Studiekeuzekind

Baankansen vergelijken, altijd verstandig

Elseviers Weekblad schrijft regelmatig interessante artikelen over studiekeuze en studeren. Dit blog gaat over hun artikel: Een goede studie betaalt zich uit (juni 2021). Baankansen vergelijken is altijd een goed idee. (Onderzoek SEO downloaden)

Baankansen na het hbo, 2019

Baankansen vergelijken, altijd verstandig. Maar in hoeverre laat je je hierdoor leiden?

Kiezen voor een opleiding met de meeste baankans lijkt verstandig. Maar dat is het toch niet. Succesvol studeren lukt alleen als een student echt passie kan voelen voor zijn opleiding. Maar… helemaal niet kijken naar baankansen vind ik ook niet zo handig. het is behoorlijk frustrerend als je na een jarenlange studie geen baan kunt vinden. Nadenken over een alternatief kan dan geen kwaad. Ik ken genoeg studenten die in de loop van hun studiekeuzeproces opleidingen ontdekten waar ze ook enthousiast over werden. En hun aanvankelijke passie hielden ze als hobby. Of ze probeerden later in de studie alsnog vakken te volgen die met hun andere interesse te maken had. Baankansen hbo (2019), baankansen universiteit (2018)

Baankansen na de universiteit, 2018

Alfa, Bèta, Gamma. Uitleg van deze begrippen

Als het gaat over baankansen wordt er vaak gesproken over ‘Alfa’, ‘Bèta’ en ‘Gamma’.

De invloed van Corona valt mee, goede baankansen

Volgens EW (Elseviers Weekblad) was de positie op de arbeidsmarkt van hoger opgeleiden zelfs beter dan vóór Corona. Voor afgestudeerden hbo land- en tuinbouw was die zelfs beter. Dat was ook het geval voor universitair afgestudeerden Plant Sciences en universitair geschoolde leraren in de exacte vakken. In veel sectoren is de vraag naar hoogopgeleid personeel groter dan het aanbod.

Niet aan de slag in het beroep waar je voor bent opgeleid

Er zijn afgestudeerden die wel werk vonden, maar niet in de sector waarvoor ze waren opgeleid. Denk aan wo afgestudeerden Archeologie, en Letterkunde en de hbo studies Technische Natuurkunde en Leisure and Events Management.

Baankansen vergelijken, onderzoek naar de kansen op de arbeidsmarkt

Al 25 jaar doen EW en SEO onafhankelijk onderzoek naar baankansen (Studie & Werk). Ze kijken naar drie pijlers: de tijd tussen afstuderen en werk, het salaris en de kans op een vast contract.

  1. Tijd tussen afstuderen en werk: Dit was voor ‘alfa’s’ zoals sociale- en communicatiewetenschappers wat langer.
  2. Salaris: Wat verdien je na afstuderen op het hbo?Wat verdien je na afstuderen op de universiteit (wo)? Hoogopgeleiden zijn er het afgelopen jaar over de hele linie op vooruit gegaan. De salarissen van hbo’ers en universitair afgestudeerden met een medische of zorgachtergrond stegen fors.
  3. Kans op een vaste baan: De stijgende trend van kans op een vaste baan zette helaas niet door. Alleen hbo’ers in de zorg en ook gamma’s kregen meer zekerheid.

Baankansen vergelijken. Welke hbo’ers hadden snel werk na afstuderen?

Baankansen vergelijken. Welke hbo’ers hadden een goed maandsalaris?

Baankansen vergelijken. Baankans na een universitaire master

Baankansen vergelijken, de gemiddelde salarissen

Opleidingen vergelijken is altijd belangrijk

Opleidingen vergelijken is altijd belangrijk, niet alleen op het gebied van baankansen of salaris. Ook is het goed om hogescholen en universiteiten te vergelijken (hbo), universitair). Let daarbij op de kwaliteit van het onderwijs, de sfeer en de ‘studeerbaarheid’. verschillende studiekeuzesites kunnen hierbij helpen. En kijk vooral ook naar de studiebijsluiters.

Webinars over studeren en studiekeuze

Deze webinars zijn gericht op ouders met een kind in bovenbouw havo/vwo of beginnend studenten. Maar ook leerlingen en studenten zijn natuurlijk van harte welkom om mee te doen. De webinars gaan over studeren op een hbo of universiteit.

14 december 2021 Aanmelden Studeren als je (extra) ondersteuning nodig hebt
12 januari 2022 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
16 maart 2022 Aanmelden Alles over geldzaken

19 oktober 2021  Studeren is (ook) groeien als mens Terugkijken
17 november 2021 Je interesses ontdekken Terugkijken

 

 

Mobiele versie afsluiten