4 december 2015 | Categorie: Voedselverspilling

Wat eten we vandaag? – Hapsnapp statistieken

Door Jana Verboom

Onderzoeker bij Alterra, Wageningen Environmental Research...

De app Hapsnapp van Wageningen UR is sinds september 2015 beschikbaar. Laten we na 3 maanden gebruik eens kijken naar wat statistieken. Ik moet er wel bij zeggen: Hapsnapp is niet bedoeld om gegevens over het eetgedrag van de gebruikers te verzamelen en die te gebruiken voor onderzoek. Onderstaande gegevens kunnen we voor de wetenschap dus niet gebruiken, maar het is best grappig om te zien wat de Hapsnapp-gebruikers hebben ingevuld.

Wat is Hapsnapp eigenlijk?

Hapsnapp is een messaging-app die jou allerlei weetjes geeft over je eten. Deze zijn gebaseerd op wetenschappelijke kennis van Wageningen UR. Zo heb je aan het einde van de week interessante, nieuwe inzichten en leuke gespreksstof om te delen met anderen! Ken je Hapsnapp nog niet, dan raad ik je aan hem eerst te downloaden: App Store | Play store. Dan leest dit artikel wat handiger.

Hapsnapp is onderdeel van een Wageningen Dialogue. Deze dialoog over eten bestaat op dit moment uit drie onderdelen: de app Hapsnapp, dit voedingsblog en Foodcamp, een event op Wageningen Campus waar je al je vragen over eten aan wetenschappers kunt stellen. Je bent van harte welkom om ook te komen op 10 december! Meer informatie vind je op www.wageningenur.nl/foodcamp.

De gebruikers

Er zijn op dit moment ruim 5000 gebruikers. 62% daarvan is vrouw, 37% man en 1% wil het niet zeggen. De app wordt gebruikt van jong tot oud:

Leeftijd

De app wordt het meest gebruikt in Amsterdam, Wageningen en Utrecht, maar zelfs in Australië en Suriname zijn er mensen die Hapsnapp hebben ontdekt.

Ontbijt en lunch

Wat eten we (ik mag we zeggen want ik heb Hapsnapp ook gebruikt) zoal tijdens ontbijt en lunch?

Ontbijt en lunch

Van die ontbijtgranen is 43% muesli, 38% havermout en 19% iets anders.

Ons brood of de crackers beleggen we met het volgende:

Beleg brood-crackers

Geen idee of we ‘braaf’ 2 stuks fruit eten per dag, maar appel en banaan zijn duidelijk favoriet.

Fruit

Avondeten

Het diner is het meest populaire moment om Hapsnapp te gebruiken. Eens kijken wat we dan eten.

Aardappelen of …?

Diner

Binnen de categorie fastfood kiest 41% voor friet, 28% voor pizza, 14% voor een hamburger en 17% voor iets anders.

Groente

We eten er groenten in alle soorten en maten bij:

Groente

Vlees of …?

66% kiest voor vlees, 14% voor vis, 20% voor een vegetarische maaltijd.

Rund, varken of kip is redelijk verdeeld: 38% – 26% – 31%. 5% kiest voor een andere diersoort.

Bij de viseters is zalm duidelijk in trek:

Vis

Bij de vegetariërs is er geen overduidelijke voorkeur:

Vega

En dan het toetje!

Toetje

Ik ben benieuwd of het percentage ijs omlaag gaat nu we echt de winter ingaan.

Drank

En wat drinken we dan op een dag? Dit konden gebruikers bij elke maaltijd invullen.

Drinken

Meer informatie

Zo’n 200 gebruikers hebben aangegeven dat ze na afloop graag eens per maand een nieuwsbrief willen ontvangen met nieuwe wetenschappelijke inzichten. Wil je deze nieuwsbrief ook ontvangen, dan kun je dat laten weten via hapsnapp@wur.nl. Heb je vragen of opmerkingen, dan kun je die ook daar kwijt. Of hieronder natuurlijk. Meer informatie over Hapsnapp kun je vinden op www.wageningenur.nl/hapsnapp.

 

Door Jana Verboom

Onderzoeker bij Alterra, Wageningen Environmental Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: e korteweg · 17-09-2016 om 11:32

    Gaaf onderzoek, helaas nog nog niet helemaal compleet. Zijn er ook gewichten/volumes bekend van wat er gegeten is en tijd stippen per dag. Mijn vraag is zijn er patronen in dagelijks gebruik te ontdekken in hoeveelheden ? zoveel gram op dat tijd stip van dat product. Dit kunnen interessante gegevens zijn voor restaurants en om voedsel verspilling (40% vd wereld voedsel productie) te bestrijden.

    1. Dankjewel! De vragen die je stelt zijn nooit het doel geweest van Hapsnapp dus dat is niet onderzocht (meer over dat doel kun je lezen op http://www.wur.nl/nl/artikel/Dialoog-over-eten.htm). Je vragen passen volgens mij wel goed bij een nieuw initiatief van Wageningen University & Research: Foodprofiler. Op http://www.wur.nl/nl/Expertises-Dienstverlening/Onderzoeksinstituten/Economic-Research/producten/Consument-Voeding/FoodProfiler-geeft-inzicht-in-wie-wat-wanneer-waarom-en-waarmee-wordt-gegeten.htm kun je hier meer over lezen en linksonderaan op die pagina vind je contactpersonen die je misschien verder kunnen helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *