20 november 2018 | Categorie: Sababank

Komt een koraaltje bij de dokter…

Door Miriam Schutter

Ik ben een zeebioloog met een specifieke interesse in het be...

Overtocht naar eerste spot

Terwijl ik deze blog schrijf vliegen de mobieltjes van tafel en moet ik mijn laptop tegenhouden om niet ook van tafel te vliegen. We hebben overnacht in de luwte van het eiland Saba en zijn nu onderweg naar de eerste dive spot van vandaag op de Saba Bank. Als een van de weinigen ben ik gisteren níet zeeziek geworden. Fingers crossed voor vandaag!

Impressie van de omgeving, met Saba op de achtergrond (foto: Oscar Bos)

Jonge koralen

Mijn taak tijdens deze expeditie is het monitoren van de jonge koralen (of de koraalrekrutering). Samen met biologiestudente Tamara DaCosta inspecteren we 30 punten langs de transectlijnen op de aanwezigheid van jonge koralen (0,5 tot 4 cm diameter). Ook kijken we naar turf- en macroalgen, die jonge koralen (rekruten) kunnen overgroeien of wegconcurreren. De aanwezigheid van rekruten wijst op een goede gezondheid van het koraalrif. Een regelmatige gezondheidscheck is daarom op z’n plaats.

Tot nu toe hebben we voornamelijk rekruten van broedende koraalsoorten gevonden, zoals de mustard hill coral Porites astreoides. Bij dit type koralen ontwikkelen de larven zich na bevruchting in de koraalpoliepen van de moederkolonie, in plaats van vrij in de waterkolom. Deze larven zullen zich vaak in de buurt van het moederrif settelen. Dit in tegenstelling tot “broadcast spawning”-koraalsoorten waarbij de bevruchting en ontwikkeling van de larven in de waterkolom plaatsvindt. Zulke larven zullen zich veel verder weg van het moederrif gaan vestigen, als ze deze fase overleven.

Close-up jonge mustard hill koraal (Porites astreoides) en een Agaricia spp. in competitie met verschillende (macro)algen (o.a. Dictyota spp.) (foto: Miriam Schutter)

Kwadrantje waarbinnen recruiten geteld worden (foto: Miriam Schutter)

We hopen in de komende dagen ook meer jonge koraaltjes van deze laatste soorten te vinden, omdat dat betekent dat er uitwisseling is tussen de Saba Bank en andere riffen.

Intensieve klus

Het monitoren van koraalrekruten is een intensieve klus. We zoeken elk plotje van 25×25 cm2 minutieus af naar koraaltjes, in alle hoekjes en spleetjes en onder alle zwierende algjes. Aangezien er op een diepte van 20-30 m geen rood licht meer aanwezig is (alles lijkt blauw), helpt het om met behulp van een lampje het substraat af te zoeken.

Door ons intensieve speurwerk zien wij helaas niet altijd wat er allemaal om ons heen gebeurt, zoals verschillende bezoekjes van haaien, roggen en schildpadden. Al heb ik tijdens de gezamenlijke opstijging naar het wateroppervlak wel een dikke zusterhaai zien liggen, die lag in de buurt van onze transecten een dutje te doen!

Miriam aan het werk (foto: Frank Mazeas)

Eriks point

Ik ga me zo klaar maken voor de derde duik van vandaag,  op de rand van de Saba Bank: Eriks point. Hopelijk gaan de hoge golven een beetje liggen zodat we “makkelijk” in en uit het water kunnen. Want spoken op de Saba Bank doet het wel een beetje!

 

Erik’s nachtmerrie

En spoken doet het inderdaad hier! De derde duik bleek lastiger uit te voeren dan gedacht… er was flink wat stroming en hoge golven: voor een aantal duikers van het tweede team die als laatste in het water werden gedropt was het niet mogelijk meer om de ankerboei te halen. Ik heb ook tevergeefs de benen uit m’n lijf getrapt, om nooit bij de boei aan te komen. Wij zijn weer aan boord gehaald zonder te hebben gedoken. Uiteindelijk werden de andere duikers aan het einde van de duik met een bootje van het water gehaald. Een behoorlijke missie! Iedereen is nu doodmoe… en voor morgen moeten we met de bemanning van het schip een beter plan bedenken om dit soort ‘reddingsmissies’ te voorkomen!

Door Miriam Schutter

Ik ben een zeebioloog met een specifieke interesse in het begrijpen van de veerkracht en aanpassingmogelijkheden van koraalriffen, vooral met betrekking tot menselijke druk en veranderingen in het milieu. In 2010 promoveerde ik aan de Universiteit van Wageningen op de studie van de ecofysiologie en aquacultuur van steenkoralen. Tijdens mijn postdoctorale onderzoek in Taiwan, Japan en Mexico, specialiseerde ik me verder in koraalrif-ecologie, koraalreproductie, rifherstel en klimaatveranderingsstudies. Voor mij is het belangrijk om te blijven zoeken naar manieren om deze kostbare ecosystemen te beschermen voor toekomstige generaties.
Sinds mijn toetreding tot Bureau Waardenburg in 2017, heb ik mijn professionele ervaring toegepast op een verscheidenheid aan onderwerpen op het gebied van tropische mariene ecologie: mijn projecten hebben me meerdere keren terug gebracht naar het Caribisch gebied (Curaçao, Bahama's, Colombia en Saint Lucia). Naast onderzoek naar koraalrifbiodiversiteit en het ontwikkelen van technieken voor monitoring en restauratie van koraalriffen, draag ik ook bij tot het verminderen van de effecten op koraalriffen van ontwikkelingsprojecten (bijv. Ecologische monitoring, milieubeheersplannen, milieueffectbeoordelingen) tijdens het werken met universiteiten, overheden en de prive-sector.
Deelnemen aan de onderzoeksexpeditie naar de Saba Bank past in mijn missie om lid te worden van de Nederlandse koraalrifexperts om het wetenschappelijke inzicht in een verscheidenheid aan rifecosystemen te vergroten en om een toekomst te bieden voor koraalriffen!

Er zijn 2 reacties.

 1. Door: oscar bos · 22-11-2018 om 23:22

  hoi Loes,
  Dit maakt geen deel uit van het AROSSTA project, maar wel van het Caribisch onderzoek voor het ministerie van LNV. Het blogje kun je natuurlijk overnemen, leuk!

 2. Door: redactie waterwereldwerk · 22-11-2018 om 18:16

  Hoi Mirjam,

  Wat een leuke blog. Maakt jouw onderzoek ook deel uit van het AROSSTA project?
  Voor ons platform https://m.waterwereldwerk.nl zou ik graag je blog overnemen. Groeten, Loes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.