Vanmorgen werd ik door twee verschillende ouders benaderd die toevallig dezelfde vraag hadden: ‘Mijn kind blijft maar twijfelen tussen twee studies? Hoe kan ik helpen?’ Ik deel mijn adviezen aan deze ouders graag met u/jullie.
Mag ik de Keuzegids lenen, vroeg een vader me vanochtend?
De eerste ouder was een vader. Hij kwam eigenlijk zomaar aanlopen op mijn werkplek met de vraag ‘Hebben jullie een Keuzegids voor me?’ De Keuzegids is een handig boekje, zeg maar de ‘consumentengids voor studenten‘ waarin alle opleidingen met elkaar vergeleken worden. Er is een Keuzegids voor mbo, hbo, wo en masters. In de Keuzegids vind je vooral heel zinvolle feiten en cijfers, zoals de groepsgrootte, slagingspercentage en kwaliteit van de docenten. De Keuzegids geeft elke opleiding ook een ‘cijfer’. Dat cijfer is gebaseerd op oordelen van studenten en experts.
Je vindt ook heel veel feiten en cijfers in de studiebijsluiter. De studiebijsluiter vind je op het internet, de Keuzegids kun je bestellen maar is ook op alle onderwijsinstellingen aanwezig.
Ook vooral open dagen en meeloopdagen bezoeken
Alleen op basis van feiten en cijfers kun je natuurlijk geen studiekeuze maken. Ik adviseer minimaal vier Open Dagen te bezoeken en ook minimaal aan vier meeloopdagen of proefstudeerdagen mee te doen. Dat moet je doen bij verschillende instituten en ik adviseer ook meerdere opleidingen te bekijken. Je moet je goed voelen bij een opleiding, de inhoud en vooral ook de studenten en docenten van een opleiding. Dus zelf de sfeer proeven en vergelijken is heel belangrijk.
Maar kijken naar de ‘feiten en cijfers’, de objectieve gegevens van een opleiding, is ook belangrijk. Aanstaande studenten doen dat niet altijd uit zichzelf, dus fijn dat deze vader zijn zoon een handje helpt. Maar de beslissing is uiteindelijk natuurlijk wel aan de zoon.
Mail van een moeder
De andere ouder was een moeder die mij mailde. Haar dochter had vorig studiejaar haar Bindend Studieadvies niet gehaald. Komend studiejaar wil ze weer gaan studeren, maar ze zit te twijfelen tussen twee studies.
Je eerste studiejaar niet halen? het komt vaak voor
Het komt vaak voor dat studenten hun eerste studiejaar niet halen. Of dat ze concluderen dat ze de verkeerde studiekeuze hebben gemaakt. Jammer, maar helaas. Heel vaak leren studenten ook heel veel van dat eerste studiejaar.
Aan deze moeder heb ik het advies gegeven dat haar dochter heel goed na moet denken over wat er wel en niet goed ging met de vorige studie. Daar kan ze natuurlijk ook de hulp van haar ex-studieadviseur bij vragen. Belangrijk dat je leert van zo’n eerste jaar. Wat je over jezelf en studeren hebt ontdekt in zo’n jaar moet je meenemen bij je volgende studiekeuze. Fijn als de volgende studiekeuze de juiste is. Want twee keer stoppen met de studie is echt niet leuk.
Tijd besteden aan studiekeuze
Ook deze studente moet de komende weken nog veel tijd besteden aan haar studiekeuze. Voor haar geldt hetzelfde advies: Kijk naar de studiebijsluiter, bezoek Open Dagen, meeloopdagen en doe mee aan ‘proefstuderen’. Ook handig om met de studenten te praten die je op deze dagen ontmoet. Sommige hbo’s en universiteiten hebben ook een lijstje e-mail adressen van studenten die je kunt benaderen.
Stad of studie?
Deze studente twijfelde ook heel erg tussen twee steden. Stad A betekende dat ze nog even bij haar ouders kon blijven wonen, stad B betekende ‘op kamers’ gaan. Ik vind het heel begrijpelijk dat de locatie van de hbo of universiteit dan een rol speelt. Maar toch… het gaat om de keuze van je studie. Die moet bij je passen. Ook al heet de studie in stad A hetzelfde als in stad B, de opleiding kan toch heel anders zijn. Er zijn andere docenten, de inhoud is anders, de kwaliteit is anders, de sfeer kan je wel of niet liggen… het is vooral de opleiding die bij de student moet passen, de woonsituatie komt echt op de tweede plaats.
Twijfelen tussen twee studies hoort er ook een beetje bij
Sommige studiekiezers zijn echt bang dat ze het verkeerde kiezen. Maar twijfelen hoort er ook een beetje bij. Geen enkele studie zal 100% perfect zijn. Maar heb je een goed gevoel bij een studie en ben je tevreden over de kwaliteit. Dan zal het wel goed zijn. En bedenk ook.. na het eerste studiejaar kun je meestal veel eigen invulling geven aan je studie. Kun je je studie ‘op maat’ maken, dan is het eigenlijk niet zo belangrijk wat je precies kiest. Veel studies lijken heel erg op elkaar. Als een student kiest voor een interessegebied dat écht zijn passie heeft, dan komt het wel goed.
Contact?
Wilt u/wil je contact met mij over studiekeuze of studeren. Dat kan altijd, mijn gegevens staan onder knop ‘contact’ bovenin dit blog. Reageren via het reactieblok onderin kan ook altijd. Dan profiteren ook andere lezers van de opmerkingen en vragen.