21 juni 2016 | Categorie: Spitsbergen

Arctische algen verzamelen voor een zeesneeuw-test

Door Online team WUR

– Door: Tinka Murk –

Concentreren algen MHG klein

Concentreren van zeewater over een planktonnet om algen te verzamelen (© Martine van den Heuvel-Greve)

Mariene algen maken in combinatie met dispergeermiddel (een soort vloeibare zeep) ‘zeesneeuw’ en zeesnot’ in een tropisch klimaat en in een gematigd klimaat. Dit hebben we gezien in de tropische Golf van Mexico bij de Deep Water Horizon blow out in 2010 en in experimenteel onderzoek met Nederlandse algen, dus in een gematigd klimaat. We willen weten of Arctische algen ook zeesneeuw maken. Dit is belangrijk om te weten, omdat bij een olieramp op zee vaak dispergeermiddel wordt gebruikt om olie van het zeeoppervlak naar beneden te krijgen. Dat werkt prima in schoon zeewater, maar tijdens een algenbloei kan dit leiden tot accumulatie van de olie die plakt aan de gevormde zeesneeuw en bijvoorbeeld kleideeltjes.

In het voorjaar, als het ijs begint te smelten, is er ook in Arctische gebieden een grote algenbloei waarna de Arctische voedselketen weer goed op gang komt. Dit jaar was de algenbloei al erg vroeg: in april.

Centrifugeren algen MHG klein

Concentreren van algen tot een klein bodempje onder in de buis door centrifugeren (© Martine van den Heuvel-Greve)

Helaas voor ons plan, is het water hier nu kristalhelder. Daarom hebben we vele liters water over planktonnetten van 5 micrometer gegoten. Na deze concentratiestap is het watermonster door centrifugeren nog eens 50x geconcentreerd. We proberen de algen met voedingsstoffen verder te laten groeien in onze kweekflesjes met als doel dat wij straks een mini-algenbloei hebben voor onze test.

Uitzicht-tijdens-vaartocht-voor-algen-verzamelen-TM-klein-1000x650

Prachtige vergezichten waar je ook gaat, vooral ook door de frisse lucht (© Tinka Murk)

Door Online team WUR

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.