Studiekeuzekind

Pas als je studeert weet je wat de studie inhoudt

Als er iets tegenvalt bij studiekeuze of studeren...

Maartje de Jong is nu eerstejaars masterstudent in Wageningen. Hiervoor heeft ze in Groningen en Eindhoven gestudeerd. ‘Pas als je studeert weet je wat de studie inhoudt’, zegt Maartje. Dat hoor ik vaker. Veel jongvolwassenen ontdekken in de loop van hun studie wat ze werkelijk willen en kunnen. En daar is ook alle ruimte voor. Als je maar doorgaat met zoeken naar wat bij je past… Knap hoor Maartje.

Pas als je studeert weet je wat de studie werkelijk inhoudt, Maartje de Jong

Studieloopbaan

Maartje heeft haar propedeuse gehaald in Groningen, daarna heeft ze een bacheloropleiding in Eindhoven gedaan en nu doet ze haar master in Wageningen.
Het Nederlandse systeem van Hoger Onderwijs is best ingewikkeld. Er zijn twee soorten bacheloropleiding, een hbo en een wo opleiding. De bacheloropleiding op hbo niveau duurt vier jaar en daarna kun je gaan werken. Een bacheloropleiding op de universiteit duurt drie jaar. Omdat je dan nog niet veel praktijk hebt, gaan de meeste studenten daarna nog een masteropleiding doen. Die duurt één, twee of drie jaar, afhankelijk van het onderwerp. Je kunt je master doen op je eigen universiteit maar ook kiezen voor een andere universiteit, zelfs in het buitenland. Hbo bachelors kunnen ook schakelen van hbo naar universiteit.

Het eerste studiejaar

Het eerste studiejaar van een bacheloropleiding ligt meestal vast. Als je alle studiepunten (60) haalt, heb je ook je propedeuse. Je hebt je eerste studiejaar afgerond. Op het hbo is een propedeuse belangrijk. Je krijgt meestal ook een propedeusediploma. Op de meeste universiteiten speelt het begrip propedeuse niet zo.
Let op, je propedeuse halen is iets anders dan je Bindend Studieadvies (BSA) halen. Je BSA is een bepaalde minimum hoeveelheid studiepunten die je nodig hebt om op de opleiding te mogen blijven. Dat is soms 36, soms 45 soms 60 punten. De opleiding mag dat zelf beslissen.
Ook zul je bepaalde vakken uit je eerste jaar moeten halen voordat je vervolgvakken in je tweede of derde jaar mag volgen. Wil je in je tweede jaar bijvoorbeeld Celbiologie II doen, dan moet je Celbiologie I ook gehaald hebben. Anders word je niet toegelaten tot dit vak.

Na een driejarige wo bacheloropleiding moet je nog een masteropleiding volgen. Pas dan is je universitaire opleiding afgerond. Je master kan 1, 2 of 3 jaar duren. Ieder jaar moet je 60 studiepunten halen. Na een hbo bachelor kun je gaan werken maar ook nog doorstuderen. Er zijn wel toelatingsvoorwaarden.

Eerste jaar in Groningen

‘Mijn eerste studiejaar was in Groningen’, zo vertelt Maartje. Ik studeerde International Relations & International Organisation. Maar al in december begon ik te twijfelen. Ik ontdekte in Groningen dat ik ‘problemen oplossen’ juist heel interessant vond. Dat speelde niet zo’n grote rol tijdens deze opleiding. In mijn studie moest ik vooral veel lezen en vervolgens kon ik niets doen met die kennis. Toen ik mijn studie koos had ik me dat niet gerealiseerd. Toen ik in Groningen mijn propedeuse had afgerond, ben ik toch geswitcht. Ik ging naar Eindhoven. Pas als je studeert weet je wat de studie inhoudt.’

Bacheloropleiding in Eindhoven

‘Ik ontdekte dat ik probleemoplossend bezig zijn interessant vond. Dat was een belangrijk onderdeel bij de opleiding Technische Bedrijfskunde in Eindhoven. Ik was hier ook meer met het bedrijfsleven bezig. Dat vond ik ook interessant. Pas als je studeert weet je wat de studie inhoudt. En je ontdekt steeds beter wat je capaciteiten zijn. Je kunt gaandeweg steeds beter kiezen welke vakken en specialisaties bij je passen‘.

Masteropleiding in Wageningen

‘Mijn masteropleiding, Management, Economics & Consumer Studies sloot hier goed op aan. Weer naar een andere stad, dus. Toen ik naar Eindhoven ging was ik gewoon eerstejaars onder de andere eerstejaars. Nu kwam ik in een gemeenschap waar veel mensen elkaar kenden. Ik moest mijn weg nog vinden, het ‘wortelen’ was wel lastiger. Ik vond Wageningen ook best schools. Veel verplichte lessen en ik werd min of meer gedwongen mijn werk door de week te doen. In Eindhoven kon ik het studeren meer over zeven dagen verspreiden. Nadeel in Eindhoven was wel dat ik in het weekend nog veel moest doen. Dat is nu niet meer zo. Nu heb ik wel een echt weekend’.

Scriptie en stage

‘Nu zit ik in mijn tweede studiejaar van de master. Ik moet ik nog mijn scriptie schrijven. Dat doe ik waarschijnlijk in Malaga. Ik ga daar werken aan ‘voeding en duurzaamheid’. Dan nog de stage en dan ben ik klaar.
Wat ik concreet ga worden? Ik weet het nog niet. Ik heb wel een beeld van wat ik kán worden. Mijn concrete beroep? Dat ontdek ik ook nog wel, wat ik écht specifiek ga doen’.

Pas als je studeert weet je wat de studie inhoudt

Wat Maartje zegt klopt. Pas als je studeert weet je wat de studie inhoudt. Dat maakt een studie kiezen natuurlijk lastig. Mijn advies: probeer uw zoon of dochter te stimuleren veel tijd te besteden aan het studiekeuzeproces. Vaak een instelling bezoeken is dan belangrijk. Scholieren zijn vooral heel blij met het bezoeken van een meeloopdag.  Dan voelen ze hoe het is een dagje student te zijn. Ouderejaars zullen ook vaak zeggen dat je binnen je studie doorgroeit. Je ontwikkelt je en je leert steeds beter te kiezen wat bij je past… Die vrijheid is belangrijk.

 

Mobiele versie afsluiten