Elk jaar publiceert Elsevier Weekblad een studiekeuzespecial. Daarin staat onder andere een opsomming van de beste opleidingen en onderwijsinstellingen Hoe scoren hogescholen en universiteiten in het onderzoek ‘Beste studies 2019’ volgens Elsevier? De beste studies van 2023 vind je hier.
Beste studies 2019 volgens Elsevier, ervaringsdeskundigen spreken
In de studiekeuzespecial van Elsevier Weekblad staan verschillende interessante artikelen over studiekeuze en studeren. Het ‘hart’ van de studiekeuzespecial is ‘Beste studies 2019’. Het artikel is geschreven door onderzoeksjournalist Ruud Deijkers. Sinds 1994 vergelijkt Elsevier Weekblad de opleidingen aan universiteiten en hogescholen. ‘Onafhankelijk onderzoek is belangrijk’, stelt Ruud Deijkers in zijn artikel. ‘Op de websites van opleidingen zelf staan vooral wervende teksten en filmpjes van studenten die blij zijn met hun studiekeuze’.
Op Open Dagen zijn er veel ‘ronkende’ presentaties over hoe geweldig het allemaal is. Realistischer is het om, bijvoorbeeld op een meeloopdag, de mening te vragen aan studenten die de opleiding al doen. Aan ervaringsdeskundigen. Dat is ook precies de basis van het onderzoek van Elsevier.
De Nationale Studentenenquête
Al jaren wordt aan studenten gevraagd een oordeel te geven over hun opleiding, de Nationale Studentenenquête. Hierin geven 270.000 studenten aan hoe tevreden ze zijn met hun studie. Onderzoeksinstituut ReserchNed bewerkte voor Elsevier de gegevens. Daarbij komen er zes rubrieken aan bod:
- Hoe zijn de studiefaciliteiten (zoals werkplekken en computers)
- Hoe is de inrichting van de opleiding (bv. de samenhang tussen vakken)
- Hoe zit het met het onderwijs? (kennis, vaardigheden, kritische houding)
- Hoe zijn de docenten (bekwaam? betrokken?)
- Hoe is de toetsing?
- Hoe zit het met de organisatie (bv. van lessen, toetsen, practica)
- Hoe is de communicatie tussen docenten, staf en studenten?
Beste studies 2019 volgens Elsevier, welke instellingen krijgen ‘medailles’?
Per opleiding hebben de onderzoekers een totaalscore gegeven. De resultaten van 2019 zijn toegevoegd aan de resultaten van de vier jaar hiervoor. Zo kan een studiekiezer en zijn ouder ook naar trends kijken. Heel goed scorende opleidingen krijgen een medaille. Wageningen University sleept de meeste medailles binnen. Bij de Hogescholen is dat Hanzehogeschool Groningen.
Ranglijsten
Een paar voorbeelden uit deze Ranglijst:
- Wageningen University krijgt voor 84% van de opleidingen een medaille.
- Christelijke Hogeschool Ede voor 44%.
- Hanzehogeschool Groningen voor 35%.
- Universiteit Twente krijgt voor 30%.
- Rijksuniversiteit Groningen voor 20%.
Hoe werkt de site ‘beste studies 2019 volgens Elsevier Weekblad’?
Op de site staan beschrijvingen van 2.172 bachelor– en masteropleidingen. In het menu kun je aanklikken welk niveau je zoekt. Universitaire bachelor, hbo bachelor, universitaire master of hbo master. Vervolgens kun je kijken naar de sector, je interessegebied. Je kunt ook kijken naar een bepaalde instelling of een postcode. Dan komt er een scherm met een opsomming van de opleidingen die aan dit zoekprofiel voldoen.
Bij doorklikken kom je interessante gegevens tegen:
- Een korte omschrijving aangeleverd door de opleiding zelf.
- Studentenoordeel op verschillende onderdelen.
- Wat is de trend van studenttevredenheid?
- Hoeveel studenten haken af na het eerste studiejaar? (gegevens aangeleverd door DUO)
- Welk percentage studenten slaagt binnen een redelijke termijn? (DUO)
- Hoeveel studiepunten moet je halen om een positief Bindend Studieadvies te krijgen?
- Welk diploma/profiel moet je hebben?
- Hoe goed/bereikbaar zijn de docenten? (oordeel studenten)
- Welke vervolgopleidingen worden er gekozen?
- Hoe staat het met de internationalisering?
- Hoeveel studenten doen deze opleiding?
Kiezen voor de beste?
Moet je kiezen voor de beste opleiding binnen een vakgebied? Dat wil ik toch wel wat relativeren. Het is heel belangrijk dat de student een klik voelt. Een klik met de inhoud van de opleiding, met de studenten en docenten en een klik met de onderwijsinstelling. Weet een student bijvoorbeeld van zichzelf dat hij graag op een wat kleinere opleiding zit? Dan is het belangrijk om te kijken naar de aantallen. Weet je dat je veel hebt aan goede docenten, kijk dan eens naar dit onderwerp. Zo kan iedere student voor zichzelf op een rijtje zetten welke studie voor hem het beste is.
Maar ga ook kijken..
Ranglijstjes zijn belangrijk. Maar het is ook belangrijk dat een student zelf gaat kijken op een instellen. Het advies van onderwijsprofessionals is: bezoek minimaal vier Open Dagen bij verschillende instellingen en doe ook minimaal vier meeloopdagen. Een hele klus die je niet uit kunt stellen tot het laatste studiejaar.
Lees meer over de studiekeuzespecial van Elsevier:
- Een rugzak vol verhalen, tips voor studenten
- Studie en werk, over baankansen
- Hoe ontstaan al die nieuwe studies en zijn ze wel nodig?