27 juni 2016 | Categorie: Spitsbergen

Diep en ondiep Spitsbergen sediment verzamelen

Door Online team WUR

 – Door: Tinka Murk –

sediment-1

De Van Veen – happer gaat op weg om 300 m diep een hap sediment te halen (© Tinka Murk, met dank aan Jesse Jorna)

Tijdens de twee boottochten hadden we de kans om met een Van Veen happer een aantal diepe (300 m) en ondiepe (30 m) sedimentmonsters te verzamelen. De grote happer gaat geopend naar beneden, klapt dicht zodra deze op de bodem stuit, en wordt dan gesloten naar boven gehaald. Met een  lepel wordt dan via luikjes de bovenste laag verzameld omdat daar het meeste leven in voorkomt.  We waren vooral geïnteresseerd in  foraminiferen, eencellige diertjes met een kalkskeletje die er vaak uitzien als een mini-slakje. Door hun uitwendige skeletje kunnen deze microscopisch kleine diertjes fossiliseren.

sediment-2a

Door de luikjes wordt de bovenste laag van het sediment met een lepel verzameld (© Martine van den Heuvel-Greve)

In de Golf van Mexico zijn na de Deep Water Horizon blow out sedimentkernen verzameld en daarin onder andere de foraminiferen onderzocht om een beeld te krijgen van recente en veel vroegere omstandigheden in zee. Wageningen UR voert experimenteel onderzoek uit bij IMARES in Den Helder naar de gevolgen voor bodemleven van het bedekken van de zeebodem met een smurrie laag van olie, zee sneeuw en klei, zoals in de golf van Mexico na de blow-out. Daarbij  bestuderen we voor het eerst ook de gevolgen voor foraminiferen.

sediment-3

Een eerste indruk van wat foraminiferen en andere microscopische dieren uit de bodem. Ze zijn tussen de 125 en 250 µm groot, kleiner dan een normale zandkorrel (© Tinka Murk)

Het opgelepelde sediment  wordt op de boot gezeefd en alleen alles dat kleiner is dan een halve millimeter, oftewel 500 micrometer (µm), gaat mee naar het laboratorium. De kapitein van het schip en de onderzoeksassistent vinden het moeilijk te geloven dat er in de fijne modder echt veel beestjes zitten. Later in het lab wordt Bengaal rose toegevoegd dat levende cellen  kleurt, en het sediment monster verder gezeefd over maaswijdtes van 250, 125 en 63 µm. In alle fracties zaten flink wat foraminiferen, en ook naaldvormige diatomeeën en andere kleine organismen zoals nematoden. Voor zover we konden zien waren er geen microplastics of nylon vezeltjes in het sediment aanwezig.

Bekijk een filmpje: Afkalven van een gletscher

sediment-4

Spannend om onder de microscoop te bekijken wat er zoal te vinden is (© Martine van den Heuvel)

sediment-5

Uitzicht vanaf de boot (© Tinka Murk, met dank aan Jesse Jorna)

 

Bekijk een filmpje: Afkalven van een gletscher

Door Online team WUR

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.