Voorbereiden op een tussenjaar… tussenjaarbeurs

Door: Hermien Miltenburg · 20 maart 2020
Categorie: Tussenjaar

Voor scholieren en ouders die zich goed willen voorbereiden op een tussenjaar vindt dinsdag 9 juni de TussenjaarBeurs plaats (bij het Wellantcollege aan de Randhoeve 2 in Houten (bij Utrecht). Met stands en presentaties van ruim 40 organisaties met tussenjaar-activiteiten in binnen- en buitenland. inschrijven

voorbereiden op een tussenjaar

Tussenjaarkenniscentrum

De TussenjaarBeurs wordt georganiseerd door het TussenjaarKenniscentrum. Dit zorgt voor onafhankelijke informatie over de kansen en risico’s van een tussenjaar. En de mogelijkheden om hierop goed voor te bereiden. Dit artikel is geschreven door Daniëlle Vogels, oprichter van het TussenjaarKenniscentrum en jongerencoach gespecialiseerd in studiekeuzebegeleiding.

Voorbereiden op een tussenjaar… ga niet alleen maar werken

‘Kan uw kind nog geen studiekeuze maken? Of is uw zoon of dochter niet echt gemotiveerd om te gaan studeren? Dan kan een tussenjaar een goede keuze zijn. Om dit een waardevol jaar te maken is een goede oriëntatie en voorbereiding van belang.
Een tussenjaar dat vooral bestaat uit werken bij een supermarkt of in de horeca kan positieve effecten hebben. Bijvoorbeeld op discipline en motivatie om daarna te gaan studeren. Maar het is jammer als het daarbij blijft, omdat niet is gekeken naar andere mogelijkheden om zo’n jaar in te vullen met activiteiten die bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling’.

Studiekeuze lastig?

‘Neemt uw kind een tussenjaar omdat het maken van een studiekeuze lastig is? Dan is het belangrijk dat hij of zij deze tijd gebruikt om (verder) actief aan de slag te gaan. Sommige jongeren hebben daar een tussenjaar voor nodig. Je voorbereiden op een tussenjaar is dan wel nodig. Die tijd kun je dan bijvoorbeeld gebruiken om studies die  die interessant lijken nader te onderzoeken. En deel te nemen aan meeloopdagen en proefstuderen. Uit onderzoek blijkt dit de kans op studie-uitval verkleint.

Jezelf beter leren kennen

In een tussenjaar kun je zelfstandiger worden en jezelf beter leren kennen. Doordat je andere ervaringen opdoet dan in een schoolse omgeving. Dit is waardevol voor een goede start in het hoger onderwijs en het maken van een studiekeuze. Dit blog geeft veel tips voor het maken van een studiekeuze en hoe u hierbij als ouder kunt helpen. Er zijn ook tien tips voor een tussenjaar.

Tussenjaarprogramma

Een mogelijke invulling van een (deel van een) tussenjaar dat uw kind ook kan helpen bij het maken van een studiekeuze, is deelnemen aan een tussenjaarprogramma. Op de TussenjaarBeurs is een aantal organisaties aanwezig die tussenjaarprogramma’s aanbieden op verschillende plekken in Nederland. Zo’n programma kan ook fijn zijn omdat dat dit een dag-invulling geeft, en omdat je dit volgt met een groep leeftijdgenoten. Verveling en eenzaamheid zijn namelijk veel voorkomende minder leuke kanten aan een tussenjaar.

Op reis gaan?

Uit onderzoek blijkt dat maar ongeveer een derde van de jongeren die een tussenjaar nemen in dat jaar op reis gaat. Velen willen vrienden en familie niet lang missen. Of ze denken dat reizen te duur is. Terwijl goedkoop reizen best mogelijk is. Bijvoorbeeld met een regeling van de Europese Unie. Op de TussenjaarBeurs zijn twee organisaties aanwezig die deze uitvoeren: SIW Internationale Vrijwilligersprojecten en  Eastpackers. En ook een korte reis kan waardevol zijn voor persoonlijke ontwikkeling’.

Kwaliteit

‘Het TussenjaarKenniscentrum doet geen uitspraken over de kwaliteit van organisaties die tussenjaar-activiteiten aanbieden. Het biedt een zo compleet mogelijk overzicht van mogelijkheden die er zijn. Op de beurs zijn naast tussenjaarprogramma’s tientallen organisaties aanwezig die verschillende soorten reizen aanbieden. Met taalcursussen, highschool-reizen, vrijwilligers(werk) en meer. Korte en lange reizen, individuele en groepsreizen. Hier goed oriënteren kan ook inspireren tot zelf organiseren van een reis. Op wilweg.nl is hiervoor veel praktische en onafhankelijke informatie te vinden.’

Wat is de beste invulling voor een tussenjaar?

‘De beste invulling van een tussenjaar is voor iedereen anders. Aansluitend aan de TussenjaarBeurs kunt u samen met uw kind deelnemen aan Workshop Tussenjaarplan. Deze bevat opdrachten die helpen ontdekken wat de beste invulling van een tussenjaar kan zijn. En zorgt ervoor dat u als ouder uw kind hierbij goed kunt begeleiden en risico´s van een tussenjaar kunt beperken. Jezelf goed voorbereiden op een tussenjaar is belangrijk. De tussenjaarbeurs kan daarbij helpen’

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.