Studiekeuzekind

Tussenjaar tip 2: Wil je echt wel (fulltime) studeren?

Steeds meer jongvolwassenen doen, gepland of niet gepland, een tussenjaar. Hoe besteed je deze periode op een goede manier? Want uiteindelijk wil een jongere, na zijn tussenjaar, toch een keuze voor de toekomst maken. Tussenjaar tip 2:  Wil je echt wel (fulltime) studeren?

Tussenjaar tip 2: Wil je echt wel studeren?

Er worden hoge eisen gesteld aan de jongeren van nu. Op de middelbare school moet een leerling vaak best hard werken om het examen te halen en met goede punten te slagen. Jongeren ervaren veel druk in deze periode. Het is dan lastig om tegelijkertijd na te denken over de toekomst. Het lijkt alsof iedereen om hen heen gaat studeren. Maar is dat wel zo? En wil de jongere eigenlijk meteen gaan studeren na de middelbare school?

Tussenjaar tip 2: Wil je echt wel verder met studeren?

Tussenjaar tip 2 heeft een ‘tweelingbroer’. Ook studenten werken hard op het mbo of als ze een associate degree of bacheloropleiding volgen. Ook zij zitten in een voortsnellende trein die veel van ze vraagt. Na hun opleiding zijn er nog verschillende doorstroommogelijkheden. Zit een student op een universitaire bacheloropleiding, dan moet hij haast wel hierna een universitaire master gaan doen na zijn bachelor om zijn universitaire opleiding af te ronden. Maar wil de jongere wel doorstuderen? En welke studie dan? Ook deze jongvolwassen kiezen soms voor een tussenjaar.

Pech gehad

Er zijn ook jongeren die gewoon pech hebben gehad. De opleiding van hun dromen is aan hun neus voorbij gegaan omdat ze niet toegelaten zijn… De vervolgopleiding start pas over een paar maanden… Het Bindend Studieadvies is niet gehaald… Ongewild zit zo’n student in een ‘studeerpauze’, zeg maar een soort tussenjaar.

Tijd om na te denken over de toekomst

Gekozen of ‘pech gehad’, er komt een periode waar een jongere zélf invulling aan moet geven. Dat klinkt prachtig, maar in de praktijk ervaren jongeren die leegte soms helemaal niet als zo prettig. Ze moeten zelf structuur brengen in hun leven en ondertussen vliegt de tijd. Leeftijdsgenoten die studeren lijken te groeien en allerlei leuke dingen mee te maken. En jij zit hier maar.

Leegte is zinvol, maar gebruik hem goed

Toch zeggen studenten achteraf vaak dat die leegte ook zinvol was. Juist daardoor konden ze rustig en creatief denken. Ik adviseer jongeren goed en creatief na te denken over hun toekomst. Want wat een jongere ook gaat doen in zijn tussenjaar… nadenken over de toekomst hoort daar zeker bij.

Tussenjaar tip 2: Wil je echt wel studeren?

Misschien studeren? Studeren vergt veel van de jongere. In principe kost een studie 40 uur per week, en dat een aantal jaren. Zijn er weinig contacturen, dan moet hij veel zelfstudie doen. Zijn er veel colleges, dan heeft hij misschien minder huiswerk, maar een bijbaan wordt dan ook lastiger. En zit hij veel uren op de onderwijsinstelling. Studeren kost veel zelfdiscipline. De ‘feestende’ student van vroeger bestaat niet echt meer. Natuurlijk is het studentenleven leuk. Maar daarnaast moet er ook hard gewerkt worden. En dat levert nogal eens studiestress op.

Niet alleen wat je gaat studeren maar ook of je gaat studeren

Ikzelf ben grote voorstander van studeren, niet alleen als je jong bent, ook op latere leeftijd. Toch is niet iedereen meteen geschikt om jarenlang in de ‘schoolbanken’ te zitten. Maar dat betekent niet dat je niets leert, dat je niet ‘groeit’. Een niet gering deel van de jongeren met havo of vwo op zak kiest voor ‘werken‘. Of voor  een eigen bedrijf opstarten’. Echt voor een aantal jongvolwassenen een prima alternatief.

Echt niet altijd zo’n slecht idee

In de praktijk is het echt niet altijd zo’n slecht idee om op een andere manier te leren. Van werken en zeker van een eigen bedrijf opstarten leer je natuurlijk ook heel veel. Ik adviseer dit te combineren met studies en cursussen. Mogelijkheden zijn er volop. Soms zijn dit particuliere cursussen en daarmee zijn ze behoorlijk duur. Er zijn ook door de overheid gesubsidieerde ‘duale’ en ‘deeltijd’ opleidingen. Bij zo’n opleiding combineer je studeren en werken of je studeert naast je baan. En je kunt er ook na een paar jaar werkervaring nog aan beginnen. Ikzelf ben begonnen aan een deeltijdopleiding toen ik 52 was. Leren kan altijd!

Duaal leren

Ook op hbo niveau kun je leren en werken combineren. Dit is niet altijd de allergemakkelijkste weg. Maar ik ken ook veel succesverhalen. Ben je iemand die beter leert ‘on the job’. Of ziet u ook wel dat uw kind niet jarenlang uitsluitend in de collegebanken wil zitten? Denk dan ook na over alternatieven. Een populair alternatief is een duale opleiding. Er zijn genoeg duale opleidingen, maar je hebt wel passend werk nodig omdat leren en werken op elkaar afgestemd zijn.

Deeltijd

Je kunt ook in deeltijd studeren. Dit wordt vaak gedaan door volwassenen die een carrièrestap willen maken. Of die met hun loopbaan een andere kant op willen. De deeltijdstudie hoeft niet persé aan te sluiten bij je werk. Voor deeltijdstudies is er helaas geen studiefinanciering. Wel betaald een werkgever regelmatig een deeltijdstudie. Iets om eens goed naar te informeren.

Tussenjaar tip 2: Wil je echt wel studeren?

Meer over tussenjaar tip 2

Er is nog veel meer te vertellen over ‘tussenjaar’. Kijk bijvoorbeeld eens bij TussenjaarKenniscentrum of KeuzeKansen. Of lees het interessante artikel van Jessica Tadema. Er zijn ontelbare mogelijkheden om een super tussenjaar vorm te geven. De komende weken schrijf ik hierover. Er volgen nog 8 tips.
Zelf een bijdrage leveren? Dat kan natuurlijk altijd. Mail me of reageer via onderstaand blokje.

Tussenjaar tip 1: Spring niet in het diepe
Tussenjaar tip 2: Echt wel studeren?
Tussenjaar tip 3: Focus
Tussenjaar tip 4: Meelopen
Tussenjaar tip 5: Iets bijzonders?
Tussenjaar tip 6: Begeleiding nodig?
Tussenjaar tip 7: Chillen
Tussenjaar tip 8: ‘Zomaar’ een baantje?
Tussenjaar tip 9: Studie voor het leven?
Tussenjaar tip 10: Zelfreflectie

Mobiele versie afsluiten