8 mei 2025 | Categorie: Geen categorie

Studeren met succes: zo helpen studentendecanen

Door Daniëlle Vogels

Voorlichter van studiekeuzebegeleiders

Studentendecanen kunnen veel doen voor studenten die door verschillende omstandigheden moeite hebben met studeren. Hiermee afspreken is makkelijk en kan al voor de studiestart.  Studeren met succes: zo helpen studentendecanen.

studeren met succes

Screenshot van webpagina over studentendecanen

Ondersteuning voor studeren met succes

Universiteiten en hbo’s doen gelukkig steeds meer om studenten die extra ondersteuning nodig hebben te helpen. Studeren kan door een heleboel redenen lastig zijn of worden. Dit geldt niet alleen voor studenten met een beperking. Ook door bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte of familieomstandigheden zijn soms (tijdelijk) extra voorzieningen nodig om te kunnen studeren met succes.

Op hogeronderwijstoegankelijk.nl staat op welke ondersteuning je recht hebt bij verschillende omstandigheden. Elke hbo en universiteit heeft studentendecanen. Zij kunnen dit – onder bepaalde voorwaarden – voor je regelen.

Makkelijk eventueel online afspreken

Hella Snoeren is een van de vijf studentendecanen van Wageningen University & Research. ‘Ik ben dit vooral gaan doen omdat je als studentendecaan het verschil kan maken en echt iets kunt betekenen voor studenten Wij proberen zo laagdrempelig mogelijk te zijn. Studenten kunnen ons mailen of via de website een afspraak maken. Dat kan fysiek of via teams.

studeren met succes

Studentendecaan Hella Snoeren

Wij zijn er voor studenten die studievertraging hebben door medische/psychische overmacht of vanwege persoonlijke omstandigheden, zoals ouders die scheiden of een ouder die komt te overlijden. Dit kan zorgen voor studievertraging terwijl je daar zelf niks aan kunt doen. Ook studenten die aan topsport doen kunnen bij ons terecht.’

Studeren met succes: zo min mogelijk studievertraging

‘Vanuit de onderwijsinstelling zijn hier allerlei regels voor die kunnen helpen om die studievertraging zo klein mogelijk te maken. Studentendecanen weten welke regels er zijn. Wij kennen voorzieningen toe (in samenwerking met de examencommissie) en signaleren problemen. Doordat we ook een luisterend oor bieden’, vertelt Hella. ‘Soms willen studenten gewoon hun verhaal vertellen. Dan kunnen we bijvoorbeeld vragen of ze later terugkomen om te kijken of het dan beter gaat. Of we kunnen ze gericht doorverwijzen naar een huisarts of studentenpsycholoog.’

Vervangende opdrachten en financiële regelingen

‘Vandaag sprak ik een student met een bijzondere ziekte. Zij kan geen twee vakken per periode volgen, dus dan loop je al snel studievertraging op. Dat kost veel geld. Daarom hebben we gekeken welke financiële regelingen er voor haar zijn.

Wij kunnen ook voorzieningen aanbieden als een kleinschalige tentamenruimte of extra tentamentijd. Kun je door ziekte bijvoorbeeld niet meedoen met excursies dan bekijken we met de examencommissie of we een vervangende opdracht kunnen regelen.

Studenten met klachten kunnen we ook helpen. Bijvoorbeeld als ze zich niet gehoord voelen door een docent. Dan sturen we door naar een vertrouwenspersoon of schakelen een bemiddelaar in.’

Mogelijkheden voor ouders

‘Ouders van een aankomend student met een functiebeperkingvinden het vaak fijn voordat de student begint met studeren een afspraak te maken met de studentendecaan. Daar gaan wij altijd op in. Wij richten ons dan wel op de student. Een ouder mag erbij zitten, maar de student stelt de vragen. Dat is een groot verschil met de middelbare school.

Wij verwachten dat studenten zelfstandig kunnen werken en zelfredzaam zijn. Dus voor 1 september is het prima als er een ouder bij is. Na 1 september willen we graag dat de ouder er niet meer bij is. Tenzij er echt grote dingen zijn, waardoor het belangrijk is dat een ouder er wel bij is.

Als een ouder belt, zeggen we altijd dat we de student willen spreken. Ook in verband met privacy vinden we het belangrijk dat de student het aan ons vertelt. Alleen als een student dat niet kan, om wat voor reden dan ook, dan vragen wij toestemming aan die student of we met de ouders erbij een drie-gesprek kunnen voeren.’

Door Daniëlle Vogels

Voorlichter van studiekeuzebegeleiders

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.