13 december 2022 | Categorie: Biodiversiteit, COP15

Jongeren en krachtige inheemse aanwezigheid op de VN-biodiversiteitstop

Door Layla Gegout

masterstudent Bos- en Natuurbeheer...

Er is een WUR-delegatie aanwezig in Montreal om de langverwachte VN-biodiversiteitsconferentie (COP) bij te wonen! Deze bijeenkomst vindt om de twee jaar plaats, en net als de klimaatconferentie die in november in Egypte plaatsvond, komen alle landen van de wereld bij elkaar om beleid en werkwijzen op te zetten, maar deze keer gaat het om biodiversiteit. Dit proces vindt plaats in het kader van het VN-Verdrag inzake biologische diversiteit (CBD).

Deze specifieke conferentie – COP15 – is een heel bijzondere, omdat zij draait om de totstandbrenging van een mondiaal biodiversiteitsraamwerk (GBF) voor de periode na 2020, waarin het beleid zal worden vastgesteld om het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen en om te buigen, met duidelijke doelstellingen die tegen 2030 wereldwijd moeten worden bereikt. Wat naar mijn mening zo waardevol is bij het CBD, is dat veel maatschappelijke groeperingen als belangrijke belanghebbenden bij de onderhandelingen zijn vertegenwoordigd. Dit betekent dat vrouwen, jongeren, inheemse volkeren en lokale gemeenschappen, bedrijven, de academische wereld en religieuze groeperingen allemaal aanwezig zijn bij deze vergaderingen.

Een jongerenperspectief

Als masterstudent heb ik het ongelooflijke geluk dat ik deze belangrijke conferentie mag bijwonen, en om goed te beginnen heb ik de jongerentop bijgewoond die was georganiseerd door het Global Youth Biodiversity Network. Dit was een tweedaagse top waar het doel was om andere jongeren te ontmoeten, sessies bij te wonen over de opbouw van capaciteiten en te luisteren naar politici.

Het belangrijkste was wel om te luisteren naar verschillende mensen die ofwel goed geïnformeerd zijn over de CBD-processen ofwel beïnvloed worden door de beslissingen die in deze COPs worden genomen. De prioriteiten van de jongerengroep voor de resultaten van deze COP zijn onder meer eerlijkheid tussen de generaties, transformatief onderwijs en een op rechten gebaseerde aanpak binnen het GBF na 2020. Deze prioriteiten weerspiegelen een focus op mensenrechten, rechtvaardigheid en capaciteitsopbouw als de meest doeltreffende manieren om de crisis van het biodiversiteitsverlies aan te pakken.

Een krachtige inheemse aanwezigheid

Het is zeer belangrijk op te merken dat het zogenoemde Montreal (dat oorspronkelijk Tiohtià:ke heette, inheemse volkeren noemen Montreal Tiohtià:ke) in feite niet-geclausuleerd land is van inheemse volkeren, en als zodanig begon de top met een krachtige toespraak van Otsi’tsaken:ra, een inheemse leider van Kahnawa:ke. Hij herinnerde ons eraan dat mensen deel uitmaken van Moeder Aarde, dat zij voor ons zorgt en dat wij dankbaar moeten zijn om een wederkerige relatie te cultiveren met de natuur die ons leven geeft.

Na zijn toespraak voelden de toespraken van de politici allemaal een beetje oppervlakkig en niet in overeenstemming met wat echt belangrijk is: onze relatie met de natuur. Dit werd later herhaald door een krachtige en emotionele paneldiscussie met vijf vrouwen uit inheemse en lokale gemeenschappen uit verschillende regio’s van de wereld. De interventies van inheemse volkeren tijdens deze top herinnerden ons aan de kern van wat we met deze COP moeten aanpakken, en daarom waren dit voor mij verreweg de meest impactvolle momenten.

Een woord van Antonio Guterres

We kregen ook een speciaal bezoek van Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, in een paneldiscussie. Zijn geloof in en steun voor jongeren was verfrissend en stimulerend. Hij hield vol dat “we in een wereld leven waarin het economische en financiële systeem moreel corrupt is” en dat de jeugd zijn beste hoop is om de meervoudige crises waarmee we geconfronteerd worden aan te pakken. Hij stelde zelfs voor dat de jeugd de volgende keer in plaats van vragen te stellen aan de secretaris-generaal van de VN, de vragen van politici zou moeten beantwoorden om inzichten te kunnen geven voor een beter beleid.

Dit was zeker een energieke en inspirerende start van de conferentie, houd de blog in de gaten om op de hoogte te blijven van verdere ontwikkelingen van de VN-biodiversiteit COP!

Lees meer:

Door Layla Gegout

masterstudent Bos- en Natuurbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *