Studiekeuzekind

Studiekeuze hulp: studies vergelijken

Studies met elkaar vergelijken is belangrijk voor het maken van een goede studiekeuze. Op Studiekeuze123 staat hiervoor een handige gratis studiekeuze hulp. Wat is goed om te vergelijken en hoe doe je dit makkelijk?

Dit artikel gaat over punt 4 van deze checklist voor een goed gefundeerde studiekeuze (klik op de link achter elk punt om te lezen wat je kunt doen om dat af te vinken, en hoe ouders hierbij kunnen helpen):

  1. Je hebt gekeken naar een flink aantal andere studies,
  2. goed verdiept in de inhoud en opzet van de studie,
  3. een beeld van werk dat je daarna kunt doen,
  4. goed vergeleken met andere studies
  5. deelgenomen aan een meeloopdag
  6. en je bent gemotiveerd om met de studie te starten!

Lees ook waarom ik deze studiekeuze check list maakte en wat je kunt doen bij twijfel tussen een paar studies.

Wil je bericht ontvangen wanneer een nieuw artikel verschijnt? Voer je mailadres in bij ‘abonneren op nieuwe artikelen’ in de rechter balk op deze pagina.

Wat vergelijken en waarom?

De inhoud van opleidingen goed bekijken en vergelijken is natuurlijk slim. Maar kijken naar andere verschillen is ook belangrijk. Bijvoorbeeld het aantal eerstejaars op de opleiding en de mogelijkheden om een betaaldbare studentenkamer te vinden. Beide hebben grote invloed op de studietijd en hiermee op de kans dat je de opleiding succesvol kunt afronden.

In een vorig artikel beschreef ik hoe je goed kunt verdiepen in de inhoud en opzet van een studie. Doe dit bij een aantal studies en vergelijk dit. Bespreek met je kind wat het best lijkt te passen. Want ook bij studies die hetzelfde heten kan de manier van studeren op verschillende locaties anders zijn. Ruim 1 op 3 eerstejaars stopt met de studie met als een van de belangrijkste redenen dat de manier van studeren niet paste.

Studiekeuze hulp: kwaliteit vergelijken

Het aantal studenten dat doorstroomt naar het tweede jaar en dat een diploma haalt met minder dan een jaar vertraging verschilt erg per studie en instelling. Dit komt onder meer door de geboden begeleiding en zegt iets over de kwaliteit van de opleiding. Extra slim om hier goed naar te kijken vanwege het plan voor invoering van een langstudeerboete.

Betrouwbare informatie over studievoortgang staat in de Keuzegids en op Studiekeuze123. De Keuzegids online inkijken kost geld. Op veel scholen kunnen leerlingen een gedrukte versie lenen bij de decaan. Op Studiekeuze123 vind je deze informatie bij de beschrijving van elke opleiding onder het kopje ‘Tijdens de opleiding’. Kijk daar bij ‘Studieverloop’.

BSA vergelijken voor studiekeuze hulp

Op diezelfde plek zie je hoeveel studiepunten, ofwel ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System) nodig zijn om een positief bindend studieadvies (BSA) te krijgen. Dit bepaalt of je mag starten met het tweede jaar van de opleiding, of met de opleiding aan die instelling moeten stoppen. Je mag eenzelfde opleiding dan nog wel aan een andere universiteit of hbo startem.

Het aantal studiepunten punten dat moet worden gehaald voor een positief BSA verschilt per opleiding en instelling. Omdat elk punt staat voor 28 uur werk heeft dit invloed op de werkdruk. Veel eerstejaars hebben hierdoor extra last van stress. Voor anderen is een bepaald aantal punten moeten halen juist helpend voor de studiemotivatie.

Zou een hoger of lager aantal benodigde punten voor het BSA goed zijn voor jouw kind? Dit samen bekijken en bespreken helpt bij het maken van een kansrijke studiekeuze.

Handig online vergelijken

De website Studiekeuze123 heeft een handige tool waarmee je studies in één oogopslag kunt vergelijken op punten die je belangrijk zijn bij studiekeuze. Zoals het aantal eerstejaars, het precentage studenten dat doorstroomt naar het tweede jaar, het percentage dat een diploma haalt met minder dan een jaar vertraging en het aantal studiepunten dat nodig is voor een positief bindend studieadvies.

Hoe doe je dit? Bij de beschrijving van elke opleiding op Studiekeuze123 staat linksbovenin een gele button met daarop ‘vergelijk’ (zie afbeelding hierboven). Klik daarop en je gooit die studie in je ‘mandje’. Doe dit bij enkele studies die interessant lijken en klik dan rechtsbovenin de menubalk op ‘vergelijken’.

Studies die je selecteerde zie je vervolgens overzichtelijk naast elkaar. Met daaronder criteria waarop ze worden vergeleken (zie afbeelding hieronder). Je kunt zelf kiezen op welke criteria je wilt vergelijken.

Screenshot van vergelijking van drie studies op website Studiekeuze123.nl. In de regel ‘Afstuderen’ staat welk percentage studenten van die opleiding met minder dan een jaar vertraging het diploma haalt. In de regel ‘Bindend studieadvies’ staat hoeveel studiepunten nodig zijn om na het eerste jaar te mogen doorgaan met die studie aan dezelfde instelling.

Oordeel studenten als studiekeuze hulp

Hier kun je ook vergelijken hoe studenten de studies op verschillende aspecten beoordeelden in de Nationale Studenten Enquête.  Bijvoorbeeld wat ze vonden van de studiefaciliteiten, de studiebegeleiding en de sfeer van de opleiding. Maar de sfeer kun je natuurlijk beter zelf gaan ervaren bij Open dagen en Meeloopdagen. Wat studenten vinden van de opleiding kun je daar zelf aan hen vragen.

 

 

 

 

 

 

 

Mobiele versie afsluiten