Studiekeuzekind

Wanneer maak je je studiekeuze in Coronatijd?

Op tijd beginnen aan je studiekeuze en hier goed over nadenken is een belangrijke basis voor studiesucces. Qompas heeft onderzoek gedaan naar onder andere: ‘Wanneer maak je je studiekeuze in Coronatijd?’. En ook ‘Waar let je op bij studiekeuze?’

Wanneer maak je je studiekeuze in Coronatijd?

Dit zijn de gegevens en conclusies van het Qompas onderzoek:

Wat vinden studiekiezers belangrijk bij hun keuze?

Open Dagen bezoeken

Helaas zijn de meeste Open Dagen nu online. gemiddeld bezoeken studiekiezers die naar het hbo of de universiteit gaan drie tot vijf Open dagen. Algemeen wordt aangeraden naar minimaal vier Open dagen te gaan. Spreekt een opleiding en een instituut je aan, dan zijn er ook nog (online) meeloopdagen of te checken of deze opleiding het echt is. De meeste studiekiezers vinden het fijn als ouders ook meekijken op de Open dag en voor ouders zijn er vaak speciale presentaties. Meeloopdagen zijn echt bedoeld voor studiekiezers. Tuim een kwart van de vwo-ers bezoekt de eerste Open Dag twee jaar voordat ze gaan studeren. Leerlingen die op de havo zitten stellen het bezoeken van de Open Dag wat langer uit.
Veel studiekiezers vinden het lastig dat alle voorlichtingen nu online zijn. De sfeer van een opleiding proeven vinden ze, terecht, heel belangrijk.

Wanneer maak je je studiekeuze in Coronatijd?

Nee, een studie kiezen is in Coronatijd niet echt makkelijk. maar helaas zullen we het toch voorlopig op deze manier moeten doen.
Naast online Open Dagen en online meeloopdagen is er nu ook online proefstuderen.

Voor ouders en studiekiezers zijn er regelmatig webinars over studiekeuze. De volgende zijn 28 januari aanmelden en 10 februari aanmelden.

Mobiele versie afsluiten