Studiekeuzekind

Een bijbaan is lekker werken of toch niet?

Gaat uw kind studeren? Of zit hij of zij nog op de middelbare school? Dan zal er zeker wel eens sprake zijn geweest van een bijbaan. Dennis Heemkerk van YoungCapital heeft daarover een artikel geschreven: Een bijbaan is lekker werken.. of toch niet?

Een bijbaan is lekker werken of toch niet?

Een bijbaan is lekker werken of toch niet?

Een bijbaan is lekker werken of toch niet?

‘Zit uw kind nog op de middelbare school of is hij al aan het studeren? Wat extra geld komt in beide gevallen goed van pas. Het zal zeker al door zijn hoofd zijn gegaan: ‘Is een bijbaan iets voor mij’? Uw kind is natuurlijk al druk met studeren en de student/scholier wil ook zijn sociale leven behouden. Waarom zou je dan op zoek gaan naar een bijbaan?’

Je leert solliciteren

‘Als je een bijbaantje wilt zal je zeker moeten solliciteren. Dit is natuurlijk een uitdaging op zichzelf. Je moet een CV (Curriculum Vitae) maken, een sollicitatiebrief schrijven en als je dan uitgenodigd wordt om op gesprek te komen, moet je jezelf voorbereiden op het sollicitatiegesprek. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel sollicitatietips te vinden. Een sollicitatie voor een bijbaan is een hartstikke goede oefening voor later.
Zodra de student zijn studie heeft afgerond moet hij echt aan de slag. Dan zal hij  zeker ook moeten solliciteren. Het is dus erg handig dat hij dan al een keer gesolliciteerd heeft zodat hij een beeld hebt hoe een sollicitatie in zijn werk gaat. Een bijbaan is lekker werken en sollicitatie-ervaring opdoen, ook voor later’.

Geld verdienen

‘Geld verdienen is meestal de hoofdreden om een bijbaan te gaan zoeken. Waarschijnlijk omdat je niet genoeg zakgeld krijgt of dat je niet (teveel) wilt lenen van DUO. Wat extra geld komt altijd goed van pas, studeren is namelijk niet goedkoop. Het is dus aan te raden om wat te sparen zodat je je studie kunt betalen zonder dat je al te veel hoeft te lenen. Je haalt vast graag het rijbewijs en wil misschien wel een auto willen kopen als je 18 bent. Het is dan ook erg handig als jij een bijbaantje hebt zodat je hier genoeg geld voor gespaard hebt’.

Ontwikkelen van je skills

‘Lekker wat geld verdienen is natuurlijk één van de voordelen van het hebben van een bijbaan. Natuurlijk zitten er meer voordelen aan dan alleen geld verdienen, als je gaat werken ontwikkel je namelijk allerlei vaardigheden. Als je bijvoorbeeld een baantje als caissière hebt dan leer je hoe je klantvriendelijk kan zijn. Zulke skills kun je later gebruiken als je een vaste baan hebt maar die skills komen tijdens je studie ook al van pas. Een bijbaan is lekker werken en je vergroot je vaardigheden.’

Student-assistent zijn , een prima bijbaan.

Ontwikkelen van een professionele houding

‘Als je aan het werk gaat ontwikkel je een professionele houding. Je bent een kwartiertje voor je moet beginnen aanwezig op je werk, je voert een gesprek met je leidinggevende en je plant je uren wanneer je kunt werken. Door een bijbaantje kom je erachter hoe het is om in een bedrijf mee te draaien en dat niet alles om jou draait. Je kunt niet een dag van te voren afzeggen omdat je het druk met school hebt want het bedrijf rekent dan al op je. Zo leer je dus echt wat plannen is’.

Je komt erachter wat voor werk je wel leuk en niet leuk vindt. Een bijbaan is lekker werken of toch niet?

Jouw bijbaantje is waarschijnlijk nog niet je droombaan, toch zullen er werkzaamheden zijn die je leuk vindt. Natuurlijk zijn zullen er altijd werkzaamheden zijn die je minder liggen maar ook dit heeft zijn voordelen. Stel je werkt in een supermarkt maar je vindt het contact met de klanten echt helemaal niks, dan weet je dus dat je later een baan moet zoeken waar je niet veel met klanten hoeft te werken’.

Werken in een team

‘Als je een bijbaantje hebt zal je vaak werken in een team. Dit brengt natuurlijk wat moeilijkheden met zich mee want je moet rekening houden met anderen en goed kunnen samenwerken. Als je werkt in een team leer je goed hoe je bepaalde situatie aan kunt pakken. Dit kan je dan weer meenemen als je in een groep moet werken tijdens je studie’.

Ervaring opdoen

‘Als je later aan de slag gaat staat het goed als er al een aantal bijbaantjes op je CV staan. Zo zien bedrijven dat je gemotiveerd bent en het niet erg vindt om hard te werken. Deze instelling wordt altijd gewaardeerd en zo zal je dus eerder worden aangenomen dan iemand die helemaal geen werkervaring heeft. Het is natuurlijk nog beter als je bijbaantje ook aansluit op de studie die je doet of wilt gaan doen. Werkervaring binnen je vakgebied is altijd een pluspunt en soms zelfs een must’.

Netwerken

‘Uw kind is waarschijnlijk nog helemaal niet bezig om te netwerken maar het is wel super handig. Slim om te doen… Slim uw kind eens een praatje maken met de manager of werkgever. Wie weet zit er later een leuke stageplek bij. Vaak hebben managers en werkgevers een groot netwerk en kunnen ze de student wellicht aan een nieuwe baan helpen’.

Hoe draagt een bijbaan bij aan studiekeuze?

‘Zoals u gelezen hebt ontwikkel je verschillende skills als je een bijbaan hebt en kom je erachter wat voor werkzaamheden je leuk vindt. Dit kan helpen als uw kind een studiekeuze moet maken. Als je baantje als sales promotor goed bevalt dan is een studie waar sales een groot onderdeel van is wellicht iets voor hem of haar!’

Waar moet je voor oppassen?

‘De student of scholier zal wel doorhebben dat een het hebben van een bijbaantje veel voordelen heeft. Toch zijn er ook valkuilen. Je moet er natuurlijk wel tijd voor hebben, het is niet de bedoeling dat je studie onder je bijbaantje gaat lijden. Mijn advies aan jongeren: Zoek dus een bijbaantje waar je flexibel inzetbaar bent, zodat je niet in je tentamenweek hoeft te werken en in je vakantie juist meer kunt werken’.

In het kort: Een bijbaan is lekker werken of toch niet?

‘Als je student bent is het hebben van een bijbaan erg handig maar als je scholier bent kan het ook geen kwaad om een bijbaantje te hebben. Toch moet je oppassen dat je genoeg tijd overhoudt om te studeren zodat je later een vaste baan kunt vinden!’ Dennis Heemskerk

Een bijbaan is lekker werken of toch niet?

We kijken heel goed hoe afgestudeerden het doen op de arbeidsmarkt. Goede baankansen hebben met van alles te maken. Werkervaring doet het echt goed op je CV. Dat is belangrijk als een afgestudeerde gaat solliciteren. Daarin ben ik het helemaal eens met Dennis. Je leert aanvoelen hoe het er op de werkvloer aan toe gaat… je leert vaardigheden die je op school of tijdens je studie niet leert.. je laat zien dat je hard wilt werken… je bouwt een netwerk op. Allemaal waar wat Dennis zegt. En werkgevers beseffen dat ook.

Werken op de hogeschool of universiteit

Studeert uw kind? Heel wat studenten werken ook op de universiteit of hogeschool zelf. Dat heeft als extra voordeel dat je ook een professioneel netwerk opbouwt in de sector waar je later mogelijk gaat werken. Daarbij krijg je ook nog ‘gratis’ extra begeleiding. Er zijn bijvoorbeeld heel wat student-assistenten die meehelpen met practica geven aan eerstejaars studenten. Die student-assistenten zijn ouderejaars die al wat meer ervaring hebben. De docent kijkt dan mee of de student-assistent de eerstejaars goed begeleidt. Een super bijbaan natuurlijk. Heel wat studenten helpen ook mee met de voorlichting. Er zijn altijd studenten die meegaan naar ouderavonden waar ik praat over ervaringen met studiekeuze en studeren. Deze studenten waarderen de praktijkervaring die ze opdoen met presentaties geven aan grote groepen ouders. En zo zijn er heel veel voorbeelden.

Een bijbaan is lekker werken of toch niet? Wat verdien je?

Gemiddeld verdient een student zo’n 300 euro per maand, volgens het Nibud. Veel geld. Een bijbaan is lekker werken, toch?

Laat de studie er niet onder lijden

Ik ben het helemaal eens met de waarschuwing van Dennis dat de studie niet mag lijden onder je bijbaan. Gemiddeld kan een student wel een bijbaan aan van zo’n 8 uur per week, zeker als die flexibel is. Maar dat geldt zeker niet voor alle studies. Er zijn studies waar je al 35 uur per week ‘naar de Campus’ moet. Dan zit een bijbaan van 8 uur er meestal niet in. En de druk die studenten ervaren kan ook individueel erg verschillen. Er zijn studenten die makkelijk veel bij kunnen werken, er zijn ook studenten die een bijbaan echt niet aankunnen.

Een bijbaan is lekker werken of toch niet? Liever niet teveel werken in het eerste studiejaar

Studieadviseurs zeggen meestal dat eerstejaars studenten niet al te veel moeten werken. Ze moeten aan alles wennen en voldoende studiepunten halen. het Bindend Studieadvies speelt echt een rol tijdens het eerste studiejaar. Het is belangrijk dat tijdens het eerste studiejaar de focus op de studie ligt.

Mobiele versie afsluiten