Studiekeuzekind

Op tijd inschrijven voor een opleiding

De afgelopen periode heb ik regelmatig een artikel geschreven naar aanleiding van de studiekeuzespecial van Elsevier. Vandaag: ‘Op tijd inschrijven voor een opleiding’. Let op: naar aanleiding van de Coronacrisis is de 1 mei regeling voor 2020 versoepeld.

Denk aan de data: Op tijd inschrijven voor een opleiding

Elsevier Weekblad zegt: ‘Twee dagen moeten in de agenda van elke scholier die volgend jaar wil gaan studeren rood omcirkeld zijn: 15 januari en 1 mei.’ Daar wil ik aan toevoegen: 1 april, voor mensen die willen gaan studeren op het mbo.

Mbo: Vol is vol

Voor het mbo geldt: vol is vol. Dus vooral voor populaire opleidingen moet je er snel bij zijn. De aanmeldingsprocedure kan verschillen per mbo. Handig dus om op de site te kijken van de mbo van je keuze. Maar er is haast overal eerst een studiekeuzegesprek. Blijkt dat de opleiding toch niet bij de student past, dan kan hij nog veranderen. Het doel van het gesprek is juist daar vooraf achter te komen. Veel informatie over mbo’s vind je hier. Het studiejaar begint op 1 augustus.

Waarom is 1 mei belangrijk voor hbo en wo?

Voor de meeste opleidingen op het hbo of de universiteit ben je toelaatbaar met het goede diploma en het goede profiel. Er is dan verder geen selectie. Er is nog wel een laatste check voordat je aan de studie begint. Deze studiekeuzecheck of matching is geen selectie. De studiekeuzecheck is bedoeld als laatste check voor de student. Is dit echt wel de goede opleiding?

De studiekeuzecheck is de laatste stap in het studiekeuzeproces. Maar een positief advies betekent niet meteen dat de studie ook een succes wordt. Een negatief advies betekent evenmin dat je niet kunt beginnen aan de studie. Het is echt een allerlaatste check. Meldt een student zich aan voor 1 mei, dan mag hij zelf beslissen wat hij doet.

Voordeel van aanmelden voor 1 mei

Een student die zich aanmeldt voor 1 mei wordt altijd toegelaten. Verandert hij door de studiekeuzecheck nog van gedachte, dan kan dat. Ook bij die nieuwe opleiding wordt hij toegelaten. Bij Studielink mag je vier opleidingen invullen, maar je mag eigenlijk ook dan nog alle opleidingen kiezen waar geen decentrale selectie voor is. Studielink is de site waar je je op kunt geven voor een studie op een hogeschool of universiteit. Een student kan zich tot uiterlijk 1 september opgeven voor een studie.

Advies na de studiekeuzecheck

De uitkomst van de Studiekeuzecheck is een advies voor de student. Het advies kan zijn: we denken dat je deze opleiding aankunt en dat hij bij je past. Of: we twijfelen eraan. Of we zien het niet zitten.  Ik adviseer een student goed over dit advies na te denken. Maar ik ken genoeg voorbeelden van studenten die een negatief advies kregen en toch heel succesvol de opleiding hebben gedaan. En andersom hoor ik nog veel vaker. Studenten die een positief advies kregen, maar toch te weinig studiepunten haalden in hun eerste jaar.

Op tijd inschrijven voor een opleiding. Na 1 mei kun je worden geweigerd

Een student die zich na 1 mei inschrijft kan worden geweigerd. Dan is de uitkomst van de studiekeuzecheck geen advies meer. Is de uitkomst van de studiekeuzecheck negatief, dan kan de student worden geweigerd.

Selectieopleidingen of fixus opleidingen: 15 januari

Aanmelden voor een opleiding met decentrale selectie oftewel numerus fixus is een ander verhaal. Deze woorden worden door elkaar gebruikt, maar ze betekenen hetzelfde: voor deze opleiding is er niet genoeg plek voor iedereen. Dat zijn in totaal zo’n 100 opleidingen. De bekendste is geneeskunde. Niet iedereen die dat wil wordt toegelaten tot de opleiding tot dokter. Lijst opleidingen met decentrale selectie.

Voor hoeveel opleidingen mag je je opgeven?

Je mag je voor twee opleidingen met decentrale selectie opgeven. Voor sommige maar voor één bijvoorbeeld voor geneeskunde, fysiotherapie, mondzorgkunde en voor diergeneeskunde. Lukt het niet? Soms mag je het volgende jaar nog een keer meedoen.

Op tijd inschrijven voor een opleiding en je goed voorbereiden op de decentrale selectie

Een student moet zich goed voorbereiden op de decentrale selectie. Die is namelijk voor elke opleiding weer anders. En de universiteiten en hogescholen stellen ook allemaal andere eisen. Wat ze wel allemaal doen is kijken naar je intellectuele vermogens en je motivatie. Vaak wordt er ook gekeken naar je cijfers op 4 havo of 5 vwo. Ook belangrijk om na te denken over wat je gaat doen als je niet geselecteerd wordt. Zijn er meer opleidingen die interessant zijn? Lees meer over decentrale selectie.

Er wordt altijd gekeken naar hoe goed je kunt denken. Maar ook motivatie is belangrijk. Vaak wordt er ook gekeken naar de cijfers van de voor-eindexamenklas. Iedere selectieprocedure is weer anders.

Bijzondere opleidingen

Voor sommige opleidingen zoals kunst- en muziekopleidingen zijn er weer andere data. Kijk hiervoor op de site van de opleiding. Die data zijn meestal tussen half januari en mei.

Aanmelden voor voor de studie

Je aanmelden voor een studie op het hbo of de universiteit gaat via Studielink. Er is een duidelijk stappenplan over hoe dat moet. De leerling kan op school hulp vragen aan de decaan als het allemaal niet goed lukt. Het is wel belangrijk dat hij een DigiD heeft en zijn inloggegevens nog weet. Geen DigiD? Vraag die minimaal een week van tevoren aan. Meer informatie. Aanmelden voor een mbo opleiding doe je op de school zelf.

Op tijd inschrijven voor een opleiding: Data

Mbo

Hbo en universiteit

Meer over de Studiekeuzespecial van Elsevier

Mobiele versie afsluiten