3 januari 2018 | Categorie: Studiekeuze

Dynamische driehoek bij studiekeuze

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Is uw kind volop bezig met studiekeuze? Gelukkig leest u dit blog verdiept u zich in de tips voor ouders van studiekiezers. Waarschijnlijk hebt u op school ook regelmatig contact met de decaan. De decaan is hét aanspreekpnt bij studiekeuze. Maar sommige studiekiezers en ouders hebben wat aanvullende of andere begeleiding nodig. Die is er ook in de particuliere sfeer. Er zijn steeds meer ZZP’ers, studiekeuzecoaches, die zich bezighouden met studiekeuze. Zo ook Mireille Aalfs die onderstaand artikel heeft geschreven over de dynamische driehoek bij studiekeuze.

een gesprek over studiekeuze

Artikel geschreven door: Mireille Aalfs, studiekeuzecoach Studiek (http://www.studiek.net)

Ouders en docenten werken samen bij het opvoeden en begeleiden van kinderen. Daarin heeft iedereen een eigen verantwoordelijkheid.
Je kind krijgt de kans om zich te ontwikkelen als jouw verantwoordelijkheid als ouder in het verlengde ligt van de verantwoordelijkheid van de school van je kind. In de praktijk is dat niet vanzelfsprekend en makkelijk.

dynamische driehoek bij studiekeuze

Dynamische driehoek bij studiekeuze

De zijden van de driehoek zijn de contact- en communicatielijnen. In deze driehoek vinden activiteiten plaats die het leven en leren van je kind sterk beïnvloeden. Er is continue beweging, vandaar ook de dynamische driehoek bij studiekeuze. Binnen deze driehoek is er groeiruimte voor je kind. Deze ruimte biedt veiligheid en uitdaging, geborgenheid en avontuur, aanhankelijkheid en het zelfstandig worden. De groeiruimte verandert als er iets gebeurd in de onderlinge verhoudingen, bijvoorbeeld als ouders en docent te veel op één lijn gaan zitten tegenover je kind of als de docent de rol van de ouders over gaat nemen. Je kind kan het beste functioneren en ontwikkelen als hij/zij in verbondenheid met jou als ouder is maar ook los van je mag komen.

Wat betekent dit voor jou als ouder bij een profiel- of studiekeuze?

Om je kind zo goed mogelijk te kunnen begeleiden bij een profiel- of studiekeuze, is het van belang dat je weet wat de school zoal doet in dit keuzeproces. Het varieert per school wat er wordt gedaan in de oriëntatie op een profiel of studie. Vraag je kind hier naar en kijk ook in de planning/nieuwsbrieven/website van de school wat hier al in wordt gedaan en waar je dus als ouder op aan kan haken. Gelukkig krijgt loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB) steeds meer aandacht op de middelbare school, waardoor je kind betere keuzes kan maken en ontdekken wat zijn/haar talenten en passies zijn en het ontwikkelen van een realistisch beeld van het vervolgonderwijs en het beroepsperspectief. De nieuwe ministers van onderwijs hebben dan ook in november 2017 een ‘kwaliteitsagenda LOB’ gemaakt voor alle middelbare scholen om beleid te maken op dit onderwerp. Een zeer goede ontwikkeling. Dit thema staat dus de komende tijd op de agenda van de scholen en bevraag hen ook hier op. Wat doen jullie aan LOB? Hoe ziet dat er precies uit?Mireille1

Hulp tijdens het studiekeuzeproces

Je kind heeft je nodig in het studiekeuzeproces. Uit onderzoek blijkt dat de ouders de belangrijkste persoon zijn in dit proces. Maar hoe doe je dat dan? Realiseer je dat dit het keuzeproces van je kind is, niet van jou. Geef je kind dan ook de ruimte om zijn/haar eigen keuze te kunnen maken. Dit kun je doen door open vragen te stellen aan je kind. Zo zet je de hersens op aan en stimuleer je je kind om na te denken. Zorg ook voor een open houding naar je kind. Dat maakt dat je kind zich vrijer voelt, zo vergroot je de groeiruimte van je kind.

Meer tips over de dynamische driehoek bij studiekeuze…

Wil je nog meer tips om je kind optimaal te begeleiden in het studiekeuzeproces? Regelmatig geef ik het gratis webinar “Een studie kiezen, hoe doe je dat”? Deze is speciaal voor ouders van profiel- en studiekiezers. Voor meer info en om aan te melden www.studiek.net/webinar

Advies van een studiekeuzecoach nodig?

Hebt u als ouder het advies van een studiekeuzecoach nodig? Wilt u uw zoon of dochter eens met en studiekeuzecoach in contact brengen? De decaan kent er verschillende in uw regio. Hij of zij kan ook beoordelen of deze studiekeuzecoach bij uw kind past.
Bent u zelf een studiekeuzecoach en wilt u eens iets schrijven over uw werk? Ik plaats uw bijdrage graag op dit blog.

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.