8 augustus 2015 | Categorie: Studiekeuze

Niet studeren… Wat dan?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Het eindexamen is achter de rug.. de studiekeuze lijkt gemaakt. Uw kind heeft aan de studiematching meegedaan, Studielink is ingevuld.. en plotseling komt de mededeling: “Sorry, maar ik heb geen goed gevoel bij mijn studiekeuze.. Ik ga toch niet studeren.” Als ouder word je daar niet blij van. Wat gaat uw kind doen? Uw angstbeeld… een kind dat een heel jaar verlummelt!

blog-voeten

 

“Ik ga toch niet studeren.. ik heb er geen goed gevoel bij”

Natuurlijk is dit een boodschap waar u als ouder niet blij van wordt. Elk jaar zijn er aanstaande studenten die in de zomervakantie terugdeinzen voor hun studiekeuze. Dit gebeurt bij studenten die weinig tijd hebben besteed aan hun studiekeuze maar ook bij studenten die weloverwogen hebben gekozen en toch geen goed gevoel hebben bij de opleiding die ze op het oog hebben.

Keuzestress: “Heb ik wel het goede gekozen?”

Op het laatste moment zijn er altijd weer studenten die twijfelen aan hun studiekeuze. Ze hebben genoeg tijd besteed aan hun studiekeuze en hebben ook een goed doordachte keuze gemaakt. Ze hebben echt de tijd genomen om meeloopdagen en Open Dagen te bezoeken… maar toch…

Ik dacht zeker te weten dat economie ‘mijn ding’ is, maar nu het eindexamen achter de rug is, en ik meer rust heb, begin ik toch weer te twijfelen. Wat moet ik doen? Liever ga ik helemaal niet studeren…

Het is moeilijk voor jongvolwassenen echt de knoop door te hakken en te beginnen aan een opleiding. Herkent u dit van uw zoon of dochter? Soms kan het helpen nog een keer contact op te nemen met de opleiding. Uw kind kan e-mail contact zoeken met ouderejaars of de studie-adviseur van de opleiding. Misschien is de zorg van uw kind terecht en moet er toch een andere keuze gemaakt worden. Of misschien heeft uw kind ‘koud water vrees’. Een gesprek met iemand van de opleiding kan dan misschien net een zetje in de goede richting zijn. Bij ieder opleidingsinstituut zijn er ook studentendecanen die kunnen helpen als uw kind echt faalangst heeft. Heeft de aanstaande student dit soort problemen, dan is het goed om zo snel mogelijk contact op te nemen met de studentendecaan.StudentenRoltrap

 

Onvolwaardig studiekeuzeproces: “Ik heb toch niet goed genoeg nagedacht”

Op het laatste moment zijn er ook studenten die ontdekken dat ze niet goed genoeg hebben nagedacht over hun studiekeuze. Soms hebben ze een keuze gemaakt om ‘er maar vanaf te zijn’, soms omdat hun vrienden ook naar een bepaalde studentenstad gaan, soms door (onbewuste) druk van hun ouders.

Ik werd echt gek van het gezeur over studiekeuze op school, toen ben ik maar naar een paar Open Dagen gegaan en heb iets gekozen wat me nog wel iets leek

Heeft een student het gevoel dat hij niet goed genoeg heeft nagedacht en is dat ook terecht, dan is het wellicht verstandiger een tussenjaar te gaan doen. Ongeveer de helft van de uitvallers op hbo of wo geeft aan dat ze ook te weinig aandacht hebben geschonken aan het studiekeuzeproces. Het is vaak beter dan even een pas op de plaats te maken. Een tussenjaar is dan nog niet zo’n gek idee. Zo’n tussenjaar moet dan wel goed gebruikt worden. De focus moet wel op studiekeuze blijven. Als ‘niet studeren’ uitmondt in een jaar ‘niets doen’ schiet de aanstaande student er ook niets mee op.

Je kind ‘dwingen’?

Je jongvolwassen kind dwingen heeft geen zin. Moet uw kind een beetje over de drempel worden geholpen, zoals in heet eerste voorbeeld, stimuleer hem of haar dan contact op te nemen met de opleiding. Misschien is de angst niet terecht.
Concludeert de student dat hij onvoldoende tijd heeft besteed aan studiekeuze, dan is dit een heel moedige conclusie. Misschien ziet hij mogelijkheden om zich in de zomervakantie alsnog beter te oriënteren. Meestal zal ‘een pas op de plaats’ beter zijn. Veel tijd besteden aan studiekeuze is beter dan overhaast een ondoordachte beslissing nemen.

Kijk voor meer informatie over ‘niet studeren’ eens naar de artikelen in de categorie ‘tussenjaar’

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.