20 mei 2020 | Categorie: tussenjaar, Tussenjaar

Voorbereiden op een tussenjaar… TussenjaarBeurs

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Voor scholieren en ouders die zich goed willen voorbereiden op een tussenjaar wordt er jaarlijks een TussenjaarBeurs georganiseerd. Deze TussenjaarBeurs is nu gezien de omstandigheden online. De online beurs is op 20 juni.

voorbereiden op een tussenjaar

Wel of niet gaan studeren in Coronatijd?

Sommige jongeren twijfelen eraan of ze nu in Coronatijd wel moeten gaan studeren. Dat begrijp ik wel. Studeren is meer dan alleen kennisoverdracht. Het is ook contact met je medestudenten en docenten. Sommige universiteiten en hogescholen zijn hard bezig toch onderwijs ‘on campus’ te organiseren voor de nieuwe eerstejaars. Ik verwacht dat vooral de wat kleinere opleidingen en instellingen hier beter in zullen slagen. Ook zullen instellingen die altijd al veel investeerden in contacttijd, harder trekken aan fysiek onderwijs. Dit kun je goed opzoeken in de studiebijsluiter.
Maar de twijfel blijft bij sommige jongvolwassenen. Studeren? Of toch maar een tussenjaar?

Je zit niet voor je hele leven aan een studie vast

Weet een student wel ongeveer welke richting hij op wil, dan is het niet gek om toch te beginnen aan een studie. Denk je bijvoorbeeld aan milieukunde maar moet de studie toch bij nader inzien vooral over waterkwaliteit gaan? Binnen dezelfde instelling kun je in het begin nog switchen, veel vakken in het eerste jaar heb je namelijk samen met studenten van soortgelijke opleidingen. En ook verderop in de studie krijg je nog ruimte om binnen hetzelfde interessegebied je eigen invulling aan de opleiding te geven. Je zit niet voor je hele leven aan een bepaalde opleiding vast.

Niet ‘zomaar’ aan een tussenjaar beginnen

Of toch een tussenjaar? Maar… Kiezen voor een tussenjaar moet ook een weloverwogen keuze zijn. met een duidelijke daginvulling. Want met een jaar lummelen schiet je niet veel op. Kiest een jongvolwassene voor een tussenjaar, dan moet daar ook een plan voor gemaakt worden. (lees tien tips voor een tussenjaar)
En een jongere moet zich goed oriënteren op wat er allemaal mogelijk is in een tussenjaar. De TussenjaarBeurs kan daar goed bij helpen.

Tussenjaarkenniscentrum en Tussenjaarbeurs

De TussenjaarBeurs wordt georganiseerd door het TussenjaarKenniscentrum. Dit zorgt voor onafhankelijke informatie over de kansen en risico’s van een tussenjaar. En de mogelijkheden om je hierop goed voor te bereiden. Onderstaand artikel is geschreven door Daniëlle Vogels, oprichter van het TussenjaarKenniscentrum en jongerencoach gespecialiseerd in studiekeuzebegeleiding. Het TussenjaarKenniscentrum is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk, die inhoudelijk wordt gesteund door de landelijke decanenverenigingen van mbo en voortgezet onderwijs.

Online TussenjaarBeurs 20 juni: voor betere overstap naar het hoger onderwijs

Het TussenjaarKenniscentrum organiseert op zaterdag 20 juni een online TussenjaarBeurs. Met gratis inschrijving voor interactieve sessies van meerdere organisaties. Zij bieden activiteiten aan die je in een tussenjaar kunt doen. Deze activiteiten bieden ook nu kansen op een betere overstap naar het hoger onderwijs.

Overstap naar hoger onderwijs nu nog lastiger

De overstap naar het hoger onderwijs is nooit makkelijk. Dat blijkt wel uit het feit dat bijna een op de drie studenten in het eerste jaar stopt met de zelf gekozen studie. Voor scholieren die nu de middelbare school afronden is deze overstap nog lastiger. Alleen online oriënteren op een studiekeuze is niet voldoende voor een goed gefundeerde start. En het is nog zeer onzeker wanneer en op welke manier universiteiten en hogescholen hun deuren weer zullen openen. (red. Lees hier meer over op de facebookgroep voor ouders van studiekiezers en studenten waar het laatste nieuws hierover gecommuniceerd wordt)

Voorbereiden op een tussenjaar? Reislustig?

Dacht uw kind al over een tussenjaar en wilde het daarin gaan reizen? Dan is het ook zeer onzeker dat dit gaat lukken. Wat te doen? Een tussenjaar in Nederland klinkt weinig aanlokkelijk voor wie reislustig is. Toch maar gaan studeren dan? Gezien de hoge uitvalcijfers in het hoger onderwijs, is het maar zeer de vraag of dat dan de beste optie is. Als uw kind binnen enkele maanden of weken (wat geen uitzondering is) weer stopt met de studie, heeft het alsnog een (deel van een) tussenjaar.

Voorbereiden op een tussenjaar? Tussenjaar in Nederland

Een andere optie is nu kijken hoe een tussenjaar in Nederland op een manier kan worden ingevuld die toch leuk is, én helpt om een betere overstap naar het hoger onderwijs te maken. Daarnaast kun  je je alvast oriënteren op welke reis het zou worden als deze wens toch nog kan worden gerealiseerd. Aan de online TussenjaarBeurs doen aanbieders van verschillende soorten reizen mee. Bij sommige kun je nu boeken en hoef je pas te betalen als de reis echt doorgaat. Zo kun je voorkomen dat er niet meer voldoende tijd is voor het uitzoeken en regelen van een reis als dit in de loop van het tussenjaar misschien toch weer mogelijk wordt.

Tussenjaar goed idee, ja of nee?

Er zijn ook veel mogelijkheden voor een avontuurlijke en waardevolle invulling van een tussenjaar in Nederland. Kijk maar eens naar deze tussenjaartips in Coronatijd. Of een tussenjaar voor uw kind een goed idee is, is niet afhankelijk van de vraag of reizen wel of niet mogelijk is. Dit is afhankelijk van de vraag of uw kind klaar is voor een goede start in het hoger onderwijs. Hiervoor zijn onder meer een sterke motivatie en een goed gefundeerde studiekeuze nodig.

Voorbereiden op een tussenjaar? TussenjaarBeurs op 20 juni

Aan de online TussenjaarBeurs op 20 juni nemen verschillende organisaties deel die studiekeuzebegeleiding aanbieden. Bijvoorbeeld in de vorm van een tussenjaarprogramma. Zo’n programma geeft structuur in een tussenjaar. Een ander voordeel kan zijn dat het zorgt voor contact met leeftijdgenoten. Op de website van het TussenjaarKenniscentrum staat een overzicht van tussenjaarprogramma’s in Nederland. Vormen de kosten hiervan een probleem, kijk dan of uw kind in aanmerking komt voor een bijdrage uit het Tussenjaarfonds.

Een betere overstap naar het Hoger Onderwijs

Een tussenjaar kan op verschillende manieren kansen bieden voor een betere overstap naar het hoger onderwijs . Natuurlijk zijn hieraan ook risico’s verbonden, zoals ik uitleg in voorlichtingsvideo en digitale gids Studiesucces en tussenjaar: kansen en gevaar. Die risico’s zijn te beperken met een goede voorbereiding van een tussenjaar. Hierbij helpt deelname aan de online TussenjaarBeurs op 20 juni.

Voorbereiden op een tussenjaar? Wat is de beste invulling voor een tussenjaar?

‘De beste invulling van een tussenjaar is voor iedereen anders. Aansluitend aan de TussenjaarBeurs kunt u samen met uw kind deelnemen aan Workshop Tussenjaarplan. Deze bevat opdrachten die helpen ontdekken wat de beste invulling van een tussenjaar kan zijn. En zorgt ervoor dat u als ouder uw kind hierbij goed kunt begeleiden en risico´s van een tussenjaar kunt beperken. Jezelf goed voorbereiden op een tussenjaar is belangrijk. De TussenjaarBeurs kan daarbij helpen’

https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=i9g_2PgdnYg

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.