Studiekeuzekind

Tussenjaar in Coronatijd: online TussenjaarBeurs

Deze tijd is echt niet leuk voor jong volwassenen. ‘Ga ik studeren? En zo ja wat dan?’ ‘Of toch een tussenjaar?’ Tussenjaarexpert Daniëlle Vogels schreef onderstaand artikel: Tussenjaar in Coronatijd: online TussenjaarBeurs op 14 december 2020

Tussenjaar in Coronatijd: online TussenjaarBeurs maandag 14 december

Het TussenjaarKenniscentrum houdt op maandagavond 14 december een online TussenjaarBeurs. Voor wie havo, vwo of mbo afrondt en twijfelt over een studiestart. En voor studenten die een studiestop overwegen.

Toch een tussenjaar? Ondanks Corona?

Ook in Coronatijd – en zelfs in een lockdown – zijn er verschillende mogelijkheden om een tussenjaar leerzaam en leuk in te vullen. Daarvoor is niet per se veel geld nodig. Een waardevol tussenjaar begint met een goede voorbereiding. De online TussenjaarBeurs op 14 december biedt live interactieve infosessies van 18 aanbieders van tussenjaar-activiteiten in buitenland en binnenland. Hiervoor geef ik zes tips:

Tip 1: Tussenjaar in Coronatijd: online TussenjaarBeurs: Kansen van (vrijwilligers)werk

Voor de horeca en evenementenbranche zijn dit helaas slechte tijden, maar in andere sectoren is wel werk te vinden. Sommige bedrijven zijn juist op zoek naar jongeren die in een tussenjaar veel uren willen werken. Want zonder diploma van een vervolgopleiding ben je een goedkope werkkracht. Wijs uw kind bij het zoeken naar werk ook op andere mogelijkheden dan gebruikelijk. Zo werd Sem in zijn tussenjaar assistent-schooleider.

Vergoeding?

Voor vrijwilligerswerk kan uw kind soms ook een vergoeding krijgen. Mede door belastingregels hiervoor kan die misschien hoger uitpakken dan u denkt. Op veel plekken zijn nu vrijwilligers nodig die minder kwetsbaar zijn dan ouderen voor Corona. Er zijn veel mogelijkheden voor vrijwilligerswerk. Kijk ook naar tientallen vrijwilligersprojecten verspreid over het land die horen bij de maatschappelijke diensttijd.
Vrijwilligerswerk is trouwens niet alleen fijn voor anderen. Het kan ook helpen bij de overstap naar het hoger onderwijs. Door te werken ervaar je wat je wel en niet leuk vindt en waar je goed in bent. Snuffelstages zijn hiervoor ook nuttig. In haar blog 30 stages in een jaar beschrijft Emma hoe dit haar hielp om een studiekeuze te maken. In Kars’ verhaal en tips leest u hoe hij een jaar fulltime werkte in de tuinbouw, en dat ook gebruikte om een studiekeuze te maken.

Tip 2: Een goed gefundeerde studiekeuze

Vanwege de Corona-maatregelen moeten hogescholen en universiteiten hun open dagen online organiseren. Het is waardevol om daar aan deel te nemen. Maar alleen online oriënteren valt niet mee.
Je kunt op verschillende manieren verder werken aan een gefundeerde studiekeuze tijdens een tussenjaar. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan een tussenjaarprogramma. Dat kan op verschillende plekken in Nederland. Hierin krijg je met een groep leeftijdgenoten gedurende een periode van een aantal weken of maanden begeleiding bij je persoonlijke ontwikkeling en richting studiekeuze. Bij de meeste organisaties die deze programma’s aanbieden kun je ook nu – met inachtneming van de Corona-maatregelen – op hun locatie terecht. Als dat onverhoopt nodig wordt, kunnen deze (eventueel deels) online worden gegeven. Voor aanstaande tussenjaarstudenten waarvan de ouders een beperkt budget hebben is er mogelijk ook een tussenjaarfonds.

Tip 3: Tussenjaar in Coronatijd: online TussenjaarBeurs: Reizen?

Wil uw zoon of dochter graag reizen in een tussenjaar? Ook als je de ontwikkelingen rond Corona liever afwacht voordat je iets ‘plant’ is het slim om alvast te kijken naar mogelijkheden om te reizen en kosten hierbij te beperken. Omdat voor het regelen van een reis flink wat tijd nodig kan zijn. Er zijn reisorganisaties waarbij je kunt boeken en pas hoeft te betalen als je reis echt doorgaat. En natuurlijk is het slim om te kijken naar de mogelijkheden voor veilig reizen.

Internationaliseren binnen de studie

Hermien: Kan uw kind onverhoopt niet op reis tijdens het tussenjaar, dan is er later nog de mogelijkheid om een studie (of deel daarvan) in het buitenland te volgen. Wil uw kind meer in contact komen met andere culturen, dan kun je dat ook in Nederland doen. Er studeren er heel wat internationale studenten in Nederland. En vrijwel alle hogescholen en universiteiten geven de mogelijkheid een deel van de opleiding in het buitenland te doen. Kijk in dit geval naar de meest internationaal georiënteerde instellingen. Dat is te vinden op Studiekeuze123 en de Keuzegids. Uiteraard kan studeren in het buitenland pas echt als Corona voorbij is. Dan kun je ook weer in het buitenland studiepunten halen. Denk aan een complete opleiding of een deel van de opleiding. Of een kortere uitwisseling of stage. Internationalisering brengt een student meer dan alleen een interessante studie. Ervaren hoe andere mensen denken en leven is een geschenk voor het leven. 

Zelfstandigheid

Wil uw kind werken aan zijn zelfstandigheid? En heeft hij al eens gedacht aan hier in Nederland backpacken of een tijdje bij een boer werken en wonen? Dat kan ook avontuurlijk zijn, en goed voor de zelfstandigheid. Ook goed om te weten: voor studiesucces in het hoger onderwijs is, naast een goed gefundeerde studiekeuze, onder meer zelfstandigheid van groot belang. Meer hierover lees je in gratis digitale gids ‘Studiesucces en tussenjaar: kansen en gevaar’.

Tip 4: Tussenjaar in Coronatijd: online TussenjaarBeurs: Ondernemen: avontuurlijk en leerzaam

Om een bedrijf te starten heb je niet persé veel geld nodig. Enkele tientjes voor een domeinnaam en inschrijving bij de Kamer van Koophandel kunnen al voldoende zijn. De KvK biedt hiervoor op verschillende manieren hulp. Lees meer over hoe ondernemen in een tussenjaar avontuurlijk en leerzaam kan zijn. En misschien kan uw kind zo meer verdienen dan bijvoorbeeld in een supermarkt.

Tip 5: Vloggen en creëren

Omdat er al veel vloggers zijn, is de kans klein dat je hiermee geld kunt verdienen. Maar niet geschoten is natuurlijk altijd mis. Het is goed voor de creativiteit om filmpjes te verzinnen en te maken. Andere dingen zelf maken en verzinnen – wat het ook is-  kan uw kind ook een goed gevoel geven. Ook fijn in Coronatijd.

Tip6: Een cursus naar keuze

Een havo, vwo of mbo-opleiding afronden en studeren in het hoger onderwijs vergt veel tijd. Met ook nog een bijbaan blijft er vaak weinig tijd en energie over voor het volgen van een cursus daarnaast. In een tussenjaar heeft uw kind tijd genoeg. Er zijn veel online (vaak ook gratis) cursussen. Door iets te kiezen wat je gewoon leuk lijkt krijg je misschien nieuwe energie en inspiratie, en ook zo kun je jezelf ontwikkelen. Er zijn ook jongeren die in deze tijd hun rijbewijs halen. 

Meer tussenjaartips, voor een tussenjaar gericht op studiekeuze

Er is nog veel meer te vertellen over ‘tussenjaar’. Lees bijvoorbeeld het interessante artikel van Jessica Tadema. En kijk ook eens naar de kosten van een tussenjaar. Er volgen nog 10 tips.

Tussenjaar tip 1: Spring niet in het diepe
Tussenjaar tip 2: Echt wel studeren?
Tussenjaar tip 3: Focus
Tussenjaar tip 4: Meelopen
Tussenjaar tip 5: Iets bijzonders?
Tussenjaar tip 6: Begeleiding nodig?
Tussenjaar tip 7: Chillen
Tussenjaar tip 8: ‘Zomaar’ een baantje?
Tussenjaar tip 9: Studie voor het leven?
Tussenjaar tip 10: Zelfreflectie

Webinar over studiekeuze?

28 januari aanmelden en 10 februari aanmelden zijn er webinars over studiekeuze en studeren op hbo of universiteit.

 

 

Mobiele versie afsluiten