Studiekeuzekind

Hoe lang krijg je de basisbeurs?

Gelukkig is de basisbeurs weer terug. Maar hoe lang krijg je de basisbeurs? Kijk ook eens naar het artikel ‘studiefinanciering in het kort‘. En raadpleeg de expert op het gebied van studiefinanciering: DUO. Dit artikel gaat over studiefinanciering voor het hbo en de universiteit.

Vanaf dit studiejaar is de basisbeurs terug. De studiefinanciering bestaat nu uit lenen, de OV kaart, de basisbeurs en voor een aantal studenten de aanvullende beurs.

Waaruit bestaat de studiefinanciering?

De studiefinanciering bestaat uit vijf delen:

1: De basisbeurs
2: De aanvullende beurs
3: De OV kaart
4: Lenen
5: Collegegeldkrediet (is eigenlijk ook gewoon lenen)

Maar wat houdt elk onderdeel nu in?

1: De basisbeurs

De basisbeurs is er voor iedereen. Iedere Nederlander die begint aan een studie op het hbo of de universiteit en die begint voor zijn dertigste krijgt studiefinanciering en dus ook de basisbeurs. (Komt je kind/kom je niet uit Nederland? Kijk dan hier) Woon je nog bij je ouders dan krijg je minder basisbeurs. Voor studenten op kamers is de basisbeurs hoger. Je moet dan wel binnen tien jaar afstuderen. Anders moet je alles terugbetalen. Dat geldt ook voor de aanvullende beurs en de OV kaart. Daarom wordt dit ook wel ‘prestatiebeurs’ genoemd. Je moet een prestatie leveren.

2: De aanvullende beurs

De aanvullende beurs is bedoeld voor studenten waarvan de ouders minder verdienen. Zijn er meer studerende kinderen in het gezin, dan wordt daar ook naar gekeken. Dan kan de inkomensgrens van ouders een stuk hoger liggen. De Belastingdienst rekent uit hoeveel aanvullende beurs je krijgt. (Meer over de aanvullende beurs) De aanvullende beurs is een gift als je binnen tien jaar afstudeert. Anders moet je alles terugbetalen. Bij de aanvraag van de aanvullende beurs gaat DUO ervan uit dat je de aanvullende beurs wilt. Is dat niet zo dan moet je het ‘vinkje’ bij de aanvraag weghalen.

3: De OV kaart

De OV kaart wordt ook wel studentenreisproduct genoemd. Iedereen die recht heeft op studiefinanciering kan de OV kaart krijgen. Je moet dan wel binnen tien jaar afstuderen. Anders moet je alles terugbetalen. Er wordt ook rente berekend over dit bedrag (als je het terug moet betalen). Vanaf de eerste dag dat je de OV kaart aanvroeg. Dat is ook zo voor de aanvullende beurs en de basisbeurs. Tot je afstudeert tellen deze als ‘schuld’. Als je binnen tien jaar afstudeert wordt het een gift.

4: Collegegeldkrediet

Het geld dat je nodig hebt om je collegegeld te betalen kun je lenen. Het wettelijk collegegeld, dat geldt voor alle door de overheid gesubsidieerde studies, is voor collegejaar 2024/2025 €2530,-  Er is verschil tussen wettelijk- en instellingscollegegeld. Moet je meer collegegeld betalen, dan mag je meer lenen tot een bepaald maximum. (Meer over collegegeld en andere studiekosten) Maar je hoeft natuurlijk niet te lenen. Ook als je niet leent kom je in aanmerking voor de basisbeurs, de OV kaart en eventueel aanvullende beurs. Geld dat je leent moet je altijd terugbetalen. Met rente.

5: Lenen

Je kunt bovendien lenen om je bijkomende kosten te betalen zoals eten, kleding, kamer enz. (Lees ook studiefinanciering in het kort). Je bouwt dan wel een studieschuld op.

Als je studeert heb je meer onkosten dan alleen de studiekosten. je moet natuurlijk ook eten en wonen… En ook af en toe gewoon leuke dingen doen.

Hoelang krijg je de basisbeurs?

In principe krijg je de basisbeurs voor de officiële lengte van je studie. Kies je voor een bachelor op de universiteit, dan kies je voor een opleiding die drie jaar duurt. Doe je er langer over, dan krijg je voor die extra tijd geen basisbeurs. Je krijgt voor die extra tijd ook geen aanvullende beurs.

Hoe lang krijg je de andere delen van de studiefinanciering?

Nogal wat studenten doen langer over hun studie. Als je een jaartje langer over je studie doet, krijg je nog wel een OV kaart. Als je twee of drie jaar langer over je studie doet kun je nog wel lenen. Maar daarna houdt dit ook op. Het is dus belangrijk al te veel studievertraging te voorkomen. Let op! op sommige universiteiten en hogescholen duurt het gemiddeld veel langer voordat je afstudeert. Let altijd op de kwaliteit van een opleiding.

Hoe lang krijg je de basisbeurs en de andere onderdelen van de studiefinanciering?

Alles op een rijtje:

opleidingleningOV kaartaanvullende beursbasisbeurs
hbo bachelor7 jaar5 jaar4 jaar4 jaar
hbo + 1 jarige hbo master7 jaar5 jaar5 jaar5 jaar
hbo + 2 jarige hbo master8 jaar6 jaar6 jaar6 jaar
wo bachelor + 1 jarige master7 jaar5 jaar4 jaar4 jaar
wo bachelor = 2 jarige master8 jaar6 jaar5 jaar5 jaar
wo bachelor + 3 jarige wo master9 jaar7 jaar6 jaar6 jaar
wo bachelor + 4 jarige wo master10 jaar8 jaar7 jaar7 jaar

Er wordt uitgegaan van de officiële duur van de masteropleiding zoals die bij DUO geregistreerd staat. Dat geldt voor hbo en wo master. Vraag dit na op je instituut. Sommige universiteiten compenseren studenten die een tweejarige master doen zoals WUR.
En vraag deze regeling ook goed na bij DUO. Er zijn veel regeltjes die ik ook niet allemaal ken.

Hoe lang krijg je de basisbeurs als je na het hbo nog een master gaat doen?

Over bovenstaande vraag krijg ik veel opmerkingen. Doe je na het hbo een hbo master, dan krijg je nog 1 jaar basisbeurs voor een eenjarige hbo master. Doe je een tweejarige hbo master, dan krijg je nog twee jaar basisbeurs na je hbo bachelor.
Ga je na je hbo bachelor naar een master op de universiteit dan krijg je geen basisbeurs voor een eenjarige masteropleiding. Ga je na een hbo bachelor een tweejarige master op de universiteit doen, dan krijg je 1 jaar basisbeurs. Bovenstaand geldt ook voor de aanvullende beurs.

Hoe lang krijg je de basisbeurs na een hbo bachelor?

Dat vinden nogal wat mensen oneerlijk. De gedachtegang achter deze regel is dat je ook meteen naar de universiteit had kunnen gaan als je een wo master wilt doen. Dan duurt de bacheloropleiding geen vier jaar, maar drie jaar. Kies je voor het hbo dan kies je dus voor een bacheloropleiding die langer duurt.
Een vreemde redenering, vind ik persoonlijk, want hbo en universiteit zijn anders en het is goed dat je kunt kiezen voor het niveau dat het beste bij je past.
Lees ook: Wat is een bacheloropleiding precies? Wat is een masteropleiding precies?

Laat je studiekeuze echter niet afhangen van geldzaken. Een gemotiveerde studiekeuze is de beste basis voor studiesucces.

Lees ook: Geen basisbeurs? Wat dan? Hoe zit het met de compensatie?

Dit is een update van een artikel gemaakt door Hermien Miltenburg

 

Mobiele versie afsluiten