3 december 2024 | Categorie: Geen categorie, Studiekeuze, tussenjaar

Studiekeuzestress? Goede reden voor een tussenjaar?

Door Daniëlle Vogels

Voorlichter van studiekeuzebegeleiders

Studiekeuzestress kan zowel eindexamenleerlingen als ouders overkomen. Wat kun je doen als je hiervan last hebt? Is een tussenjaar dan een goed idee? Of is het niet nodig om bang te zijn voor een verkeerde keuze? Hierover geef ik een gratis webinar op woensdagavond 22 januari.

studiekeuzestress is niet altijd te voorkomen

Studiekeuzestress voorkomen?

Op de door de overheid betaalde websites Studiekeuze123 en Kiesmbo staat informatie over in totaal ruim tweeduizend opleidingen aan mbo’s, hbo’s en universiteiten. Goed oriënteren kost flink wat tijd en is belangrijk. De belangrijkste reden dat bijna 1 op de 3 eerstejaars op hbo en universiteiten stopt is dat de studie niet was wat zij ervan wachtten.

Op tijd beginnen met oriënteren is slim. Studiekeuzebegeleiders raden aan om vóór het eindexamen jaar open dagen te bezoeken. In het eindexamenjaar is het belangrijk om deel te nemen aan meeloopdagen of proefstuderen.

Maar keuzestress is niet altijd te voorkomen. Ook leerlingen die ruim op tijd beginnen, kunnen het lastig vinden om de knoop door te hakken. Download hier een gratis e-gids met tips voor extra keuzekracht voor studie en andere lastige keuzes, die ik maakte voor zowel jongeren als ouders (leestijd +/1 15 min).

Hulp bij studiekeuzestress

Blijft jouw kind twijfelen? Vraag dan een gesprek aan bij de schooldecaan. Deze coördineert loopbaanoriëntatie en -begeleiding op school en voert gesprekken met leerlingen die er niet uitkomen. Vraag of ouders/verzorgers hierbij kunnen aansluiten.

studiekeuzestress

Judith Oltmans

Op internet vind je ook professionals buiten scholen die tegen betaling begeleiding bieden bij studiekeuze. Zij kunnen hieraan meer tijd besteden. Te gast bij het gratis webinar Wat te doen bij studiekeuze  op woensdagavond 22 januari is Judith Oltmans. Zij is zelfstandig begeleider van studiekiezers en als ’tussenjaardecaan’ betrokken bij het TussenjaarKenniscentrum, waarvan ik oprichter ben.

Moeder en studiekeuzebegeleider

Judith heeft drie kinderen. Twee van hen studeren al, één had onlangs een half tussenjaar en één doet dit jaar eindexamen. ‘Als moeder is het anders als begeleider. Ik merk bij mezelf nu ook onrust voor mijn jongste dochter’, vertelde Judith mij onlangs. In het webinar vraag ik haar hoe zij hiermee omgaat als moeder en wat haar tips zijn voor ouders.

Studenten Pieter en Noor zijn ook te gast bij dit webinar. Noor vond het erg lastig om een studiekeuze te maken en wilde geen tussenjaar. Pieter had twee tussenjaren en koos vervolgens voor een studie waar hij na een paar weken mee stopte. Zij vertellen over hun ervaringen en hoe zij terugkijken op hun keuzes.

Door Daniëlle Vogels

Voorlichter van studiekeuzebegeleiders

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.