Studiekeuzekind

Aanvullende beurs, hoe werkt dat?

De studiefinanciering bestaat uit vijf delen. Je krijgt een OV kaart. Eén daarvan is de aanvullende beurs. Let op, er komen vanaf januari meer studenten in aanmerking hiervoor.

aanvullende beurs

Het gaat in dit artikel alleen om studiefinanciering voor hbo en wo. Kijk voor studiefinanciering mbo op www.duo.nl. Lees meer op ‘studiefinanciering in het kort op hbo en wo

Studiefinanciering, hoe werkt het?

De Studiefinanciering bestaat uit vijf onderdelen:

  1. De basisbeurs (sinds september 2023)
  2. De aanvullende beurs
  3. De studenten OV chipkaart (reisproduct)
  4. De lening
  5. Het collegegeldkrediet (ook gewoon een lening)

1: Je krijgt de basisbeurs voor de officiële duur van je studie. Lees meer over studiefinanciering hbo/wo
2: De aanvullende beurs is niet voor iedereen. Dat is afhankelijk van het inkomen van beide ouders en/of er meerdere studerende kinderen zijn
3: De studenten OV chipkaart
4: Iedere Nederlander onder de 30 die begint met studeren op een hbo of universiteit kan geld lenen
5: Het collegegeldkrediet is geld lenen om je collegegeld te betalen.

Wat betalen ouders aan de studie van hun kind?

Ouders mogen zelf weten wat ze bijdragen aan de kosten van de studie van hun kind. De overheid vindt een bedrag van €400,- per maand redelijk. Soms betalen ouders meer, soms betalen ze minder. Als ouders die €400,- volgens de Belastingdienst niet kunnen betalen, dan krijgt de student een aanvullende beurs.
Ouders maken meestal afspraken met hun kind over hoe ze bijdragen aan de studie. Soms betalen ze het collegegeld, soms de zorgverzekering, soms krijgen kinderen gratis kost en inwoning.
Ik vind het belangrijk dat ouders en studenten samen afspreken hoe lang ze eventueel meebetalen aan de opleiding. Ik adviseer dit niet langer te doen dan de duur van de opleiding + 1 jaar.

Wat is een aanvullende beurs?

De aanvullende beurs is ook ongeveer €400,- per maand. (voor de exacte bedragen zie studiefinanciering in het kort). Als je binnen tien jaar een diploma haalt op het hbo of universiteit mag je het geld houden. Haal je dat diploma niet, dan moet je alles terugbetalen. Daarom wordt deze beurs, samen met de basisbeurs en de OV kaart, ook wel ‘prestatiebeurs’ genoemd. Je moet een prestatie leveren voordat de beurs echt een gift is. Begin je aan een studie maar haal je uiteindelijk een diploma van een andere hbo of wo opleiding, dan is dat ook goed. Ook dan is de beurs een gift. Stop je binnen de eerste vijf maanden dat je studeert, dan hoef je de aanvullende beurs en de basisbeurs niet terug te betalen. Let op… als je een van deze beurzen moet terugbetalen omdat je niet binnen 10 jaar afstudeert, dan moet je hier ook rente over betalen.

Soms een deel van de aanvullende beurs

Kunnen ouders wél een deel van die €400 per maand betalen, bijvoorbeeld €100,-, dan krijgt de student een deel van de aanvullende beurs, in dit voorbeeld dus €300,-. In dit geval kan de student meer lenen namelijk het bedrag dat hij niet aan beurs kreeg. In dit voorbeeld kan hij dus €100,- extra lenen.

Naast de aanvullende beurs ook de basisbeurs

Gelukkig is ook de basisbeurs weer terug. Maar basisbeurs en aanvullende beurs samen is vaak ook niet genoeg om van te leven. Er zijn veel studenten die een bijbaan hebben. En er zijn toeslagen zoals de zorgtoeslag en soms huurtoeslag. Je mag net zoveel verdienen als je wilt naast de basisbeurs en de aanvullende beurs. Heb je dan nog niet genoeg geld voor studeren en leven, dan kun je geld lenen van DUO.

De studiefinanciering bestaat nu uit de basisbeurs, de aanvullende beurs, de OV kaart, en geld dat je leent, geld dat je kunt lenen voor je collegegeld heet collegegeldkrediet.

Hoe lang krijg je een aanvullende beurs?

Een aanvullende beurs krijg je in principe voor het aantal jaren dat er voor een studie staat. Een hbo bacheloropleiding duurt vier jaar. Je krijgt dan vier jaar een aanvullende beurs. Een universitaire bachelor- en masteropleiding duurt meestal drie plus één jaar? Je krijgt dan vier jaar een beurs. Duurt je masteropleiding volgens DUO twee jaar, dan krijg je drie plus twee jaar een beurs.
Er zijn uitzonderingen. WUR geeft bijvoorbeeld een extra jaar studiefinanciering voor de masters in de social sciences.

Bijzondere omstandigheden

Als er bijzondere omstandigheden zijn, een ziekte of belemmering bijvoorbeeld, dan kan de student een jaar langer een aanvullende beurs krijgen. De student moet in dit geval zo snel mogelijk contact opnemen met de studentendecaan. Voor studenten met een ziekte of studenten die extra ondersteuning nodig hebben zijn er bovendien nog extra financiële regelingen.  Kijk ook naar studievertraging voorkomen.

Hoeveel geld krijg je?

Het is niet moeilijk om uit te rekenen hoeveel geld je krijgt. Er staat een eenvoudige rekenhulp op de site van DUO. Je kunt hier zo veel oefenen en spelen met bedragen als je wilt.  Dit is geen definitieve aanvraag, dus je kunt best een beetje gokken om een idee te krijgen. Zo krijg je wel een beeld van de hoogte van de beurs. Maar dit is ‘oefenen’. ‘In het echt’ zoekt de Belastingdienst dit allemaal uit. In het echt hoef je niets te doen voor je aanvullende beurs.

Aanvullende beurs aanvragen hoeft niet meer

De aanvullende beurs hoef je niet meer apart aan te vragen. Duo gaat ervan uit dat je die graag wilt hebben. Maar wil je geen aanvullende beurs, dan kun je dat aangeven als je de studiefinanciering aanvraagt.
Je kunt ook in aanmerking komen voor de aanvullende beurs als je verder niet leent. Dat geldt ook voor de OV kaart en de basisbeurs.

Ook voor studenten waarvan de ouders wat meer verdienen

De voorwaarden voor de aanvullende beurs worden per 1 januari 2024 verruimd. Ook als de ouders (veel) meer verdienen, kan de student nog een aanvullende beurs krijgen. Dat is zeker zo als er meerdere studerende broers en zussen zijn. Als er meerdere studerende broers en zussen zijn, mag het gezamenlijk inkomen zelfs oplopen tot €100.000 per jaar!
Mijn tip: Vraag de aanvullende beurs dus altijd aan. Daar hoef je niets voor te doen. Bij de aanvraag van de studiefinanciering gaan ze er automatisch van uit dat je graag hebt dat de Belastingdienst naar het inkomen van je ouders kijkt. Heb je al studiefinanciering aangevraagd, maar niet de aanvullende beurs aangevinkt? Je kunt dat alsnog veranderen via ‘mijn duo’, zelfs met terugwerkende kracht tot en met september 2023.

Rente betalen

Let op. Als je binnen tien jaar afstudeert hoef je de beurs niet terug te betalen. Studeer je niet binnen tien jaar af? Dan moet je de aanvullende beurs terugbetalen. Met rente vanaf de eerste dag dat je de aanvullende beurs kreeg. Dat geldt ook voor de basisbeurs en de OV kaart.
Geld dat je leent moet je in elk geval terugbetalen. Je mag daar wel 35 jaar over doen.
Over deze lening hoefde je lang geen rente te betalen. Maar omdat de rente in zijn algemeenheid nu verhoogd is, moeten studenten die een studieschuld hebben ook rente gaan betalen. 0,46 procent voor hbo en wo (universiteit) studenten. Het voorstel van de regering was dit bedrag per 1 januari te verhogen tot ruim 2,5%. Maar de Tweede Kamer was het hier niet mee eens. De rentestijging wordt helaas toch doorgevoerd.

 

Het inkomen van de ouders mag per 1 januari 2024 een stuk hoger zijn. Vraag de aanvullende beurs dus altijd aan.

Wanneer wordt de aanvullende beurs een gift?

Je moet binnen tien jaar een diploma hbo of wo halen. Dan is de aanvullende beurs een gift.

Associate degree 2 jaar beurs wordt gift bij behalen diploma
Hbo-bachelor 4 jaar beurs wordt gift bij behalen diploma
Hbo-bachelor + hbo-master 5 jaar beurs wordt gift bij behalen diploma
Wo-bachelor 3 jaar beurs wordt gift bij behalen diploma
Wo-bachelor + 1-jarige wo-master 4 jaar beurs wordt gift bij behalen diploma
Wo-bachelor + 2-jarige wo-master 5 jaar beurs wordt gift bij behalen diploma
Wo-bachelor + 3-jarige wo-master 6 jaar beurs wordt gift bij behalen diploma

Soms geven onderwijsinstellingen extra financiële ondersteuning. WUR doet dit bijvoorbeeld voor de masters in de Social Sciences.

Studeren met een beperking of studenten die extra ondersteuning nodig hebben

Voor studenten met een beperking, belemmering of handicap zijn er extra mogelijkheden. Dat weten maar weinig mensen. De Gemeenten zorgen voor een aanvullende toelage naast de studiefinanciering. Ook zijn er extra mogelijkheden om bijvoorbeeld langer studiefinanciering te krijgen of langer te mogen doen over het terugbetalen van de studieschuld. Lees hierover het artikel ‘Financieel slim studeren met een beperking’.

Mobiele versie afsluiten