‘Ik weet welke opleidingen ik NIET wil kiezen‘, zegt Eliza Zantema, nu derdejaars bachelorstudente in Maastricht. ‘maar wat dan wel? Na mijn middelbare school kon ik geen keuze maken. Ik heb een tussenjaar genomen om een goede studiekeuze te kunnen maken.
Welke opleiding?
Ik weet heel goed welke opleidingen ik NIET wil kiezen. Dat is nog steeds zo. Ik zit nu in mijn derde bachelorjaar op de universiteit. Hierna moet ik dus een master gaan doen om mijn universitaire opleiding af te maken. Want een volledige universitaire studie is een driejarige bacheloropleiding gevolgd door een masteropleiding. Ik moet opnieuw een studiekeuze gaan maken. Ik ga ook weer naar Open Dagen, maar nu van masteropleidingen.
Mijn bachelorkeuze? Eerst een tussenjaarprogramma.
Mijn masterkeuze gaat nu wel wat makkelijker. Mijn bachelorkeuze vond ik echt moeilijk. Ik weet heel goed welke opleidingen ik NIET wil kiezen… maar welke dan wel. In mijn tussenjaar wou ik graag een tussenjaarprogramma volgen om dat te ontdekken. Er zijn verschillende tussenjaarprogramma’s. Ik koos een tussenjaarprogramma dat een heel jaar duurde…
Mijn tussenjaarprogramma
Ik volgde een tussenjaarprogramma in Amersfoort vanuit een Christelijke grondslag. Ik ging bijna elke dag naar school en volgde daar een heel traject. Dat was gericht op zelf nadenken en reflecteren. Ik moest allerlei verschillende opdrachten maken. En het groepsproces was ook intensief. Zo leerde ik mezelf wel een stuk beter kennen. En uiteindelijk kon ik ook een studiekeuze maken.
Brede bacheloropleiding
Ik koos voor een brede bacheloropleiding: Gezondheidswetenschappen in Maastricht. Het eerste studiejaar is nog heel breed en daarna kun je kiezen uit vier richtingen. Ik krijg vaak de vraag waarom ik niet voor geneeskunde heb gekozen. Maar ik wil niet in mensen snijden… niets voor mij.
Maar met gezondheid wou ik wel graag bezig zijn. Na dat brede eerste jaar wist ik ook welke richting ik op wou: ‘preventie en gezondheid’.
Mijn masteropleiding
In mijn masteropleiding wil ik ook iets met preventie doen. Ik wil bijvoorbeeld het roken in de buurt van jonge kinderen tegengaan. Zo langzamerhand lukt het steeds beter te ontdekken wat ik werkelijk wil. Alle stappen die ik heb gezet hebben daarbij ook geholpen. Mijn ouders weten ook dat ik mijn best doe mijn weg te vinden. En dat is een hele steun…’
Ik weet heel goed wat ik niet wil kiezen…
Ik hoor vaak wat Eliza ook zegt: “ik weet welke opleidingen ik NIET wil kiezen”. Deze leerlingen hebben vaak brede interesses en ook veel capciteiten. Vaak maken ze lijstjes waarop ze dan ‘afstrepen‘. Dat helpt soms echt wel.
Vaak weten deze leerlingen in hun hart wel welk interessegebied ze willen kiezen. Dan heb je ook al een grote stap gemaakt. Je hoeft dan ‘alleen nog maar’ te kiezen uit de opleidingen binnen dat vakgebied.
Breed of specialistisch?
Sommige studenten kiezen graag een brede opleiding binnen hun interessegebied, zoals Eliza. Er zijn ook leerlingen die juist liever heel gericht bezig zijn.
Dat kan allemaal. Heb je het goede vakgebied, dat zit je waarschijnlijk wel goed. Want binnen een vakgebied kun je, na het eerste studiejaar, veel eigen keuzes maken.
Hoort u het uw zoon of dochter thuis zeggen: ‘ik weet welke opleidingen ik NIET wil kiezen?’, dan is hij of zij al een heel eind op de goede weg.
Welke interessegebieden zijn er?
Hieronder vind je een lijst met interessegebieden. En ook welke opleidingen binnen dat interessegebied het beste zijn, wat de baankansen zijn en het startsalaris. Interesse in gezondheid zoals Eliza? Er zijn meer dan 100 opleidingen op hbo of universiteit rondom gezondheid om uit te kiezen.
De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors