17 februari 2018 | Categorie: Studiekeuze

Studiekeuze-twijfelaar Ben Tiggelaar: 6 super tips!

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

In de studiekeuzespecial van het NRC van deze maand staat ook de column van Ben Tiggelaar, voormalig Studiekeuze-twijfelaar: ‘Studiekeuzetips van iemand die het zelf niet wist’. Zes super goede tips. ‘Eerst zou ik naar de kunstacademie. Daarna koos ik onder meer journalistiek, bedrijfskunde, heao, filmacademie en uiteindelijk niets. In 6 vwo wist ik het namelijk echt niet meer.’

studiekeuze-twijfelaar

Tip 1: Stop meer tijd in je studiekeuze dan je lief is, zegt studiekeuze-twijfelaar Ben Tiggelaar.

De tips van Ben Tiggelaar

Ik vind de zes tips van studiekeuze-twijfelaar Ben goed gekozen. Ik herhaal ze daarom en vul ze aan met mijn eigen ervaringen. Ben je studiekiezer of ouder van een studiekiezer? Of een studiekeuze-twijfelaar? Ik hoor graag aanvullingen…

Tip 1 van Ben: ‘Stop meer tijd in je studiekeuze dan je lief is’

Ben heeft gelijk. Studiekeuze kost gewoon heel veel tijd. En een verkeerde studiekeuze is de voornaamste oorzaak van uitval. ‘De intensiteit is belangrijker dan de precieze methode’, zegt Ben. Mijn ervaring is dat een studiekiezer ook zijn eigen manier van ‘leren keuzes maken’ moet ontwikkelen. dat is belangrijk bij studiekeuze en ook daarna. keuzes maken moet je immers een heel leven.

Tip 2 van Ben: ‘Val werkende mensen lastig’

Er zijn vijf belangrijke levensvragen om te beantwoorden als je met studiekeuze bezig bent. In de infographic (zie boven) staat: Wie kan me daarbij helpen? Netwerken benutten is heel belangrijk bij studiekeuze. Welke werkende mensen zijn er in je/uw netwerk? Kan de studiekeuzetwijfelaar daar eens mee praten? Een dagje meelopen op iemands werk? Kun je beroepen leren kennen op school? Jongvolwassenen kennen maar 20-30 beroepen en er zijn er natuurlijk tienduizenden.

Tip 3 van Ben: ‘Controle is beter’

Ben vindt het belangrijk dat studiekeuze-twijfelaars ook kritisch kijken naar de hogescholen en universiteiten. Kijk naar de ‘feiten en cijfers’. Hoe zit het écht met de kwaliteit van de opleiding? Dat is heel eenvoudig op te zoeken. Kijk in de Keuzegids waarin alle opleidingen op mbo, hbo en wo worden beoordeeld. De schooldecaan heeft de keuzegids. Je kunt de Keuzegids ook kopen, die kost ongeveer 30 euro. Veel geld, maar een verkeerde studiekeuze ….brrrr dat is duur. Op studiekeuze123 kun je ook ‘feiten en oordelen’ vinden na elke opleidingsbeschrijving.

Tip 4 van Ben: ‘Wat vind jij van mij?’

Feedback vragen is ontzettend belangrijk. En de enige manier om antwoord te krijgen op de vijf keuzevragen. Veel studiekeuze-twijfelaars en studenten vragen feedback aan hun ouders, meer dan de helft. En ze geven ook een ‘hoog cijfer’ voor deze feedback. ‘Mijn ouders kennen me goed en kunnen me een spiegel voorhouden‘ zo hoor ik studenten vaak zeggen. Complimenten ouders… in mijn jeugd was dat wel anders. Ik hoor van studenten dat ouders vaak een coachende rol aannemen. Dat is slim. Bemoei je als ouder vooral niet met de inhoud van de studiekeuze. Focus op het proces. Een ouder die de studie-twijfelaar goed begeleidt in het studiekeuzeproces, doet zijn kind hier een groot plezier mee.

een goede studiekeuze kost tijd

Een studiekeuze-twijfelaar moet een heel proces doorlopen

Tip 5 van Ben: ‘Geen idee? Tussenjaar!’

Ik ben het met je eens Ben. Weet je niet wat je wilt studeren, begin dan ook niet ‘zomaar’ aan een studie. Je zegt: ‘Militaire dienstplicht… toen hét tussenjaar als je ouders geen geld hadden’.  Het lijkt alsof een tussnjaar alleen iets voor rijke kinderen is. Dat is gelukkig niet waar. Ongeveer 10% van de leerlingen die een eindexamen havo of vwo hebben, kiest voor een tussenjaar. De helft van hen gaat helemaal niet naar het buitenland. Zij gaan een jaar ‘gewoon’ werken. Helemaal zo gek nog niet. Je doet werkervaring op, je leert beter wat je wel en niet wilt, verdient geld voor je (eventuele) toekomstige studie en hebt de tijd om je echt te verdiepen in het studiekeuzeproces. Dat laatste is wel belangrijk. Houd tijdens het tussenjaar de focus op studiekeuze, ook als je gaat backpacken in Australië. (lees ook tips voor een succesvol tussenjaar)

Tip 6 van Ben:‘Kies ‘katerproof’

‘Kies iets waar je echt van houdt en waarvoor je ‘s morgens graag je bed uitkomt, zelfs als je een flinke kater hebt‘. Helemaal eens Ben. Het is écht heel belangrijk te kiezen voor een studie waar je passie voor op kunt brengen. veel jongeren kiezen op basis van andere argumenten. Veel gehoord studiekeuzemotieven, die vaak eindigen in uitval:

  • Ik kies voor hogeschool x, want dan kan ik bij mijn ouders blijven wonen, lekker goedkoop
  • Het wordt hogeschhool y, want dan kan ik op kamers in die fantastische stad
  • Ik doe opleiding z, want dan verdien ik later een fantastisch salaris
  • Of… ik kies voor een opleiding in (ICT, techniek etc. etc. vul maar in…) want dan heb ik zeker kans op een baan.

Sorry, maar dit heeft allemaal niets met een goede studiekeuze te maken. Kies met je hart… en ook met je hoofd (zie tip 3 van Ben). Een goede studiekeuze is het begin van een leuke, gezellige en leerzame studententijd.

Ben Tiggelaar, ex studiekeuze-twijfelaar… Hoe is het verder gegaan met zijn studiekeuze?

Ben Tiggelaar is nu columnist bij het NRC. Hij is gedragsonderzoeker, trainer en publicist. Hij schrijft elke week over management en leiderschap. Ben studeerde uiteindelijk communicatiewetenschap en promoveerde in de economische wetenschappen en bedrijfskunde.

Conclusie: studiekeuze-twijfelaar zijn loont. Als je maar blijft zoeken naar je eigen capaciteiten en passies. Mooi verhaal Ben. En echt een hart onder de riem voor studiekeuze-twijfelaars…

Volgend jaar studeren

Meer tips:

Ik heb tien tips geschtreven voor ouders en studiekiezers

Er zijn tien tips voor een zinvol tussenjaar

En tien tips voor studiesucces, hoe kun je succesvol studeren.

 

Hermien Miltenburg, oudervoorlichter

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.