Studiekeuzekind

Stad of studie? Tip 7 voor studiekeuze

Stad of studie? De leefomgeving waarin uw zoon of dochter studeert is een factor van betekenis. Nogal wat studenten en hun ouders laten de studiekeuze ook afhangen van de stad. Maar is dat wel verstandig?

Eindelijk naar een leuke studentenstad

Ik woon hier nu mijn hele leven al. Nu wil ik eindelijk in een gezellige stad gaan wonen. Naar Amsterdam! (of Groningen, of Maastricht, of Nijmegen… vul maar in…). Vóór de invoering van de nieuwe studiefinanciering was dit een veel gehoorde opmerking. Stad of studie? Een leuke studentenstad natuurlijk!

Ik ga studeren in Rotterdam.. the place to be… maar wát kan ik daar eigenlijk studeren? Een studiekiezer

Ongeveer twee-derde van de studenten koos eerst de allerleukste studentenstad… dan de studie die daar mogelijk was.

Studeren is ontzettend duur

Ik hoor de laatste tijd een heel ander geluid…. nét zo risicovol: Studeren is al zo duur… en dan ook nog die kamerhuur. Studenten en hun ouders overwegen of het een goed idee is als de aanstaande student nog even thuis blijft wonen. Op kamers gaan kan altijd nog. En er is ook een hogeschool of universiteit in de buurt.

Ik kan het goed vinden met mijn ouders. Ik blijf nog even thuis wonen. Waarom een dure kamer huren? Ik kan ook psychologie studeren in de stad vlakbij. Een studiekiezer

Stad of studie? Omwille van de kosten eerst naar de stad in de buurt kijken en dan wat je er kunt studeren? Net zo risicovol eigenlijk. Of zoals de Keuzegids zegt: de studie die het beste bij je past, ligt zelden direct naast de deur. 63% van alle eerstejaars woont nog steeds op kamers.

Stad of studie?

Heel begrijpelijk dat jongeren in een andere stad willen wonen. Ook heel begrijpelijk dat er naar de kosten van ‘op kamers wonen’ wordt gekeken.
Maar toch… Studies kunnen onderling enorm verschillen. Studies kunnen hetzelfde heten, ze kunnen hetzelfde diploma opleveren… en toch kunnen er grote verschillen zijn. De ene rechtenstudie is de andere niet, biologie wordt op de ene universiteit anders gegeven dan op de andere. Dat heeft te maken met bijvoorbeeld hoeveel begeleiding er is, welke werkvormen er zijn, hoe groot de groepen zijn. Belangrijk om eens te kijken naar de ‘feiten en cijfers’ van de opleiding. Die vindt u als u doorklikt op de studie zoals die beschreven is op www.studiekeuze123.nl, de studiekeuzesite van de Rijksoverheid.
Opleidingen onderling vergelijken is ook belangrijk als uw zoon of dochter een Open Dag bezoekt. En een goede vraag om te stellen… wat maakt deze psychologieopleiding anders dan de andere (bijvoorbeeld).

Hoeveel begeleiding krijg ik? Hoe groot zijn de groepen? Hoeveel eigen verantwoordelijkheid krijg ik?

Kiezen wat bij je past

Is de sfeer op de universiteit of hogeschool dan helemaal niet van belang? Jazeker wel Een student moet zich ook ergens lekker voelen. Iedere student heeft ‘dips’ tijdens zijn opleiding. Is de sfeer goed, dan helpen de medestudenten hem vaak hier weer overheen te komen. Maar bij die medestudenten moet je je als student dan wel goed voelen.

Iedereen liep in een colbertje op de Open Dag, en ik ben meer van de truien. Ik wist meteen dat ik me hier nooit thuis zou kunnen voelen. Een studiekiezer.

Er zijn nog andere sfeerbepalers… Vindt de studiekiezer sporten leuk? Dan ligt het voor de hand dat hij ook kijkt naar de kwaliteit van het sportcentrum. Voelt hij zich goed in een grote stad met veel uitgaansmogelijkheden? Natuurlijk kan dat een rol spelen bij het welbevinden. Maar op de eerste plaats moet toch staan of de studie interessant is.

Een click voelen?

Iedere student twijfelt wel eens in de loop van de studie. Daarom is het zo belangrijk opleidingen onderling goed te vergelijken. Dan herinnert de student zich, bij twijfel,  ook weer waarom het toch juist deze opleiding moest zijn.

Is er een click met de inhoud, een click met de medestudenten, een click met de sfeer… dan is de kans groot dat de student ‘goed zit’. Een ervaren opleidingsdirecteur

Stad of studie? Als de student een click voelt met bovengenoemde combinatie… dan is de kans op studiesucces groter.

Tien tips voor een goede studiekeuze en wat u als ouder hieraan kunt bijdragen…

Tip 1: begin op tijd met studiekeuze
Tip 2: vraag door en stel de goede vragen
Tip 3: let op de kwaliteit van de opleiding
Tip 4: studiekeuze en carrièreperspectief
Tip 5: let op studeerbaarheid
Tip 6: welke werkvormen zijn er?
Tip 7: stad of studie?
Tip 8: enthousiasme?
Tip 9: mijn kind kan niet kiezen
Tip 10: verwennen mag

 

Stripboek over studiekeuze. U kunt dit downloaden en ook doorsturen naar wie u maar wilt.

 

Mobiele versie afsluiten