Open Dagen worden steeds drukker. Steeds meer jongeren willen gaan studeren, steeds meer ouders gaan mee naar een Open Dag en er worden steeds meer Open Dagen bezocht. Dat betekent dat je het bezoeken van Open Dagen goed moet plannen. Soms zitten de Open Dagen al heel snel vol. Kijk ook eens naar de open dagen kalenders van de verschillende instellingen zoals de Open dagen kalender – WUR.
Minimaal vier Open Dagen bezoeken
Onderwijsmensen adviseren minimaal vier Open Dagen te bezoeken. Het is belangrijk dat een studiekiezer naar verschillende instellingen gaat kijken. Ga niet alleen naar Groningen, ook al is dat misschien dichtbij. Kijk ook eens in Maastricht en in Utrecht. Zit uw kind op het vwo? Logisch dat hij of zij kijkt naar universiteiten. Maar een hogeschool bezoeken kan heel verhelderend zijn. Misschien past uw kind hier wel beter… Weet uw kind zeker dat hij rechten gaat studeren? Vergelijk dan ook twee verschillende universiteiten. Rechten in Leiden is anders dan rechten in Nijmegen. De inhoud van de studie is anders, de manier van lesgeven is anders en de sfeer van de ene universiteit spreekt je kind meer aan dan de andere. En er zijn bovendien kwaliteitsverschillen. Vergelijken dus…
Minimaal vier meeloopdagen bezoeken
Alleen een Open Dag bezoeken is niet voldoende. We adviseren ook minimaal vier meeloopdagen te bezoeken. Dan loop je als studiekiezer bijvoorbeeld een dagje mee met een student om te ervaren hoe het is om hier te studeren. De meeste studenten vonden dit een heel zinvolle studiekeuzeactiviteit. De individuele meeloopdagen worden het nuttigst gevonden. Vooral het contact met de studenten is nuttig. Er zijn ook groepsmeeloopdagen. Voor een meeloopdag krijg je vrij van school. Op steeds meer plekken kun je ook (online) proefstuderen. Maar ook meeloopdagen zitten soms vol. Plannen dus.
Ik vond het heel gezellig om een paar meeloopdagen te volgen. Ik ben twee keer naar een meeloopdag van mijn huidige studie gegaan. Daar heb ik veel medestudenten ontmoet. En ik heb ook contact met ze gehouden tot ik zelf ging studeren. Dat was heel fijn. En nuttig. Een van die studenten wist zelfs een kamer voor me!, Noortje
Al in 3 havo of 4 vwo naar een Open Dag
Al die activiteiten kosten heel veel tijd. Steeds meer jongeren gaan al eens naar een open Dag als ze in 3 havo of 4 vwo zitten. Gewoon om de sfeer te proeven of een informatiemarkt te bekijken.
Het meeste studiekeuzewerk wordt in 4 havo en 5 vwo gedaan.
In het eindexamenjaar komen de meeste jongeren niet echt meer toe aan een rustig studiekeuzeproces. En vóór 15 januari moet je je al inschrijven voor een opleiding waar decentrale selectie voor is zoals geneeskunde of fysiotherapie. Voor de andere opleidingen moet je je voor 1 mei inschrijven.
Open Dagen worden steeds drukker. En meeloopdagen ook!
Ik hoor steeds vaker dat bepaalde Open Dagen en presentaties al vol zijn. De meeste hogescholen en universiteiten organiseren in het voor- en najaar Open Dagen. Daar moet je je voor inschrijven. En vol is vol. Wil de student naar meerdere universiteiten en hebben die hun Open Dag toevallig op dezelfde zaterdag.. dan ben je zo alweer een half jaar verder. Goed plannen dus! Voor meeloopdagen geldt overigens hetzelfde.
Meegaan naar een Open Dag
De meeste scholieren vinden het fijn als u meegaat naar een Open Dag. Het is best stressvol om zelf als scholier je weg te vinden naar de overvolle, drukke gebouwen. Dan is het fijn als er iemand meegaat. Probeer als ouder uw kind ook te helpen met het voorbereiden van vragen. Sommige scholieren vinden het lastig om in zo’n grote zaal vragen te stellen. En dat is toch belangrijk. Vooral gesprekken met de studenten die er rondlopen op zo’n Open Dag zijn heel nuttig.
Wanneer zijn er Open Dagen, meeloopdagen en proefstudeer dagen?
De meeste studiekeuzeactiviteiten zijn er in het voor- en najaar. Op de sites van de hogescholen en universiteiten vindt u alle informatie en kunt u zich ook aanmelden.
Op studiekeuze123 staat een handig overzicht. Of misschien vindt u bijgaande links prettiger?
Open Dagen Universiteiten 2018-2019
Open Dagen HBO-opleidingen 2018-2019
Ouderpresentaties bezoeken
Ook voor ouders zijn er presentaties. Ga daar als ouder vooral ook naartoe. Meestal wordt er informatie gegeven over studiekeuze, de opbouw van de studies, de begeleiding, studiekosten, een kamer zoeken etc. En er is ruimte voor vragen. Ik geef ouderpresentaties op diverse universiteiten en middelbare scholen, dus wellicht treffen we elkaar daar.
Slimme vragen stellen als ouder
Probeer als ouder ook van tevoren te bedenken wat u wilt vragen op een Open Dag. Ik heb vijf slimme vragen voor u op een rijtje gezet. De Open Dagen worden steeds drukker. En omdat er echt meerdere Open Dagen bezocht moeten worden, kost het u ook veel tijd. Echt inplannen dus. En ook als ouder je goed voorbereiden. Het Studiekeuze Stripboek kan daar goed bij helpen. Let daarbij wel op… de studiekiezer moet echt zijn eigen keuze maken. Maar uw ondersteuning wordt zeer op prijs gesteld.