Studeren in het buitenland, ervaringen uit Curaçao
Studeren in het buitenland is een wens van veel Nederlandse (aanstaande) studenten. Hoe is het als je in het buitenland studeert? Heeft uw zoon of dochter plannen om in het buitenland te studeren? Leer van de ervaringen van studenten uit Curaçao.
Studeren in het buitenland
Aan deze tafel ziet u een groep studenten uit Curaçao en Aruba. Ze eten geregeld samen, hier in de keuken van een studentenflat. Op tafel staan verschillende gerechten uit hun eigen land. Mijn vraag aan hen: “Hoe is het om in het buitenland te studeren?” Welke tips&tricks geven deze studenten mee aan Nederlandse studenten (en hun ouders) die in het buitenland willen studeren?
Je leert heel veel in korte tijd
Corinne: “Natuurlijk heb ik me goed voorbereid op studeren in het buitenland. Dat was ook leuk om te doen. Ik heb veel gelezen over Nederland, ik kijk wel eens naar de Nederlandse televisie, ik had al vrienden en familie in Nederland. Ik vond dat ik me goed had voorbereid op de nieuwe cultuur waar ik een paar jaar in ging wonen. Toch waren er nog verrassingen.” Hoe zo dan? “Ik vond het heel raar dat je de docenten hier met de voornaam aanspreekt en dat je ze zomaar vragen kunt stellen. Dat je het niet ééns hoeft te zijn met belangrijke mensen, dat ze het zelfs léúk vinden als je het niet met ze eens bent en daarover in discussie gaat. Nederlanders realiseren zich dat niet, maar dat is in veel andere landen heel anders. Ik vond het ook de eerste weken heel vermoeiend om de hele dag Nederlands te praten. Daar ben ik nu wel aan gewend.”
Anders dan anderen
Als je in het buitenland studeert ben je ‘anders dan anderen’, hoe is dat? André: “Dat vinden de meeste mensen wel interessant. Studenten vragen vaak aan me: Hoe doen jullie dit, hoe denken jullie daarover…ik vind het ook leuk om over Curaçao te praten. Op deze universiteit studeren heel veel studenten uit het buitenland. Dat maakt de discussies levendig. We horen van de cultuur, tradities en godsdienst van veel verschillende mensen. Dat vind ik heel leerzaam. Ik word niet echt als ‘speciaal’ bekeken, in ieder geval niet op een negatieve manier.
Klimaat en natuur
Hoe is het voor jullie om in dit klimaat te leven? En wat vinden jullie van onze natuur? “Aan dat grijze weer ga ik nooit wennen. Ik leer er wel een beetje mee omgaan,” zegt Sheela “Als het weer oktober wordt probeer ik meer leuke dingen af te spreken met mijn studiegenoten. En jullie natuur.. ja soms zijn er wel dingen waar je je niet op voor kunt bereiden. Ik ben allergisch voor muggensteken en toen ik jullie grote langpootmuggen zag, toen was ik doodsbang. Bij ons komen die beesten niet voor, en ik wist niet dat langpootmuggen helemaal niet steken. Niemand had me ook op die muggen voorbereid omdat jullie ze heel gewoon vinden.”
Studiekeuze
“Ik vond het ontzettend moeilijk om de goede studiekeuze te maken. Studenten van hier kunnen Open Dagen bezoeken, ik moest het doen met informatie van het internet en allerlei brochures. Hoe het écht was wist ik niet”, Plazina
Plazina slaat hier de spijker op de kop. Studiekeuze en je studieloopbaan plannen is voor iedereen lastig. Kun je geen Open Dagen bezoeken, dan is het haast niet mogelijk de sfeer van een instelling te proeven. Welke mensen studeren hier? Pas ik tussen deze studenten? Welke docenten zijn er hier? Spreken die me aan? De oplossing die ze heeft gevonden is veel contact zoeken met andere studenten.
“Gelukkig vond ik e-mail adressen van studenten die ik kon vragen naar hun ervaringen. Dat hielp wel een beetje. Maar mijn studiekeuze bleef een sprong in het diepe. Ik vond het niet makkelijk opleidingen en universiteiten met elkaar te vergelijken.”
Kwaliteit van de instelling
“Samen met mijn ouders heb ik gekeken welke universiteiten en hbo’s het beste aangeschreven staan. Mijn ouders vonden het belangrijk dat ik naar een echt goede universiteit ging, die goed staat aangeschreven. Ze moeten ook heel veel geld betalen voor mijn opleiding. Ze hadden wel een heel ander beeld van welke universiteiten echt goed zijn, nog van vroeger. We hebben samen naar allerlei ‘ratings‘ gekeken en een lijstje gemaakt van de beste universiteiten. We hebben niet alleen naar Nederland gekeken, we hebben ook universiteiten in Amerika vergeleken. Ik heb vervolgens gekeken welke opleidingen die universiteiten hebben.”
Kies niet wat iedereen kiest
Nany: “Op Curaçao kiezen veel studenten voor een opleiding waar ook veel andere studenten naartoe gaan. Ik vond dat niet zo slim. Als je in die grote volgepropte collegezalen zit, krijg je veel minder aandacht van de docenten en bij die opleidingen is de uitval dan ook veel groter. Kies je voor een kleinere opleiding die zich écht richt op een ‘niche’, dan heb je straks op de arbeidsmarkt ook minder concurrentie. En het is natuurlijk fijn als je je medestudenten snel en goed leert kennen. Dat helpt écht tegen eenzaamheid en heimwee.
Laat je studiekeuze ook niet afhangen van de stad. Je eerste neiging is een stad te kiezen waar je familie hebt of waar je iemand kent. Maar je keuze moet gebaseerd zijn op de studie die je interessant vindt.”
Voorbereiding in je eigen land
Zijn er mensen in je eigen land die je kunnen helpen bij je studiekeuze? Mohammed: “Jazeker. De decanen op school kunnen je helpen, er zijn bureaus en stichtingen die je helpen met studiekeuze en er wordt ook een studie- en beroepenmarkt georganiseerd.” Helaas is de voorbereiding op Curaçao en Aruba nog niet zoals het zijn moet. Er zijn wel goede initiatieven zoals het Steunpunt studiekeuze 123. Het is al lastig een goede studiekeuze te maken in je eigen land, ga je studeren in het buitenland, dan wordt het nog moeilijker.
Studeren in het buitenland voor Nederlandse studenten
Buitenlandervaring opdoen is belangrijk. Heel wat Nederlandse jongeren kiezen daar voor. Er zijn veel mogelijkheden. Soms kiezen studenten voor een tussenjaar, er zijn studenten die een paar maanden naar het buitenland gaan, bijvoorbeeld na een half jaar werken een paar maanden op reis. Er zijn studenten die een deel van hun bacheloropleiding in het buitenland doen, ze doen dan stage of ze volgen een paar vakken. Ook zijn er studenten die ‘pauze’ tussen hun bachelor en masteropleiding nemen om te studeren in het buitenland enz. enz. Voor verreweg de meeste studenten is dit een waardevolle ervaring, maar wel iets dat veel voorbereiding nodig heeft. Gaat de student tijdens de opleiding studeren in het buitenland, dan geeft de hbo of universiteit ook ondersteuning.
Studeren in het buitenland voor studenten uit de voormalig Nederlandse Antillen
De uitval van studenten uit de Cariben is hoog als ze studeren in het buitenland. Samen met schoolbesturen en Jealaine Wawoe, loopbaanadviseur, probeer ik hier iets aan te doen. Ruim 60 decanen en mentoren hebben in verschillende trainingen gewerkt aan methodes om leerlingen beter voor te bereiden op studeren in het buitenland. Ook de ouders van leerlingen moeten een grotere rol gaan spelen in het studiekeuzeproces. De komende maanden gaan we hiermee door. De jongvolwassenen van de Cariben verdienen dat.
Studiekeuze in het buitenland:
Over studiekeuze op Curacao
Conclusie
Wil uw kind studeren in het buitenland nadat de middelbare school is afgerond?
- Begin tijdig aan de voorbereiding, studeren in het buitenland is meer dan vakantie!
- Schakel samen hulp in van de decaan of mentor
- Zoek organisaties die zich specialiseren in studeren in het buitenland. Er zijn er vele
- Vergelijk de onderwijsinstellingen, ga niet alleen af op mooie websites, zoek ook contact met studenten die er al studeren
- Verdiep je als ouders én aanstaande student in de cultuur van het land
Heeft uw zoon of dochter in het buitenland gestudeerd of ondersteunt u professioneel ‘studeren in het buitenland’? Ik zie graag uw reactie op dit artikel.
GoeieMiddag.! mijn naam is Linton V. 18 jaar oud en Ik will een vraagje graag stellen. Ik ben van Curacao. Ik mijn VSBO all gedaan 2016/2017 (TKL). Nu ga ik naar Frater Aurelio (SBO) om alleen maar 1 jaartje doen, want ik will naar het buitenland volgende jaar studeren. Mijn vraag is, als ik volgende jaar naar USA ga, kan ik naar een Universiteit gaan? (Is it possible?)
Ik hoop dat ik een antwoord zo snel mogelijk krijgt, A.U.B.
Met Vriendelijke Groet,
Linton.
Dag Linton,
Ik vind het altijd erg leuk als mensen ambitieus zijn. Maar niet iedereen kan alles. Sommige mensen zijn goed in wiskunde, anderen in taal. Sommige mensen zijn heel praktisch, anderen juist heel theoretisch. Een universiteit is een heel theoretische opleiding. Als vooropleiding heb je meestal vwo of vergelijkbaar nodig. Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden. Ik ken wel een enkele student die via het mbo naar het hbo is gegaan en daarna ook nog een universitaire master heeft gedaan. Maar je hebt het dan over uitzonderingen. Kies vooral een leerweg die bij je past. Dat hoeft niet perse een universiteit te zijn… een niveau dat bij je past geeft de meeste kans op succes en plezier. In je studie en later in je werk. Je kunt ook een mbo kiezen in het buitenland. Gaat dat heel goed dan kun je, als je het mbo gehaald hebt, altijd nog overleggen met je studieloopbaanbegeleider of een aansluitende hbo een goed idee voor je is. Ik wens je in elk geval heel veel succes.