze test is daarom: checken wat jij of jouw kind weet van een studie die interessant lijkt. En hierover goede informatie verzamelen. In dit artikel lees je hoe je dit makkelijk zelf kunt doen.

Dit is een artikel over punt 2 in een serie over deze checklist voor een goed gefundeerde studiekeuze:

  1. Je hebt gekeken naar een flink aantal andere studies,
  2. goed verdiept in de inhoud en opzet van de studie,
  3. een beeld van werk dat je daarna kunt doen,
  4. goed vergeleken met andere studies
  5. deelgenomen aan een meeloopdag
  6. en je bent gemotiveerd om met de studie te starten!

Lees waarom ik deze studiekeuze checklist maakte,

Gratis studiekeuze test: wat kun je ermee?

Een goede studiekeuze maken kost flink wat tijd. Dit komt vooral doordat het nodig is om breed te oriënteren én goed te verdiepen in studies. Bij voorlichting aan scholieren, jongeren die ik individueel begeleidde en nu bij mijn twee dochters merk ik dat ze weinig tijd en/of zin hebben om hiermee bezig te zijn.

Een online studiekeuze test lijkt daarom aantrekkelijk. Maar veel jongeren die ik hiernaar vroeg, zeiden dat deze niet of nauwelijks hielp. Geen wonder, want het is natuurlijk niet mogelijk om met het online beantwoorden van een set vragen te bepalen welke studie het best bij je past of jezelf goed te leren kennen. Zelfkennis krijg je vooral door verschillende dingen te doen en met anderen te praten over hoe jij dit deed en wat je hiervan vond en vindt.

Zelfinzicht en inzicht in de studie

Dit wil niet zeggen dat je helemaal niks aan een gratis studiekeuze test kunt hebben. Bij je kind gaan zitten als het zo’n test maakt, kan helpen om een gesprek over studiekeuze op gang te brengen en zelfkennis te vergroten. Je kunt dan bijvoorbeeld vragen waarom je kind bepaalde antwoorden heeft. Bespreek ook wat wel en niet lijkt te kloppen van de uitkomsten van de test en waarom.

Maar voor een goede studiekeuze is niet heel veel zelfinzicht nodig. Het belangrijkst is dat je de opleiding echt interessant vindt, goed weet wat die inhoudt en dat de manier van studeren bij je past. Tijdens opleiding en loopbaan leer je jezelf steeds beter kennen. En je kunt na de studiestart nog allerlei keuzes maken, waardoor je kunt specialiseren in een bepaalde richting of een andere richting inslaan.

Studiekeuze test: stel deze vragen

Lijkt een studie interessant? Check dan of jij – of jouw kind – antwoord weet op deze vragen: Welke vakken krijg je in het eerste jaar, en welke keuzemogelijkheden zijn er daarna binnen die studie? Hoeveel lesuren, ofwel contacturen, heeft deze studie en wat doe je in die uren?

De vakken in het eerste jaar zijn doorgaans verplicht. Hierop ‘struikelen’ veel eerstejaars, omdat ze deze niet leuk vinden. Dit zijn vaak vakken die een brede basis geven en die weinig passen bij het beeld dat de kiezer van de studie heeft. Dat beeld klopt meestal beter bij het tweede jaar van de studie.

Weten uit welke vakken het eerste jaar bestaat, kan teleurstelling voorkomen. En weten wat de mogelijkheden daarna zijn, kan ervoor zorgen dat je gemotiveerd blijft om de minder leuke vakken te voltooien.

Het aantal contacturen en wat je daarin aan het doen bent, verschilt flink per studie. Universiteiten en hbo’s gaan uit van een studieweek van ongeveer 40 uur, inclusief zelfstudie. Minder contacturen betekent meer zelfstudie. Sommige jongeren vinden veel zelfstudie fijn. Voor anderen zijn meer contacturen beter. Sommige studenten houden van opdrachten in werkgroepen, anderen leren liever zelfstandig.

Wat lijkt voor jou of jouw kind de beste manier van studeren? Praat hier samen over. Zoek uit hoe dit is geregeld bij een studie die interessant lijkt. En bekijk dit ook van eenzelfde studie bij een andere instelling. De best bereisbare studie geeft namelijk niet altijd de beste kansen.

Studiekeuze test: de antwoorden

Hoe kom je makkelijk aan antwoorden op bovenstaande vragen? Hierover genoeg te weten komen op open dagen is lastig. Bij de voorlichtingsrondes op zo’n dag krijg je globale informatie over studies. Deze zijn druk bezocht en hier is beperkt gelegenheid om vragen te stellen. Ook de informatiemarkten op open dagen zijn vaak druk bezocht. Ik zie dat scholieren op open dagen weinig vragen stellen.

Tip: bekijk voorafgaand aan een open dag op de website van de onderwijsinstelling welke informatie daarop staat over het studieprogramma van opleidingen die interesant lijken, bekijk hier een bijvoorbeeld. Wat je hierover nog meer wilt weten, kun je dan eventueel op de open dag vragen. Lees meer over goed voorbereiden van een open dag.

Tip: chat met studenten

Vragen stellen via de website aan een studieadviseur of student is ook vaak mogelijk, zie bijvoorbeeld de contactmogelijkheid op deze pagina. Tip: zoek op de website van de betreffende universiteit of hbo naar ‘chat met studenten’ en vraag aan een student van de studie de jou interesseert wat hij/zij vond en vindt van de manier van studeren en van de vakken.

 

 

 

 

 

 

 

Mobiele versie afsluiten