9 oktober 2018 | Categorie: Studiekeuze

Verkeerde studiekeuze, wat kun je nu doen?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Een verkeerde studiekeuze maken… helaas overkomt dit veel studenten. Soms stoppen eerstejaars studenten al na een paar weken op het hbo of de universiteit. Wat kun je dan doen als ouder? En als student?

Verkeerde studiekeuze, wat nu?

Verkeerde studiekeuze, wat nu?

Ik heb de verkeerde studiekeuze gemaakt…

Het gebeurt echt heel vaak. Vol enthousiasme is uw kind begonnen aan de studie en na de eerste paar weken ziet u dat er iets ‘niet klopt’. Als ouder vraagt u natuurlijk door. Mogelijk krijgt u het antwoord: ‘ik heb de verkeerde studiekeuze gemaakt’. Op de eerste plaats: fijn dat uw kind erover praat. Dat klinkt als een dooddoener, maar er zijn ook eerstejaars studenten die niet praten met hun ouders en door blijven ploeteren in hun eentje. En op de tweede plaats, helaas voelt een-derde van de studenten wel eens dat ze de verkeerde studiekeuze gemaakt hebben.

Twijfel hoort erbij

Om te beginnen… Twijfel in de eerste weken hoort er wel een beetje bij. Op voorlichtingsbijeenkomsten wordt vooral gepraat over de interessante onderwerpen die je later in je studie krijgt. En ook hoor je verhalen over de uitdagende beroepen die je na je studie kunt krijgen.
Maar het eerste studiejaar bestaat vooral uit basisvakken. Helaas zijn die niet altijd even boeiend. Het eerste studiejaar is echt wel hard bikkelen en doorzetten…
Dan slaat de twijfel toe.

De student is verantwoordelijk

Merkt u dat uw kind twijfelt? Adviseer hem dan zo snel mogelijk een gesprek te hebben met de studieadviseur of de studieloopbaanbegeleider. Het heeft geen zin de kop in het zand te steken. Op een hogeschool of universiteit moet je als student wel zelf de regie nemen. Vroeger op school lette de mentor wel een beetje op de voortgang. Nu is dat de verantwoordelijkheid van de student zelf.

Wat kan de studieadviseur doen?

De studieadviseur zal samen met de student proberen te achterhalen wat er aan de hand is. Is de twijfel wel terecht? Of is dit gewoon een korte, vervelende fase waar je nou eenmaal door moet als student? Is het goed dat de student twijfelt en kan hij beter naar een andere studie in het zelfde vakgebied kijken? Misschien moet de student werken aan het verbeteren van zijn studievaardigheden? Of is de studiekeuze echt helemaal verkeerd?

verkeerde tudiekeuze

Heel wat eerstejaars gaan toch weer twijfelen aan hun studiekeuze

Nét iets andere studie…

Soms lijken studies heel veel op elkaar. Switchen naar een andere studie binnen hetzelfde instituut kan in het begin vaak nog makkelijk. Dat komt omdat de basisvakken vaak samen met andere studies gegeven worden. Statistiek en wiskunde worden bij veel studies in het eerste jaar als basisvak gegeven. Heb je dit vak gehaald en wil je toch een iets andere studie doen? De studiepunten die je gehaald hebt kun je dan nog meenemen.

Veel studies lijken op elkaar

Veel studies lijken ook erg op elkaar. En binnen studies kun je vaak ook nog je eigen weg zoeken. Na het eerste studiejaar, met de verplichte basisvakken, kan een student veel meer zijn eigen keuzes maken. Hij kan dan beter kiezen voor vakken die bij hem passen. Kun je je studie op die manier aantrekkelijker maken? het is slim als de eerstejaars dan eens met ouderejaars studenten praat. Dat helpt om te relativeren.

Een heel andere studie…

Heeft de student echt helemaal verkeerd gekozen?
Het gebeurt wel dat studenten lang twijfelen tussen twee studies. Concludeert een student dat het toch een heel andere studie had moeten zijn? Heeft hij die andere studie echt goed bekeken? Is hij naar meerdere meeloopdagen geweest? Heeft hij meegedaan aan proefstuderen? Dan is het slim om daar te informeren of hij nog in kan stromen. Heeft de student zich niet echt verdiept in een andere studie? Spring dan niet in het diepe. Een studie moet je echt goed onderzoeken voordat je er aan begint.

Doorzetten

Het is een beetje ‘uit de mode’, maar soms moet je ook gewoon ‘doorzetten’. Adviseer uw kind eens met ouderejaars van die studie te praten. Misschien duurt deze fase van de studie echt helemaal niet zo lang en is de twijfel niet terecht. Ouderejaars hebben vaak zelf ook getwijfeld.
Maar voelt een student een ‘klik’ met zijn medestudenten, met het instituut en met de inhoud van de studie, dan is het waarschijnlijk toch echt de goede keuze geweest. Twijfel hoort er een beetje bij. Maar gaat ook weer over.

Stoppen voor 1 februari

Soms zal een student echt willen stoppen. Dan kan hij dit het beste voor 1 februari doen. Soms krijgt hij nog een deel van het collegegeld terug. Hij kan de OV kaart stopzetten zonder dat hij die terug hoeft te betalen. Ook een eventuele aanvullende beurs is deze eerste paar maanden een gift.

Maar wat dan?

Ik vind het heel belangrijk dat ouders en studenten afspraken maken voor de resterende maanden van het studiejaar. Deze maanden kun je het beste beschouwen als een ‘tussenjaar‘. Ik vind het belangrijk dat een jongvolwassene een dagbesteding heeft. Werken, vrijwilligerswerk doen, een korte cursus, rijbewijs halen… allemaal goed. Ook zo’n onvrijwillig tussenjaar moet je goed besteden.

Focus op studiekeuze

Het is heel belangrijk dat een student in het tussen’jaar’ wel de focus houdt op een nieuwe studiekeuze. Hoe moeilijk dat ook is… er moeten weer opnieuw Open Dagen bezocht worden… Je moet weer meedoen aan meeloopdagen… twee keer achter elkaar stoppen met de studie is namelijk echt erg vervelend. Dat moet je echt zien te voorkomen.

Wat heb je geleerd?

Ook belangrijk is het om je af te vragen wat je als student geleerd hebt… Wat maakte deze studiekeuze verkeerd? Wat moet er bij een andere studie echt anders? Moet de inhoud van de studie anders zijn? Is het belangrijk dat er op een andere manier wordt lesgegeven? Paste de sfeer niet zo goed van deze opleiding? Was de studie te moeilijk of juist te makkelijk? Wil de student meer praktijk of meer theorie? Kritisch naar jezelf kijken is in deze fase belangrijk. laat een volgende studiekeuze afhangen van zaken die voor jou écht belangrijk zijn.

Ook van een verkeerde studiekeuze leer je veel

Vaak hoor ik studenten zeggen dat ze veel geleerd hebben van een verkeerde eerste studiekeuze. Gelukkig maar. Dan is zo’n jaar echt niet ‘verloren’.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.