17 april 2021 | Categorie: Studiekeuze, Tussenjaar, tussenjaar

Snel kiezen vóór 1 mei of een tussenjaar?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

De studie-uitval in het hoger onderwijs is hoog. Veel studenten maken de ‘verkeerde’ keuze. We zien dat nogal wat uitvallers in de laatste week van april gekozen hebben. Veel jongeren stellen de studiekeuze te lang uit. En moeten dan snel deze maand beslissen. Daarover dit artikel: Snel kiezen vóór 1 mei of kiezen voor een tussenjaar? Kijk ook naar het webinar van aanstaande woensdag hierover.

Helaas kan het webinar van vanavond niet doorgaan. Het volgende webinar is 25 mei. Dan vertellen vader Rolf en zoon Matts hoe zij het studiekeuzeproces hebben beleefd. Dat begint om 19.30. Aanmelden. Meer informatie op www.studiekeuzekind.nl

Snel kiezen voor 1 mei of tussenjaar

Snel kiezen vóór 1 mei? Waarom kiezen vóór 1 mei?

De datum 1 mei is gekozen om studiekiezers nog een laatste kans te geven na te denken over hun studiekeuze. Tussen het moment van aanmelden en de start van de studie is er namelijk nog contact met de hogeschool of universiteit. Een studiekiezer die zich aanmeldt voor een opleiding waar geen decentrale selectie voor is, zoals bijvoorbeeld geneeskunde, krijgt na aanmelding nog een studiekeuzecheck. Deze studiekeuzecheck is geen selectie. Met het goede diploma en het goede profiel word je altijd toegelaten. De studiekeuzecheck is een laatste stap in het studiekeuzeproces. Samen met de opleiding vraag je je af… Is dit echt de goede studiekeuze?

Online vragenlijst? Gesprek?

Er zijn verschillende manieren waarop een opleiding de studiekeuzecheck, of studiematching, doet. Dat mag een opleiding zelf bepalen. Soms beperkt een instelling de studiekeuzecheck tot het invullen van een online vragenlijst, soms is er een gesprek. En alles er tussenin is ook mogelijk. Overigens heeft een student wél altijd recht op een gesprek.

Het advies… niet dwingend vóór 1 mei, daarna wel

Op basis van de studiekeuzecheck krijgt een student advies: ‘We denken dat je deze opleiding kunt halen’ of ‘we zijn bang dat je het niet haalt’. Een studiekiezer die zich vóór 1 mei aanmeldt, wordt altijd toegelaten, ook bij een negatief advies. Maar meldt een student zich na 1 mei aan, dan is het advies dwingend. Een opleiding kan je dan weigeren.
Concludeert een student na 1 mei dat het toch een andere opleiding moet zijn, dan kan hij nog makkelijk switchen. Dat kan eigenlijk nog de hele zomer. Hij kan dan nog kiezen uit alle opleidingen waarvoor geen decentrale selectie is. Als hij het goede profiel heeft, tenminste. Als hij zich ergens voor 1 opleiding heeft aangemeld voor 1 mei, maar de opleiding waar hij in tweede instantie voor kiest hem ook niet weigeren. Je aanmelden na 1 mei kan nog gewoon. Maar het is slim om je in elk geval voor een opleiding aan te melden voor 1 mei, dat hoeft helemaal niet je uiteindelijke keuze te zijn.

Ik vind het een rare regeling. Wat heeft dat aanmelden voor 1 mei dan voor zin als je daarna nog uit honderden opleidingen kunt kiezen? Het maakt de keuzestress voor mijn zoon veel groter nu hij in het voorjaar al een keuze moet maken voor iets dat in september pas begint… een vader.

Snel kiezen vóór 1 mei? Kun je niet kiezen? Doe het dan ook niet

Kan een jongvolwassene in augustus nog niet kiezen voor een studie? Dan is het beter dit ook ook niet te doen. Dan is een tussenjaar, eventueel met een tussenjaarprogramma, een betere keuze.
Over ‘kiezen voor een opleiding waar je een klik bij voelt’ en de 1 mei regeling gaat het webinar van 21 april aanstaande. Daniëlle Vogels, tussenjaarexpert, schreef onderstaand artikel over kiezen voor een tussenjaar:

tussenjaar nodig voor goede studiekeuze?

 

Snel kiezen vóór 1 mei of kiezen voor een tussenjaar?

De inschrijfdatum 1 mei voor een studie in het hoger onderwijs nadert snel. Op de valreep een studiekeuze maken, is meestal geen goed idee. Studenten die uitvallen in het hoger onderwijs hebben zich vaak pas in april ingeschreven. Eindexamenkandidaten die nu nog geen studiekeuze hebben gemaakt, raad ik aan goed te kijken naar de mogelijkheden van een tussenjaar.

Je zit niet voor je hele leven aan een studie vast

Weet een student wel ongeveer welke richting hij op wil, dan is het niet gek om toch te beginnen aan een studie. Denk je bijvoorbeeld aan milieukunde maar moet de studie toch bij nader inzien vooral over waterkwaliteit gaan? Binnen dezelfde instelling kun je in het begin nog switchen, veel vakken in het eerste jaar heb je namelijk samen met studenten van soortgelijke opleidingen. En ook verderop in de studie krijg je nog ruimte om binnen hetzelfde interessegebied je eigen invulling aan de opleiding te geven. Je zit niet voor je hele leven aan een bepaalde opleiding vast.

Niet ‘zomaar’ aan een tussenjaar beginnen

Of toch een tussenjaar? Maar… Kiezen voor een tussenjaar moet ook een weloverwogen keuze zijn. Met een duidelijke daginvulling. Want met een jaar lummelen schiet je niet veel op. Kiest een jongvolwassene voor een tussenjaar, dan moet daar ook een plan voor gemaakt worden. Lees tien tips voor een tussenjaar . En bekijk de mogelijkheid om deel te nemen aan online workshop Tussenjaarplan. Een jongere moet zich goed oriënteren op wat er allemaal mogelijk is in een tussenjaar. De TussenjaarBeurs kan daar goed bij helpen.

Meer over een tussenjaar tijdens de online TussenjaarBeurs, 23 en 24 juni

Voor scholieren en ouders die zich goed willen voorbereiden op een tussenjaar wordt de online TussenjaarBeurs  georganiseerd. Deze vindt plaats op woensdag- en donderdagavond 23 en 24 juni 2021.

TussenjaarKenniscentrum en TussenjaarBeurs

De online TussenjaarBeurs wordt georganiseerd door het TussenjaarKenniscentrum. Dit zorgt voor onafhankelijke informatie over kansen en risico’s van een tussenjaar. En mogelijkheden om je hierop goed voor te bereiden. Het is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk, die inhoudelijk wordt gesteund door de landelijke decanenverenigingen van mbo en voortgezet onderwijs.

Snel kiezen vóór 1 mei? Hoe een tussenjaar bijdraagt aan een goede studiekeuze

Woensdagavond 23 juni start de online TussenjaarBeurs met een inleiding over kansen en risico’s van een tussenjaar. Hierbij zijn studenten die een tussenjaar hadden betrokken. Op donderdagavond 24 juni is er de inleiding ‘Hoe een tussenjaar bijdraagt aan een goede studiekeuze‘. Ook zijn er interactieve sessies van meerdere organisaties. Zij bieden activiteiten aan die je in een tussenjaar kunt doen in binnen- en buitenland.

Studiekeuze vanuit een ander land

Voorbereiden op een tussenjaar? Reislustig?

Wanneer reizen weer makkelijker wordt, is nog onzeker. En een tussenjaar in Nederland klinkt weinig aanlokkelijk voor wie reislustig is. Toch maar gaan studeren dan? Gezien de hoge uitvalcijfers in het hoger onderwijs, is het maar zeer de vraag of dat de beste optie is. Als uw kind binnen enkele maanden of weken (wat geen uitzondering is) weer stopt met de studie, heeft het alsnog een (deel van een) tussenjaar.

Voorbereiden op een tussenjaar? Tussenjaar in Nederland

Een andere optie is kijken hoe een tussenjaar in Nederland op een manier kan worden ingevuld die toch leuk is, én helpt om een betere overstap naar het hoger onderwijs te maken. Daarnaast kun je je alvast oriënteren op welke reis het zal worden zodra die mogelijk is. Aan de online TussenjaarBeurs doen aanbieders van verschillende soorten reizen mee. Bij sommige kun je nu boeken en hoef je pas te betalen als de reis echt doorgaat.

Snel kiezen vóór 1 mei? Of is een tussenjaar goed idee?

Er zijn ook veel mogelijkheden voor een avontuurlijke en waardevolle invulling van een tussenjaar in Nederland. Kijk maar eens naar deze tussenjaartips in Coronatijd. Of een tussenjaar een goed idee is, is niet afhankelijk van de mogelijkheid om te reizen. Het gaat erom of je klaar bent voor een goede start in het hoger onderwijs en hoe je een tussenjaar gaat invullen.

Een betere overstap naar het hoger onderwijs

Een tussenjaar kan op verschillende manieren kansen bieden voor een betere overstap naar het hoger onderwijs. Natuurlijk zijn hieraan ook risico’s verbonden, zoals ik uitleg in deze voorlichtingsvideo en digitale gids Studiesucces en tussenjaar: kansen en gevaar. De risico’s van een tussenjaar zijn te beperken met een goede voorbereiding van een tussenjaar. Hierbij helpt deelname aan de online TussenjaarBeurs.

Studiekeuzebegeleiding en structuur

Aan deze beurs nemen verschillende organisaties deel die studiekeuzebegeleiding aanbieden. Bijvoorbeeld in de vorm van een tussenjaarprogramma. Zo’n programma geeft structuur in een tussenjaar. Een ander voordeel kan zijn dat het zorgt voor contact met leeftijdgenoten. Op de website van het TussenjaarKenniscentrum staat een overzicht van tussenjaarprogramma’s in Nederland. Vormen de kosten hiervan een probleem, kijk dan of uw kind in aanmerking komt voor een bijdrage uit het Tussenjaarfonds.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.