Studiekeuzekind

Open dag begeleiden als moeder

Hoe doe je dat? Een open dag begeleiden als moeder. Zelf vond ik dat best moeilijk. Onbewust straalde ik toch zo mijn voorkeuren uit. Onbewust beïnvloedde ik mijn kinderen, denk ik, best wel. Terwijl ik heel goed besefte dat jongeren hun eigen keuzes moeten maken. Hoe doen andere moeders, en vaders, dat? Lees hoe Hubertine van den Biggelaar haar dochter begeleidde. En kijk eens naar de open dagen kalenders van de verschillende instellingen zoals de Open dagen kalender – WUR.

Scholiere en haar moeder samen op een Open Dag.

Een open dag begeleiden als moeder, of als vader…

Op een open dag hebben we het eens gevraagd aan ouders. Hoe is dat nu om mee te gaan met je kind naar een open dag. Vooral de reacties van de vader en de moeder in het laatste filmpje vind ik leuk. En de brede glimlach van de dochter als de moeder zegt: maar mijn kind maakt nu de stap naar volwassenheid…

Een open dag voorbereiden

Hubertine van den Biggelaar, moeder van een dochter bespreekt in een voorgaand artikel hoe je een open dag kunt voorbereiden. Zij heeft daar ook drie tips voor geschreven:

  1. Bezoek meerdere open dagen
  2. Bereid een open dag goed voor
  3. Begin op tijd en neem ook de tijd.

In dit artikel geeft ze tips voor de dag zelf. Een open dag begeleiden als moeder, hoe doe je dat?

4: Let op de kleine details

Kleine details vertellen heel veel over hoe een school met studenten omgaat. Recent bezochten we een open dag waar we bij binnenkomst totaal genegeerd werden door docenten en studenten. Niet bepaald een warm welkom! Die trend zette zich voort bij het bezoeken van diverse lokalen. Studenten waren druk aan het kletsen met elkaar, gaven nauwelijks uitleg en vroegen niets aan de studiekiezers. Op inhoudelijke vragen van mijn dochter kwam nauwelijks of een nietszeggend antwoord. U begrijpt het al: deze opleiding wordt het zeker niet. Op een andere open dag was ik blij verrast. Docenten en studenten spraken mijn dochter aan en vroegen actief waarom ze deze opleiding overwoog en welke vragen ze had. Ongevraagd kwamen fijne tips over het goed invullen van de open dag. Dat gaf mij als ouder het idee dat je kind gezien wordt. Juist dat is een belangrijke factor voor studiesucces! En nog een fijne tip: laat je kind zelf vragen stellen op een open dag. Hij of zij wil vaak andere dingen weten dan jij denkt. Hoe raar of nutteloos jij dat als ouder vindt: het geeft je belangrijke informatie over het studiekeuzeproces van je kind.

Helemaal eens met deze tip van Hubertine. Er is veel onderzoek gedaan naar welke factoren een rol spelen bij studiesucces. Kijken naar de sfeer van een instelling en een instituut kiezen waar je je thuis voelt hoort daar zeker bij. Met betrekking tot vragen stellen: het is handig uw kind voor te bereiden op het stellen van vragen. Soms vinden jongeren het makkelijker om vragen te stellen aan de studenten die daar rondlopen. Een open dag begeleiden als moeder of vader betekent ook van tevoren vragen voorbereiden die de aanstaande student goed kan stellen. Hermien

5: Neem ook die folders mee!

Leuk hoor, al die pennen, rugzakjes  en andere gadgets. Maar neem vooral ook de folders en informatie mee om die thuis nog eens rustig door te lezen. Een open dag is een geweldig middel om sfeer te proeven  en te verkennen of je kind zich bij een opleiding of school thuis kan voelen. Maar ook de ‘zakelijke’ kant is belangrijk, zoals toelatingseisen, aanmeldprocedures en slagingspercentages. Haal meer uit de open dag door ook hier op te letten.

Mijn advies: Stimuleer uw zoon of dochter niet alleen de open dag te bezoeken. Heel effectief is het bezoek aan meeloopdagen. We adviseren er minimaal vier te bezoeken. Vooral een individuele meeloopdag werkt goed. Uw kind is dan een dagje student onder de studenten en er is geen gedoe met pennen en gadgets.  Ook proefstuderen is zinvol. Dan ervaart een student hoe het is om college te volgen. Natuurlijk kun je ook gewoon eens op een doordeweekse dag rondlopen op de campus en kijken hoe het eraan toe gaat. De ‘zakelijke kant’ van een studie kiezen is zeker ook belangrijk. Een opleiding kiezen is niet alleen ‘op stap’ gaan maar zeker ook op het internet opleidingen vergelijken. Een open dag begeleiden als moeder of vader betekent ook goed rondsnuffelen op het internet. Hermien

6: Blik thuis nog eens terug

Thuis kwam ik nog eens terug op de open dag. Ik vroeg wat mijn dochter van de open dag en de opleiding vond. Mijn tip als moeder: Vraag ook door. Waarom vind je deze opleiding minder leuk dan je dacht? Wat sprak je wel of niet aan de school? Hoe vond je de sfeer? Wat wil je nog van deze school of opleiding weten?
De kunst voor mij als ouder was om daarbij niet meteen mijn mening als ouder te geven te geven, maar oprecht te luisteren naar wat mijn kind zei en dat serieus te nemen. Ja, dat vond ik soms lastig. Want die opleiding die jij als ouder zo leuk en geschikt vindt, roept bij je kind misschien geen enthousiasme op. Ik realiseerde me dat niet ik maar mijn kind een studiekeuze moet maken. Haal meer uit de open dag door goed naar je kind te luisteren.? …. Hubertine van den Biggelaar is opgeleid tot docent Nederlands, maar werkt sinds 2004 als freelance tekstschrijver.

Mijn advies: Haal meer uit de open dag door goed na te denken over je eigen rol als ouder. Lees bijvoorbeeld de vijf tips voor ouders bij het bezoeken van een open dag. Heeft uw zoon of dochter studiekeuzestress? Ook hiervoor zijn tips voor ouders samengesteld door onderwijsprofessionals. Het valt mij bovendien op dat ouders zelf vaak stress ervaren bij het studiekeuzeproces van hun kind. Heel begrijpelijk. Maar is dat echt nodig? Kan uw kind geen keuze maken? Kijk dan eens naar de tips voor een zinvol tussenjaar. Hermien Miltenburg

Zelf als ouder een artikel schrijven?

Wilt u zelf als ouder eens een artikel schrijven voor dit blog? Dat zou heel mooi zijn. Uw bijdrage is van harte welkom.

 

 

Mobiele versie afsluiten