Studiekeuzekind

Studiestress voorkomen en onderzoek naar studiesucces

Studiestress komt steeds vaker voor bij scholieren en studenten. Daarom deze week vijf tips voor ouders om studiestress te voorkomen. Vandaag tip 4: Studiestress voorkomen en onderzoek naar studiesucces.

Studiestress voorkomen en onderzoek naar studiesucces

Studiestress voorkomen en onderzoek naar studiesucces

Succesvol studeren

Een student die succesvol studeert zal minder stress voelen. En andersom natuurlijk. Voel je geen stress dan zal je studie succesvoller zijn. het is fijn als je de goede studiekeuze maakt en ook nog eens succesvol studeert. Maar een relaxte studietijd geef ook de ruimte om als mens te groeien. En dat is net zo belangrijk als succesvol studeren.
Wat maakt dat een student succesvol kan studeren? Er zijn dertien factoren die volgens de onderzoekers van Researchned een rol spelen. Ik bespreek de vijf belangrijkste.

Succesfactoren

1: Voorlichting en op bezoek

Researchned: Succesvolle studenten hebben vaker gebruik gemaakt van voorlichting en hebben met name vaker een bezoek gebracht aan de instelling.
Heeft uw zoon of dochter goed nagedacht over de studiekeuze? Heeft de student echt de tijd genomen voor de studiekeuzecheck? Dit is de laatste stap in het studiekeuzeproces. Is hij of zij vaak genoeg op bezoek geweest op de instelling? Heeft uw zoon of dochter een goed gevoel bij de studiekeuze? Of is een tussenjaar toch een beter idee? Onderzoek naar studiestress en onderzoek naar studiesucces toont aan dat een tussenjaar soms helemaal geen slecht idee is.

2: Informatie zoeken

Researchned: Succesvolle studenten vinden zelf ook dat zij goed hebben nagedacht en veel informatie hebben verzameld voor hun studiekeuze. Zij maken hun keuze vroeger.
Het kan geen kwaad om als ouder regelmatig een (kort) gesprek te hebben over studiekeuze. Heeft uw kind echt goed nagedacht? Heeft hij breed genoeg gezocht? Als je geen twijfel hebt over de studiekeuze, scheelt dat later heel wat stress. Heeft de aanstaande student toch nog twijfels? Misschien moet hij dan toch nog eens praten met de schooldecaan.

3: Interessant, passend bij capaciteiten en beroepswens

Researchned: Succesvolle studenten hebben hun studie vaker gekozen omdat die inhoudelijk interessant is, aansluit bij hun capaciteiten/vaardigheden en vanwege het beroep dat zij er later mee kunnen uitoefenen. Zij hebben hun studie minder vaak gekozen vanwege een hoger salaris.
Heeft uw kind enig zicht op het beroepsveld waar hij later in gaat werken. Vooral op het hbo gaan veel praktijkopdrachten over dit toekomstig beroep. Aan de andere kant, heel wat studenten weten pas in de laatste fase van hun studie wat ze echt willen… Kent u mensen die werken in het beroepsveld waar uw kind over denkt? Breng ze eens met elkaar in contact. Dat is ook goed voor de motivatie van de aanstaande student. En dat scheelt weer heel wat stress.

4: Welke instelling?

Researchned: Succesvolle studenten hebben hun instelling vaker gekozen vanwege de betere sfeer, betere onderwijsmethode en een persoonlijker/kleinschaliger karakter. Zij kiezen hun universiteit/hbo vaker vanwege aantrekkelijker gebouwen en faciliteiten en minder vaak omdat deze dichtbij is. Hebben op een breed terrein hogere verwachtingen van studie, instelling en studentenleven. Schatten zelf hun kansen op het halen van het einddiploma vanaf het begin van de studie al hoger in. Hebben vaker een studiekeuze- of intakegesprek gehad rond de start van de studie.
Een onderdeel van de studiekeuzecheck is een gesprek. Dit moet de student niet zien als een sollicitatiegesprek of een selectiegesprek. Het is bedoeld als laatste ‘nadenk’moment. Is dit echt de goede studiekeuze? Biedt de instelling zo’n gesprek niet aan? Vraag er dan naar. De student heeft er recht op. Onderzoek naar ‘studiestress voorkomen’ toont aan dat zo’n gesprek heel zinvol is.

5: Binding en goede start

Succesvolle studenten hebben een sterkere binding met hun studie, d.w.z. zij zijn er vanaf het begin sterker van overtuigd dat hun gekozen opleiding en latere beroep helemaal passen bij hun interesse en aanleg.
Een goede start is belangrijk. Een student doet er goed aan vanaf het begin een stevig netwerk op te bouwen. De introductieperiode is daarbij onmisbaar. De student kan de komende tijd natuurlijk ook nog eens gewoon naar de Campus gaan en eens een onderwijsgebouw binnenlopen. Dat helpt om straks goed te wennen.

Meer succesfactoren

Wilt u meer weten over succesfactoren? Lees dan het artikel voor ouders hierover. Ook zijn er tien praktische tips voor studiesucces. Tijdens een weblezing delen studenten hun ervaringen over hoe je ervoor kunt zorgen dat je succesvol studeert en hoe hun ouders daarbij hebben geholpen. Tips over ‘studiestress voorkomen’ en ‘onderzoek naar studiesucces’ kunnen handige richtlijnen zijn.

Geniet van de zomer

Stimuleer uw kind ook vooral te genieten van de zomer na het eindexamen. Het aller-allerlaatste stukje voordat je gaat studeren.
-Is de studiekeuzecheck goed verlopen? Heeft de student nog steeds een goed gevoel bij de studiekeuze?
-Laat uw kind vooral genieten van de langste zomer van zijn leven (lees ook het artikel van Petra Vissers).
-Heeft uw zoon of dochter al een kamer? Of blijft hij nog even thuis wonen?
-Goed idee als de student de stad en de Campus bezoekt in de zomer. Dat helpt bij het wennen.
-Een netwerk is belangrijk. Tijdens de introductie bouw je als student je eerste studentennetwerk Die introductie kun je echt niet missen.


Meer over studiestress voorkomen… onderzoek naar studiesucces

Onderwijsprofessionals en hulpverleners hebben een handige site gemaakt voor studenten over studiestress. 
Per stad kun je zoeken naar de studenten ‘hulptroepen’ die er zijn. Op basis van onderzoek naar studiesucces vindt de student hier adviezen en tips. Die gaan over studievaardigheden, mentale gezondheid en fysieke gezondheid. Misschien ook verstandig als u er eens naar kijkt. Er staan handige tips op deze site.

Vijf tips voor ouders van studenten over studiestress

tip 1 studiestress voorkomen… leer kiezen voor wat echt bij je past
tip 2 studiestress voorkomen.. maak jezelf niet gek
tip 3 studiestress voorkomen… zoek hulp
tip 4 studiestress voorkomen en onderzoek naar studiesucces
tip 5 studiestress voorkomen en studiepunten 

Waarom deze tips?

Steeds meer studenten krijgen last van stress. Dat is erg. Studentenpsychologen, studentendecanen, studieadviseurs, studentenarts en studieloopbaanbegeleider geven regelmatig advies om studiestress te voorkomen. Ook op dit blog. Op basis van die adviezen heb ik vijf tips voor ouders geschreven. Natuurlijk is de student volwassen en zelf verantwoordelijk voor zijn wel en wee. Maar het is fijn als ouders, zo nodig, een beetje ondersteunen. Daarom tip 4: studiestress voorkomen en onderzoek naar studiesucces. Lees ook de andere tips. Download de factsheet 

Mobiele versie afsluiten