Studiekeuzekind

Welke voorlichtingsactiviteiten zijn er?

De voorlichting over studeren is nu vooral online. Lastig voor studiekiezers en ouders. In dit artikel zet studente Dianne, die zelf betrokken is bij voorlichting, een paar termen op een rijtje. Welke voorlichtingsactiviteiten zijn er?

welke voorlichtingsactiviteiten zijn er?

Dianne

(Online) open dagen, (online)meeloopdagen en (online) proefstudeerdagen; je ziet door de bomen het bos niet meer. Hoe kunt u uw kind advies geven als u zelf niet gestudeerd hebt of als alles erg veranderd is sinds u studeerde? In deze blog zal ik aan de hand van het loopbaanoriëntatieproces een overzicht geven van de voorlichtingsactiviteiten die uw kind kan bezoeken.

Welke voorlichtingsactiviteiten zijn er in de oriëntatiefase?

De eerste fase is de oriëntatiefase. In deze fase zit uw kind ongeveer in de derde klas en gaat dan nadenken over de vragen, zoals: wie ben ik? Wat vind ik nou echt leuk? Dit zijn lastige vragen. Wat hierbij kan helpen is het kijken naar eigenschappen en interessegebieden. Of het doen van(online)competentietestjes en het maken van de profielkeuze. Wat ook kan helpen is om te praten over deze vragen. Samen met uw kind kunt u leuke gesprekjes aangaan over vroeger, wat vond uw kind vroeger leuk? U bent degene die uw kind het beste kent. Zo wilde ik als kind graag bij het Rode Kruis werken. Uiteindelijk was dit niet persé iets voor mij, maar het zegt wel wat over mijn karakter; dat ik avontuurlijk ben en graag de wijde wereld in wil trekken om mensen te helpen.


Welke voorlichtingsactiviteiten zijn er in de verkennende fase?

Vervolgens komt de verkennende fase. Hierbij gaat uw kind kennismaken met alle studies en studierichtingen. Naast dat het belangrijk is om te weten wat je leuk vindt, is het ook belangrijk om te weten welke mogelijkheden er zijn. Dit kan door het bezoeken van een open dag waarbij je meerdere opleidingspresentaties kunt volgen. Zelf bezocht ik de open dagen vaak met mijn moeder. Er komt op zo’n dag veel informatie op je af en dan is het fijn om even met iemand erover te sparren.

Wat houdt studeren in?

Door echt rond te lopen op een universiteit of hogeschool krijg je een beeld van wat studeren inhoudt. Ook kun je hier studiekeuzesessies bijwonen, die bijvoorbeeld meer informatie geven over het verschil tussen hbo en de universiteit. Naast het volgen van presentaties is het waardevol om in gesprek te gaan met studenten die je meer kunnen vertellen over studies en het studentenleven. Let wel op: de meeste open dagen vinden twee keer per jaar plaats: in november en in maart. Houd in die tijd goed de websites van de universiteiten en hogescholen in de gaten. Momenteel zijn er overal extra online open dagen. (kalender Open Dagen)

Onderwijsbeurzen en studiebeurzen op school

Activiteiten die lijken op Open dagen zijn onderwijsbeurzen of studiebeurzen op school waarbij meerdere onderwijsinstellingen een stand hebben op een markt en waarbij je ook opleidingspresentaties kunt volgen. Na de tweede fase heeft uw kind vaak een beeld welke richting het op wil. Veel studies hebben de revue gepasseerd, maar door het inwinnen van informatie blijft er vaak een selectie over van  ongeveer twee à drie studies.

Welke voorlichtingsactiviteiten zijn er in de verdiepende fase?

Dan kom je in de verdiepende fase waarbij je een proefstudeerdag kunt bezoeken. Vaak komt een leerling in deze fase van het loopbaanproces als die in vijf vwo zit. Bij een proefstudeerdag wordt door de studie een dag(deel) georganiseerd speciaal voor een groep scholieren waarbij je kind inhoudelijke colleges, werkgroepen en/of practica volgt. Daarnaast wordt er uitleg gegeven over de structuur van de opleiding. Op deze manier krijg het een beeld van de studie-inhoud. Let op: dezelfde studie kan inhoudelijk erg verschillen per onderwijsinstelling. Daarom is het aan te raden om meer dan een proefstudeerdag te volgen. Opmerking Hermien: Er zijn op verschillende instellingen ook online proefstudeerdagen. De proefstudeerdagen worden over op een andere manier gorganiseerd. maar het doel is hetzelfde: meer zicht krijgen op de inoud van een opleiding en de manier van lesgeven. Soms kunnen ouders ook meedoen met online proefstuderen.

Meeloopdag

Na deze fase weet uw kind vaak al bijna zeker welke studie het wil gaan doen, maar alleen nog niet waar: hiermee kom je in de beslissingsfase waarin de knoop doorgehakt zal worden. Het is tijd om een meeloopdag te volgen. Hierbij loop je op een willekeurige dag mee met een student. Het fijne hieraan is dat je echt sfeer kunt proeven, zowel op de campus als in de stad. Aan de andere kant kan het zo zijn dat de student die dag net geen leuke colleges heeft. Daarom is het goed om eerst een proefstudeerdag te volgen voordat je een meeloopdag gaat doen. Stel uw kind na de meeloopdag de vraag: zie je jezelf hier lopen? Dit is vaak een gevoelskwestie: je voelt je ergens op je plek of niet. Als dit niet het geval is, doe dan een meeloopdag bij een andere universiteit of hogeschool. Is het wel het geval? Pak dan de bijl en hak de knoop door. Dianne

 

Niet altijd even logisch

Dianne geeft een mooie heldere opsomming van het studiekeuzeproces. Mijn tip aan ouders: houd een beetje in de gaten of uw kind deze stappen zet. Push daarbij niet teveel, want een studiekeuzeproces moet je in je eigen tempo doorlopen. Het hoeft ook niet persé in deze volgorde. Het is geen proces dat je stap voor stap moet doorlopen. Ook dit kun je op je eigen manier doen. En u als ouder kunt daarbij een wijze coach zijn.
Ik heb speciaal voor u nog wel een laatste tip. Kijk ook naar de kwaliteit van een opleiding. Jongvolwassenen letten daar niet zo op, maar als ouder zou ik zeker wel kijken naar aspecten als: Hoeveel studenten halen hun eerste studiejaar? Hoeveel studenten halen deze opleiding? Informatie over de kwaliteit van opleidingen vindt u bijvoorbeeld in de studiebijsluiter of in de Keuzegids.

Webinars voor ouders en studiekiezers in bovenbouw havo/vwo

Regelmatig geef ik een webinar over studeren en studiekeuze. Het gaat dan over tips voor studeren op een hbo of universiteit. Het volgende webinar is 28 januari aanmelden. Daarna is er weer een webinar op 10 februari aanmelden.

Mobiele versie afsluiten