Studiekeuzekind

Interessetesten, wat hebt u eraan?

Studiekeuze123 is een website die bedoeld is voor studiekiezers en hun ouders. Er staan verschillende handige ‘tools’ op. De komende weken laat ik telkens een ander hulpmiddel van de site zien. Deze week gaat het over interessetesten en studiekeuzetesten. Dit zijn testen die uw kind makkelijk kan doen, maar die u natuurlijk ook samen in kunt vullen.

Oriëntatiemeter

De eerste test die uw zoon of dochter kan doen is een oriëntatiemeter. De test heeft tot doel de aanstaande student inzicht te geven in welke fase van het studiekeuzeproces hij zit. Het zijn voornamelijk ‘nadenkvragen’. Bij het beantwoorden van de vragen zal uw kind vragen tegenkomen waar hij nog nooit aan heeft gedacht. Die vragen hebben allemaal te maken met de verschillende stappen van het studiekeuzeproces. Heeft hij al op websites gekeken? Heeft hij al met zijn mentor gepraat? Is hij al behoorlijk zeker van zijn zaak of zijn er toch nog twijfels? De oriëntatiemeter is ook een soort checklijst. Heb je overal aan gedacht?

Vragen die u ook zelf kunt stellen

Het goede van de vragen van de oriëntatiemeter is dat het heel logische en op zich eenvoudige vragen zijn. Het ‘nadenken’ zit hem in de antwoorden. Die antwoorden moet de leerling eerlijk voor zichzelf stellen en er iets mee doen. De meeste jongvolwassenen vinden testjes leuk om te doen. Maar vindt uw kind het niet leuk? Of merkt u dat uw zoon of dochter te snel door alle vragen racet? Stel dan zelf eens dergelijke vragen… Zo gewoon tussendoor als u samen ergens mee bezig bent of een rustig moment op de bank hebt. Bij de interessetesten staat hoeveel tijd de invuller daarmee kwijt is. Bij deze test staat dat hij 10 minuten kost. Maar dat is niet helemaal waar. Over de antwoorden op de vragen moet je misschien wel uren nadenken.
Voorbeelden van vragen die gesteld worden:
Ben ik bezig met:

Yubu test

De Yubu test is de volgende test die nuttig kan zijn om te doen. Hij gaat over je persoonlijkheid. De aanstaande student moet aangeven hoe sociaal, creatief, praktisch enzovoort hij is. Er zijn ook verdiepende vragen. Als je alles ingevuld hebt kun je een aantal mogelijk interessante opleidingen aanklikken. De beschrijvingen van de opleidingen kun je downloaden.

Wat is goed van de Yubu test?

Wat me aanspreekt van de Yubu test is dat de jongere ‘gedwongen’ wordt na te denken over zijn capaciteiten. Het leuke is dat een leerling bij zichzelf kan ontdekken dat hij misschien meer vaardigheden heeft dan hij zelf gedacht had.
Ik raad ouders aan deze test ook samen met hun kind te doen. Ziet u totaal andere delen van de persoonlijkheid bij uw kind? Dat kan interessante discussies opleveren…
En vult u zelf ook deze test eens in? Zijn uw kind en u het eens? Of kijkt u toch heel anders naar uzelf? Het samen invullen van dit soort testen maakt u ook kwetsbaar. Maar daardoor wordt het voor jongvolwassenen makkelijker om over hun persoonlijkheid te praten… En bedenk wel: er is niet een bepaalde eigenschap goed of fout. Het gaat erom dat je weet wie je bent en waar je talenten liggen.
De voorgestelde opleidingen zou ik beschouwen als ideeën, niet meer dan dat.
Het goede hiervan is dat de studiekeizer misschien een opleiding ontdekt waar hij nog nooit van gehoord had…

NOA interessetest

De Noa interessetest  is van een ander niveau dan beide andere testen. Het is een degelijke wetenschappelijk onderbouwde test.
Het kost een kleine vijf euro om deze test te doen. Maar dan krijgt de aanstaande student ook een uitgebreide vragenlijst. En een uitgebreide rapportage. Ook worden er conclusies verbonden aan ‘hoe sterk’ een leerling bepaalde capaciteiten in zich heeft. Tenslotte worden er voorbeelden van opleidingen en beroepen gegeven.
Ook deze test kan goede inzichten geven in de interesses en capaciteiten. Kijkt u eens naar het voorbeeldrapport van iemand die zo’n test heeft gemaakt.
Het is interessant om hierover een gesprek met uw zoon of dochter te hebben.

Zin en onzin van Interessetesten

Een test is altijd een momentopname. De aangeboden testen zijn ook niet te vergelijken met uitgebreide testen die bij allerlei bureaus voor psychodiagnostiek gedaan worden.
De testen kunnen wel een heel mooi uitgangspunt voor een gesprek zijn.
Doe dat rustig aan en hecht niet teveel waarde aan de uitslagen van de testen. Beschouw de testen als een mooie kapstok voor een uitgebreid studiekeuzeproces waar uw zoon of dochter waarschijnlijk nog jaren mee bezig is.

Vijf studiekeuzevragen

De basis van het studiekeuzeproces is het leren beantwoorden van vijf wezenlijke vragen (Marinka Kuijpers):

  1. Wie ben ik, wat kan ik?
  2. Wat wil ik, wat drijft mij?
  3. Welk soort werk past bij mij?
  4. Wat wil ik worden?
  5. Wie kan mij daarbij helpen?

Als testen kunnen helpen bij het beantwoorden van deze vragen, dan zijn ze een nuttig hulpmiddel.

De vijf wezenlijke studiekeuzevragen van Marinka Kuijpers, http://bit.ly/studiekeuzevragen

Meer over Studiekeuze123

Elke week schrijf ik, met medewerking van de Studiekeuze123 deskundigen, een artikel over hun website.
Artikel 1: Wat is Studiekeuze123.nl
Artikel 2: Interesetesten wat heb ik eraan?
Artikel 3: Hbo? universiteit? Wat past bij mijn kind?
Artikel 4: Open Dagen bezoeken
Artikel 5: Welke hogescholen en universiteiten zijn er?
Artikel 6: Welke studies zijn er?
A
rtikel 7: Wat is een leuke studie, Nationale Studentenenquête
Artikel 8: Toelating tot de hogeschool of universiteit
Artikel 9: Wat verdient mijn kind na afstuderen?

Nieuws over studiekeuze en studeren volgen? Vul uw e-mail adres in (rechtsonder) en u ontvangt telkens de nieuwste blogartikelen.

Mobiele versie afsluiten