Autisme en studeren.. Zijn er speciale voorzieningen?
Studeren kan een hele uitdaging zijn. Wanneer een student autisme heeft, wordt deze uitdaging weer een stukje groter. Er zijn vele obstakels waar een student met autisme tegen aan kan lopen. Maar vrees niet; deze zijn niet onoverwinnelijk.
Het volgende artikel is geschreven door Marjoleine Fokkert, Woonbegeleider Stumass.
Waar kan een jongere met autisme mee te maken krijgen als hij gaat studeren?
Het eerste waar de student tegen aan kan lopen, is dat alles erg anders en nieuw is op zijn nieuwe school. Er zijn nieuwe regels, nieuwe manieren van les krijgen, omgangsvormen, routes. Het kan voor de student moeilijk zijn om dit allemaal eigen te maken. Er zijn veel prikkels die op de student afkomen en er zal veel geschakeld moeten worden tussen verschillende momenten. Ook zal de student gaan merken dat het studeren anders moet dan hij gewend is. Er moeten nu hele boeken geleerd worden voor een tentamen. Dit moet dus goed bijgehouden worden en informatie moet geselecteerd worden. Er wordt bovendien een groot beroep op zijn zelfstandigheid gedaan, huiswerk wordt lang niet altijd meer gecontroleerd en de student is zelf verantwoordelijk voor dat dit op tijd gebeurt. Ook qua sociale interacties gebeurt er veel. De student zal nieuwe mensen leren kennen, soms in grote collegezalen met veel anderen zitten en groepsopdrachten moeten doen. Samenwerken en heldere communicatie daarin kan een grote uitdaging vormen.
Op kamers
Bij dit alles komt nog kijken dat een student vaak op kamers gaat. Dit is een grote stap aangezien het weer gepaard gaat met veel verandering. Handelingen zoals schoonmaken, koken en zelfverzorging moet de student nu volledig zelf doen. Wat een struikelblok kan vormen is dat deze handelingen net iets anders zullen gaan in het studentenhuis dan dat de student vanuit huis is gewend. Hier kan de student door vastlopen.
Veel…voor een student met autisme
Er komt dus al met al veel op het pad voor de student met autisme. Waar de moeilijkheden precies zitten verschilt per student. Belangrijk is dat de student het overzicht behoudt, dit kan bijvoorbeeld door middel van heldere schema’s of een goede agenda. Ook is het belangrijk voor de student om er bij stil te staan dat sommige dingen voor hem wat meer tijd zullen kosten. Het kan heel helpend zijn om in gesprek te gaan met een decaan of studieloopbaanbegeleider over de problemen waar de student tegen aanloopt. Samen kan er dan gekeken wat de school kan bieden om het voor de student wat haalbaarder te maken. Dit kan extra tijd bij toetsen zijn of een aparte ruimte om te studeren. Binnen de school kan de student vaak ook terecht bij de studentenpsycholoog, waar samen gekeken kan worden waar de student mee zit.
Stumass voor ondersteuning
In de meeste studentensteden kan Stumass ook enige ondersteuning bieden. Stumass biedt een unieke combinatie van woonbegeleiding, studiebegeleiding én leefbegeleiding, waarbij een student door één persoonlijk begeleider ondersteund wordt op het gebied van wonen, studeren en leven. Dit zorgt voor duidelijkheid, overzicht en het constructief kunnen werken naar zelfstandigheid en een diploma. Stumass richt zich specifiek op studenten met autisme. Wij begeleiden een student op de punten waar hij het nodig heeft. Op deze manier geeft de student samen met ons vorm aan de eigen “zorg op maat” en kan hij zo zelfstandig mogelijk wonen, studeren en leven. Dit doen we op ambulante basis, waarbij we één of meerdere uren in de week met de student aan de slag gaan, of in een studentenhuis van Stumass. In de studentenhuizen van Stumass wonen alleen studenten met autisme. In principe zijn het gewone studentenhuizen, maar ze bieden net die extra structuur en duidelijkheid. Ook is er doordeweeks tussen 8:00 uur en 22:00 uur begeleiding aanwezig die zowel gepland als ongepland met de studenten aan hun struikelblokken kunnen werken. Marjoleine Fokkert
Stumass
Locatie Wageningen
Ben van Londenstraat 36/38
6709 TM Wageningen
0639719208
Studeren met een belemmering
Marjoleine Fokkert heeft een mooi verhaal geschreven over studeren met autisme. Er zijn heel veel jongvolwassenen die een belemmering hebben. Veel van de studenten aan een hogeschool of universiteit hebben permanent, of wel eens, te maken met een beperking, belemmering of handicap. Heeft uw zoon of dochter hiermee te maken? Dan is het zinvol te vergelijken welke faciliteiten de verschillende hbo’s en universiteiten hebben. Er zijn grote verschillen.
Een lager niveau kiezen?
Ik hoor wel eens studenten met een beperking zeggen dat ze liever op een ‘lager’ niveau gaan studeren. Dat vind ik niet per definitie nodig. Ik adviseer het niveau te kiezen dat bij je past, mbo, hbo of wo. Wel adviseer ik goed door te vragen naar de speciale mogelijkheden en voorzieningen.
Begeleiding zoeken
Marjoleine adviseert terecht op tijd contact op te nemen met de studieloopbaanbegeleider, de studieadviseur of de studentendecaan. Dat is inderdaad de allereerste stap. Ik adviseer ook niet af te wachten tot er moeilijkheden komen. Zoek als student pro-actief contact met deze mensen, al tijdens het studiekeuzeproces. Instellingen die veel tijd willen besteden aan studenten zijn vaak de wat kleinere opleidingen en instituten. Op http://www.studiekeuze123.nl kan de student per opleiding vergelijken hoeveel begeleiding de student ervaart.
Nieuws over studiekeuze en studeren volgen? Vul uw e-mail adres in (rechts) en u ontvangt telkens de nieuwste blogartikelen.
Is Stumass beschikbaar in Almere, Venlo of Den Bosch? Voor mijn zoon zijn we aan het orienteren en de aanwezigheid van begeleiding helpt bij het kiezen van de studie-plaats.
Beste Inge, Stumass heet nu Jados. Op deze pagina onder het kopje ‘Jados in Nederland’ kun je zien waar dit aanwezig is (onder meer in Den Bosch): https://www.jados.nl/home-stumass/
Het wordt waarschijnlijk lastig als een student geen enkele vorm van hulp wil aanvaarden. (wat helaas wel vaker het geval is bij het syndroom van Asperger)
Dag Justine, het klinkt heel tegenstrijdig en ook lastig. Maar toch zal de student in het Hoger Onderwijs zelf de stap moeten zetten naar ‘hulptroepen’. Er is meestal deskundigheid voorhanden, denk aan een studentendecaan, een studentenpsycholoog etc. Maar de student moet zelf de regie nemen. Ook bij het zetten van stappen richting ‘hulptroepen’ kan de studieadviseur helpen. Hij of zij is echt de vraagbaak. Is er een probleem met uw kind? Stimuleer hem of haar op tijd hulp te zoeken. Dat kan al voordat hij of zij met de studie begint. Ook handig als u als ouders hogescholen en universiteiten op dit punt onderling vergelijkt. Er is lang niet overal evenveel begeleiding. Onderstaand artikel helpt verder bij het vergelijken van opleidingen https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/studeren-met-een-handicap/