Studiekeuze en hoe je je kind daarmee kunt ondersteunen is gelukkig een onderwerp waar veel ouders van pubers mee bezig zijn. Ook ikzelf heb menig uurtje hierover gepiekerd. Inmiddels werken mijn kinderen… In dit artikel mijn persoonlijk advies.
1: Nadenken over de toekomst
Natuurlijk moet uw opgroeiende kind nadenken over de toekomst. Ik heb zelf gelukkig mogen studeren. Onbewust ging ik ervan uit dat dit ook de toekomst voor mijn kinderen zou zijn. Maar, is dit wel zo? Is uw kind het gelukkigst als hij studeert? Of kan hij beter eerst een (paar) jaar werken of een eigen bedrijf starten? Studeren kan (aanvullend) later ook nog…
2: Waar ligt de verantwoordelijkheid?
Helder, de verantwoordelijkheid voor een goede studiekeuze ligt bij de jongvolwassene. Maar als ouder wil je graag dat je kind een goede toekomst heeft. Bij scholieren die gewoon goed hun best doen is het niet zo moeilijk om de verantwoordelijkheid bij het kind te laten. Maar wat is het lastig om te beseffen waar de uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt, als het niet zo goed gaat met je kind. Ik worstel daarmee. Mijn tip: blijf toch denken aan wie er verantwoordelijk is.
3: Wat vraagt uw kind van u?
Ongevraagd advies is zelden welkom. Een waarheid als een koe. Wat vraagt uw kind van u? Wil hij of zij graag dat u meegaat naar een Open Dag? Dat u helpt opleidingen te vergelijken? Vraagt uw kind een ‘keukentafelgesprek’? Of vraagt uw kind helemaal niets?
Ja, en dan heb je ook nog met pubers te maken. Vaak zal de buitenkant zijn: ‘ik zoek het zelf wel uit’, maar als het puntje bij paaltje komt is uw hulp welkom. 42% van de studenten zegt dat hun familieleden de beste adviseurs waren bij hun studiekeuze. Vaak waren dat de ouders. Maar pubers laten dit lang niet altijd merken (zucht). Studiekeuze en hoe je je kind daarmee kunt ondersteunen is soms een kwestie van heel veel geduld hebben.
4: Welke vragen zijn wezenlijk voor een goede studiekeuze?
De basis van een goede studiekeuze is kennis van jezelf. Er zijn vijf wezenlijke levensvragen die bij alle belangrijke keuzes gesteld moeten worden. Kunt u uw kind helpen met het stellen van deze vragen? En kunt u hem begeleiden bij het vinden van de antwoorden? Dan geeft u uw kind een groot geschenk. Deze vragen zijn in alle levensfases weer belangrijk. Studiekeuze en hoe je je kind daarmee kunt ondersteunen gaat over meer dan studiekeuze alleen.
5: Toon belangstelling en stel open vragen
Er zijn verschillende belangrijke stappen in een studiekeuzeproces. Opleidingen vergelijken, informatie zoeken op het internet, Open Dagen bezoeken, meeloopdagen bezoeken, een studiekeuzecheck doen… Toon bij al deze stappen belangstelling. Vraagt uw kind of u meegaat naar een Open Dag? Doe dat vooral, al kost het heel wat zaterdagen… Stel op deze Open Dag slimme vragen en bezoek de presentaties voor ouders.
6: Rustig aan
Belangrijke keuzes maken kost tijd. Dat is zeker zo voor jongvolwassenen. Probeer niet teveel te pushen. Gun de studiekiezer rust, maar houd hem wel actief. Met studiekeuze moet je echt langer dan één schooljaar bezig zijn. Studiekeuze kost tijd.
En lukt het niet om tot een goede studiekeuze te komen? Misschien moet u dan eens bespreken of een tussenjaar een goed idee is. Maar let op. Ook een tussenjaar moet goed gepland worden. 10 tips voor een tussenjaar. Bij studiekeuze en hoe je je kind daarmee kunt ondersteunen hoort soms ook: ‘rust bewaren’.
7: Zakelijke info vergelijken
Studiekiezers vragen zich vaak alleen maar af of ze de studie en de stad ‘leuk vinden’. Belangrijk dat u een stapje verder kijkt. Hoe wordt deze opleiding beoordeeld? Is de kwaliteit in orde? Hoe beoordelen andere studenten de opleiding? Hoe zit het met de begeleiding? Hoeveel studenten vallen uit tijdens het eerste studiejaar?
Studiekeuze en hoe je je kind daarmee kunt ondersteunen, het gaat niet altijd zoals je hoopte
Er kan van alles anders lopen dan u gedacht en gehoopt had met uw kind. Ook met mijn kinderen is het natuurlijk niet altijd even goed gegaan. Vaak voelde ik me ellendig als er op verjaardagen alsmaar gepraat werd over het succes van andere kinderen. Terwijl er altijd wel een van mijn drie kinderen nét in een ‘mindere’ periode zat. Maar ook dan geldt: realiseer je als ouder wie er verantwoordelijk is voor studiekeuze en studiesucces… je taak als ouder is toch voornamelijk een goede band met je kind te hebben, een veilig thuis te bieden, een plek waar je kind altijd weer aan kan kloppen als het leven tegenvalt.
En… na al mijn jaren als docent heb ik wel gezien dat bijna alle jongeren goed terecht komen. Dat is niet altijd met een diploma… en het kan ook heel lang duren…maar het komt bijna altijd goed.
Tenslotte: 10 praktische tips over studiekeuze en hoe je je kind daarmee kunt ondersteunen
Samen met docenten, studie-adviseurs en niet in de laatste plaats… studenten… hebben we tien praktische tips voor ouders geschreven. Misschien hebt u daar iets aan. Maar… vergeet vooral niet op uw eigen gevoel te vertrouwen. En praat veel met uw kind. Hij of zij is tenslotte de belangrijkste persoon in dit proces.
Tip 1: begin op tijd met studiekeuze
Tip 2: vraag door en stel de goede vragen
Tip 3: let op de kwaliteit van de opleiding
Tip 4: studiekeuze en carrièreperspectief
Tip 5: let op studeerbaarheid
Tip 6: welke werkvormen zijn er?
Tip 7: stad of studie?
Tip 8: enthousiasme?
Tip 9: mijn kind kan niet kiezen
Tip 10: verwennen mag